Τα φύλλα ελιάς (Olea europaea) έχουν αναγνωριστεί παγκοσμίως, ως ισχυρός σύμμαχος για την υγεία του οργανισμού. Με τις αμέτρητες ευεργετικές ιδιότητες και τις πολύτιμες χημικές ενώσεις, τα φύλλα ελιάς χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα, τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεση, καθώς και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι ανέκδοτες αναφορές για τα οφέλη που παρέχουν τα φύλλα του δέντρου της ελιάς, έχουν ιστορία πολλών αιώνων. Η πρώτη επίσημη ιατρική αναφορά συντάχθηκε και δημοσιεύθηκε πριν από 200 χρόνια. Εκεί περιγράφεται η ικανότητα που έχουν τα κονιοποιημένα φύλλα στη μείωση του πυρετού και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της ελονοσίας.

Δεδομένου λοιπόν, των πρακτικών που αναφέραμε, η παρουσία τους στο μικροσκόπιο των επιστημόνων δεν άργησε να έρθει. Στα τέλη του 20ου αιώνα, και έπειτα από λεπτομερείς μελέτες οι ερευνητές κατάφεραν να απομονώσουν μια πικρή αλλά ιδιαίτερα επωφελή ουσία που την ονόμασαν ελευρωπαΐνη. Η ελευρωπαΐνη θεωρήθηκε ως το βασικό θεραπευτικό συστατικό στα φύλλα, όπου αντλούνται όλες οι ευεργετικές ιδιότητες.

Σήμερα, τα φύλλα ελιάς εξακολουθούν να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής ιατρικής, ενώ δεν είναι αμελητέες οι βιομηχανίες καλλυντικών και φαρμακευτικές, που έχουν εντάξει στα συστατικά των προϊόντων τους τα πράσινα φύλλα ελιάς.

Διατροφική αξία

Τα 100gr φύλλα ελιάς περιέχουν:

 • Θερμίδες: 512
 • Υδατάνθρακες: 21.9 gr
 • Φυτικές ίνες: 12,9 gr
 • Λιπαρά οξέα: 1,4 gr
 • Νάτριο: 39 mg
 • Ασβέστιο: 780 mg
 • Βιταμίνη Ε: 8,5 mg
 • Σίδηρος: 8,3 mg
 • Μαγνήσιο: 80 mg

Περιέχουν επίσης, φαινόλες συμπεριλαμβανομένης της ελαιοευρωπαΐνης και δροξυτυροσόλη,καθώς και φλαβονοειδή όπως ρουτίνη και λουτεολίνη.

Οφέλη

Ορισμένα από τα πιο σπουδαία οφέλη:

φύλλα ελιάς

Προάγουν την υγεία της επιδερμίδας

Είναι γνωστό πως οι τροφές που περιέχουν υψηλά ποσοστά αντιοξειδωτικών, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία του οργανισμού. Κατά συνέπεια, τα φύλλα ελιάς ως πηγή αντιοξειδωτικών, αποτρέπουν την κυτταρική βλάβη που προκαλείται από την δράση των ελεύθερων ριζών, ενώ έχουν την ικανότητα να μειώνουν ορατά τα σημεία πρόωρης γήρανσης, συμπεριλαμβανομένου ρυτίδων και λεπτών γραμμών, καθώς και να αναστείλουν την ανάπτυξη όγκου και καρκίνου του δέρματος.

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Τα αντι-ιικά χαρακτηριστικά τους απλώνουν ένα πέπλο προστασίας ενάντια στο κρυολόγημα και άλλους επικίνδυνους ιούς. Πιο συγκεκριμένα, έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, απέδειξαν ότι τα φύλλα ελιάς καταπολεμούν αποτελεσματικά πολλά μικρόβια που προκαλούν ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των ιώσεων που προκαλούν γρίπη και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Εξουδετερώνουν βακτήρια και μύκητες

Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη των φύλλων της ελιάς είναι η ικανότητά να συμβάλλουν στην καταπολέμηση λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων λοιμώξεων από candida, μηνιγγίτιδα, πνευμονία, χρόνια κόπωση, ηπατίτιδα Β, ελονοσία, γονόρροια, έρπητα ζωστήρα και φυματίωση. Επίσης, θεραπεύουν φυσικά τις λοιμώξεις στα αυτιά, στο ουροποιητικού, καθώς και τις οδοντογενείς λοιμώξεις.

Σε μελέτη που διεξήχθη το 2003, απεδείχθη πως το εκχύλισμα τους έχει αντιμικροβιακή δράση σε βακτήρια και μύκητες όπως τα δερματόφυτα (προκαλούν λοιμώξεις στο δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια), των candida albicans (προκαλούν λοιμώξεις στο στόμα και τα γεννητικά όργανα) και των Escherichia coli (βακτήρια που προκαλούν ουρολοίμωξη).

Θεραπεύουν την αρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα και η αρθρίτιδα είναι δύο κοινές παθήσεις που χαρακτηρίζονται από έντονο πόνο και φλεγμονή στις αρθρώσεις. Κύρια αιτία φαίνεται να είναι η φθορά του χόνδρου που βρίσκεται μεταξύ των οστών και των συνδέσμων. Τεκμηριωμένες έρευνες υποστηρίζουν ότι τα φύλλα ελιάς διαθέτουν καταπραϋντικές ιδιότητες που συμβάλλουν στην άμεση ανακούφιση του πόνου. Παράλληλα, περιέχουν συστατικά τα οποία μειώνουν την παραγωγή κυτοκινών και ενζύμων, παράγοντες που διεγείρουν την δημιουργία φλεγμονών.

Βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

Άλλο ένα πολύτιμο όφελος που παρέχουν τα φύλλα ελιάς, είναι οι ευεργετικές επιδράσεις στην λειτουργία του εγκεφάλου. Η ελευρωπαΐνη, ένα από τα κύρια δραστικά συστατικά των φύλλων, μειώνουν τα συμπτώματα ή τις πιθανότητες εμφάνισης διαταραχών που σχετίζονται με την ηλικία συμπεριλαμβανομένης της άνοιας και της νόσου Alzheimer. Επίσης, τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στην σύνθεση τους καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου.

Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Εξαιτίας της αντι-ογκογόνου δράσης, τα φύλλα ελιάς μπορούν να εφαρμοστούν ως βοηθητικό μέσο για τη θεραπεία του καρκίνου.

Πιο συγκεκριμένα, η ελευρωπαΐνη εκτός από τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες, έχει την ικανότητα να αναστέλλει την αναπαραγωγή και τη μετάσταση των καρκινικών κυττάρων.

Μελέτη του 2009 που διεξήχθη στην Ελλάδα, έδειξε για πρώτη φορά πως το εκχύλισμα ελιάς διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και αναστέλλει την αναπαραγωγή του καρκίνου και των ενδοθηλιακών κυττάρων (σχετίζονται με καρκίνο του μαστού), της ουροδόχου κύστης και του εγκεφάλου.

Διαχειρίζονται το διαβήτη

Τα φύλλα ελιάς έχουν αντι-υπεργλυκαιμικές ιδιότητες, οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου και ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Ταυτόχρονα, οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στα φύλλα ελιάς παίζουν ζωτικό ρόλο στην παραγωγής γλυκόζης, η οποία προκαλεί φλεγμονώδεις ασθένειες όπως ο διαβήτης.

Προωθούν την καρδιαγγειακή υγεία

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, τα φύλλα ελιάς εφαρμόζονται από την εναλλακτική ιατρική ως μέσο τόνωσης και υποστήριξης της καρδιαγγειακής λειτουργίας. Έχει αποδειχθεί πως η πλούσια και πολύτιμη σύνθεση τους, συμβάλλει στην εξισορρόπηση των επιπέδων χοληστερόλης και στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, τόσο η  ελευρωπαΐνη, όσο και η υδροξυτυροσόλη, έχουν συνδεθεί αμφότερες με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Άλλα οφέλη

Μερικά ακόμη πλεονεκτήματα από τα φύλλα ελιάς:

 • Βελτιώνουν τα επίπεδα ενέργειας.
 • Ανακουφίζουν τον πονόδοντο.
 • Μειώνουν την όρεξη.
 • Επουλώνουν άμεσα τις πληγές.
 • Πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε, σιδήρου και φυτικών ινών.
 • Μειώνουν τον πυρετό

Χρήσεις

Ο ευκολότερος τρόπος να το χρησιμοποιήσουμε, είναι να επιλέξουμε εκχύλισμα, το οποίο θα το βρούμε στα φαρμακεία ή να φτιάξουμε μόνοι σας ρόφημα. Προσέξτε, το προϊόν (εκχύλισμα ή φύλλα ελιάς) που θα επιλέξετε, να είναι βιολογικό και να μην περιέχει φυτοφάρμακα.

Τρόποι χρήσεις:

 • 1ος τρόπος: Απαλλαγμένο από επιβλαβείς χημικές ουσίες και γεμάτο με αντιγηραντικές ιδιότητες, το εκχύλισμα των φύλλων ελιάς αποτελεί βασικό συστατικό σε αρκετά προϊόντα ομορφιάς όπως κρέμες για το δέρμα, καλλυντικά κ.α.  Έτσι, ένας τρόπος για να το χρησιμοποιήσετε είναι να προσθέσετε 5-10 σταγόνες εκχυλίσματος, στα δικά σας προϊόντα ομορφιάς σώματος και προσώπου (πχ. κρέμες, λοσιόν, καθαριστικά κ.α.) και να τα χρησιμοποιήσετε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
 • 2ος τρόπος: Λόγω των αντιβακτηριακών ιδιοτήτων τους, τα φύλλα ελιάς είναι ιδανικά για την καταπολέμηση των λοιμώξεων της στοματικής κοιλότητας. Προσθέστε 5-6 σταγόνες εκχυλίσματος στην οδοντόκρεμα.
 • 3ος τρόπος: Κατανάλωση ροφήματος από φύλλα ελιάς.

Ρόφημα με φύλλα ελιάς

Στην Ελλάδα βρισκόμαστε και σίγουρα θα έχουμε ένα δέντρο ελιάς δίπλα μας, παίρνουμε μερικά φύλλα από το δέντρο και φτιάχνουμε ρόφημα. Η συγκομιδή τους, ιδανικά, πρέπει να πραγματοποιείται την άνοιξη. Πλένουμε καλά και θερμαίνουμε τα φύλλα στον φούρνο στους 65 βαθμούς για να αποξηρανθούν. Εναλλακτικά, μπορούμε να αφήσουμε να αποξηρανθούν φυσικά, σε ηλιόλουστο μέρος. Μόλις αποξηρανθούν τοποθετούμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και αποθηκεύουμε σε σκιερό και δροσερό μέρος.

Τα υλικά όπως και τα βήματα παρασκευής του ροφήματος, είναι απλά:

Υλικά

 • 2 φλιτζάνια νερό
 • 10 αποξηραμένα φύλλα ελιάς

Διαδικασία παρασκευής

 • Τοποθετήστε το νερό σε ένα μπρίκι και προσθέστε τα αποξηραμένα φύλλα ελιάς. Αφήστε μέχρι να βράσουν, θα χρειαστούν περίπου 10 λεπτά.

Το τσάι είναι έτοιμο! Σουρώνετε και πίνετε! Για να ενισχύσετε την γεύση του, μπορείτε να προσθέσετε 1 κ.γ. μέλι ή λίγες σταγόνες λεμόνι.

Συχνότητα: Για να αποκομίσετε στο έπακρον τα οφέλη και τις ιδιότητες του «πιο υγιεινού ροφήματος στον κόσμο», καταναλώστε τουλάχιστον 1 φορά την ημέρα.

εκχύλισμα φύλλα ελιάς

Παρενέργειες

Τα φύλλα ελιάς θεωρούνται ασφαλή, καθώς η χρήση τους δεν οδηγεί σε σοβαρές παρενέργειες. Ωστόσο, υπάρχουν αναφορές που επισημαίνουν ότι η υπερβολική χρήση ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμό στο στομάχι, παλινδρόμηση οξέων και καούρα. Επιπροσθέτως, εξαιτίας της ιδιότητας να μειώνουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, μπορεί να προκαλέσουν ζάλη.

Εγκυμοσύνη – Γαλουχία

Έρευνες σχετικά με τις επιδράσεις των φύλλων ελιάς στις εγκύους και στις θηλάζουσες δεν επαρκούν. Ως εκ τούτου, θα πρέπει προτού τα καταναλώσετε να συμβουλευτούν τον γιατρό σας.

Αλληλεπιδράσεις

 • Δεδομένου ότι τα φύλλα ελιάς μειώνουν την πίεση στο αίμα, η εφαρμογή τους από άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για την αρτηριακή πίεση, αντενδείκνυται.
 • Οι αντιδιαβητικές και υπογλυκαιμικές δράσεις του, το καθιστούν κατάλληλο για όσους ταλαιπωρούνται από διαβήτη. Πάρα ταύτα, η χρήση τους δεν πρέπει να γίνεται χωρίς την καθοδήγηση του γιατρού, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές παρενέργειες.
 • Το εκχύλισμα ελιάς μπορεί να αυξήσει την επίδραση των αντιπηκτικών φαρμάκων, όπως η βαρφαρίνη. Αυτό συμβαίνει λόγω της ικανότητας που έχουν τα φύλλα ελιάς να αποτρέπουν την προσκόλληση των αιμοπεταλίων. Εάν παίρνετε βαρφαρίνη ή άλλα αντιπηκτικά φάρμακα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προτού λάβετε εκχύλισμα φύλλων ελιάς.