Υπάρχει κάποιος στην οικογένεια, που έχει δυσανεξία στη λακτόζη;

Αν ναι, τότε, βοήθησε τον να συνεχίσει να καταναλώνει γαλακτοκομικά προϊόντα.Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να εξακολουθεί να απολαμβάνει κανείς το γάλα και τα υποπροϊόντα του γάλακτος, όπως το τυρί και το γιαούρτι, χωρίς τα ενοχλητικά συμπτώματα που προκαλεί η δυσανεξία.

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, ώστε να προσαρμόσουν τις διατροφικές τους συνήθειες, χωρίς να στερούνται βασικές τροφές και παράγωγα γάλακτος.

Γάλα αγελάδος χωρίς λακτόζη

Ίσως να μην το γνωρίζετε, όμως υπάρχουν αρκετές εταιρίες που έχουν λανσάρει στην αγορά προϊόντα που δεν περιέχουν λακτόζη. Ένα από αυτά είναι και το αγελαδινό γάλα με μηδενική περιεκτικότητα του συγκεκριμένου σακχάρου.

Δυσανεξία: Μάθετε όλα όσα χρειάζεται.

milk lactose free Intolerance

Μπορεί να καταναλωθεί όπως το κανονικό γάλα και να το προσθέσετε στο πρωινό, μαζί με τα δημητριακά ή σε οποιαδήποτε συνταγή απαιτεί προσθήκη γάλακτος. Να ξέρετε πως δεν υπάρχει καμία διαφορά στη γεύση και στο τελικό αποτέλεσμα.

ημίσκληρα τυριά για δυσανεκτικούς

Προτιμήστε σκληρά τυριά, αντί των μαλακών

Είναι κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν, ενώ αρκετοί θα εκπλαγούν. Όμως, πρέπει να ξέρετε πως τα σκληρότερα τυριά, έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη.

Ένας άλλος παράγοντας που μειώνει στα τυριά, την περιεκτικότητα του συγκεκριμένου σακχάρου, είναι και ο χρόνος ωρίμανσης. Έτσι, ένα τυρί που ωριμάζει για 12 μήνες, περιέχει σημαντικά λιγότερη λακτόζη. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το ημίσκληρο τυρί μεγάλης ωρίμανσης, το γνωστό Cheddar.

γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη

Γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη

Αναζητήστε στην περιοχή σας, καταστήματα υγιεινής διατροφής που εμπορεύονται προϊόντα απαλλαγμένα από λακτόζη.

Πολλά τέτοια προϊόντα διατίθενται πλέον σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε υποπροϊόντα γάλακτος, όπως παγωτά, τυριά (όπως το cottage) κ.α.

Προσοχή! Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι απαλλαγμένα από λακτόζη, δεν είναι κατάλληλα για όσους πάσχουν από γαλακτοζαιμία. Επίσης, δεν ενδείκνυνται για άτομα που έχουν αλλεργία στο αγελαδινό γάλα.

Συμπληρώματα διατροφής για δυσανεκτικούς

Αν βρεθείτε σε δείπνο με αγαπημένα πρόσωπα και το μενού περιέχει γαλακτοκομικές τροφές, η λύση είναι τα ειδικά συμπληρώματα διατροφής. Μια καλή τακτική, είναι το χάπι, λαμβάνεται πριν την πρώτη μπουκιά και συνεισφέρει στην καλύτερη απορρόφηση της λακτόζης στον οργανισμό.

Μπορείτε να έχετε σε κάθε εκδήλωση που συνοδεύεται με φαγητό, τα χάπια ενζύμου γαλακτοκομικών προϊόντων.

δυσανεξία γάλα χωρίς λακτόζη

Πειραματιστείτε με υποκατάστατα γάλακτος

Μια ακόμη σωστή επιλογή, είναι να αντικαταστήσετε το αγελαδινό, με φυτικό γάλα που παρασκευάζεται από τους καρπούς της σόγιας, του αμυγδάλου ή ακόμη και του φουντουκιού.

Διαλέξτε λοιπόν, από τις παραπάνω επιλογές και φτιάξετε μόνοι σας φυτικά γάλατα που φυσικά, δεν περιέχουν λακτόζη. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε πληθώρα τέτοιων προϊόντων όπως γάλα καρύδας, αμυγδάλου, σόγιας κ.α.

Στο μάρκετ θα βρείτε τα ίδια, τυποποιημένα όμως προϊόντα και σε διαφορετικές γεύσεις όπως βανίλια και σοκολάτα. Όπως βλέπετε οι επιλογές είναι πολλές και για τα παιδιά σας, που σίγουρα λατρεύουν τη γεύση της σοκολάτας.

*Λάβετε υπόψιν πως το αγελαδινό γάλα χωρίς λακτόζη περιέχει περισσότερη ποσότητα ασβεστίου και βιταμίνης D, σε σχέση με τις εναλλακτικές, φυτικές λύσεις γάλακτος.