Ο καθαρισμός προσώπου διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση υγιούς και λαμπερής επιδερμίδας. Η διαδικασία βοηθά να απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα, τα μαύρα στίγματα και τους περιβαλλοντικούς ρύπους που συσσωρεύονται στην επιδερμίδα. Συμβάλλει επίσης, στην άμεση αναζωογόνηση και ενυδάτωση.

Επιπλέον, πολύτιμη φαίνεται να είναι και η συμβολή στην πρόληψη της ακμής, στη βελτίωση της ελαστικότητας και υφής της επιδερμίδας, στην τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος και στην καλύτερη απορρόφηση των πολύτιμων συστατικών που περιέχονται στα καλλυντικά προϊόντα.

Αντιλαμβανόμενοι λοιπόν, τη σπουδαιότητα της διαδικασίας, ο καθημερινός καθαρισμός προσώπου, θεωρείται απαραίτητος. Ωστόσο, παράγοντες όπως ο περιορισμένος χρόνος ή το κόστος φροντίδας από δερματολόγο ή αισθητικό, είναι παράγοντες που οδηγούν στην ελλειπή φροντίδα, με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να δείχνει θαμπή και κουρασμένη.

Τα καλά νέα, είναι, πως με μία μόνο ώρα κάθε 4 εβδομάδες και με απλές τεχνικές, που περιγράφουμε στην συνέχεια, μπορείτε να κάνετε μόνοι σας τον καθαρισμό προσώπου στο σπίτι και να αποκτήσετε ξανά όμορφη, νεανική και λαμπερή επιδερμίδα.

Οφέλη

Ο καθαρισμός προσώπου:

 • Καθαρίζει σε βάθος το πρόσωπό, συμβάλλοντας στη διατήρηση της υγείας του δέρματος.
 • Προσφέρει λάμψη και ενυδάτωση στην επιδερμίδα.
 • Θρέφει το δέρμα και προάγει τη σωστή κυκλοφορία αίματος στο πρόσωπο.
 • Απομακρύνει τις τοξίνες.
 • Βελτιώνει την ελαστικότητα.
 • Προστατεύει το δέρμα από την εμφάνιση ακμής και κηλίδων.
 • Αναζωογονεί την επιδερμίδα.

Καθαρισμός προσώπου στο σπίτι

Για σωστό καθαρισμό στο σπίτι, χρειάζεστε τα εξής:

 • Καθαριστικό προσώπου (κατάλληλο για τον τύπο του δέρματος σας).
 • Γαλάκτωμα καθαρισμού προσώπου.
 • Scrub προσώπου
 • Σάουνα προσώπου
 • Μάσκα προσώπου
 • Τονωτική λοσιόν (toner)
 • Ενυδατική κρέμα (κατάλληλη στον τύπο επιδερμίδας σας).
 • Ροδόνερο
 • Βαμβάκι
 • Πετσέτα

Βήμα 1ο: Καθαρισμός

Νιφτείτε με άφθονο νερό και ρίξτε στο χέρι σας μικρή ποσότητα καθαριστικού. Απλώστε στο πρόσωπο, το λαιμό και στο πίσω μέρος των αυτιών, επαρκή ποσότητα λοσιόν καθαρισμού. Στη συνέχεια τρίψτε με απαλές κινήσεις να απλωθεί παντού και ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. Τέλος, σκουπίστε το πρόσωπό με στεγνή και καθαρή πετσέτα.

Στη συνέχεια, εφαρμόστε ομοιόμορφα στο πρόσωπό το γαλάκτωμα καθαρισμού. Έπειτα, με λίγο βαμβάκι σκουπίστε από κάτω προς τα επάνω, ώστε να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα.

Βήμα 2ο: Απολέπιση

Αφού αφαιρέσατε τη βρωμιά, ήρθε η ώρα να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, τα οποία  φράζουν τους πόρους και κάνουν το πρόσωπό να φαίνεται θαμπό.

Βρέξτε το πρόσωπό και εφαρμόστε το scrub. Με ελαφριά πίεση και κυκλικές κινήσεις, τρίψτε την περιοχή του προσώπου. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε με χλιαρό νερό και στεγνώστε με καθαρή πετσέτα.

σάουνα ατμός

Βήμα 3ο: Σάουνα – Ατμός

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε σάουνα προσώπου την οποία θα προμηθευτείτε από επιλεγμένα καταστήματα, είτε ένα μπολ με ζεστό νερό. Ότι και αν επιλέξετε, η διαδικασία είναι ίδια.

Σκύψτε επάνω από το μπολ που έχετε προσθέσει ζεστό νερό και καλύψτε το κεφάλι με μια πετσέτα. Έχετε υπόψιν, πως η απόσταση από το μπολ πρέπει να είναι περίπου 5 με 10 εκατοστά. Καθίστε εκεί για λίγα λεπτά και αμέσως μετά, όσο οι πόροι της επιδερμίδας είναι ανοιχτοί, αφαιρέστε τα μαύρα στίγματα με ένα τσιμπιδάκι. Τέλος, ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

Βήμα 4ο: Εφαρμογή μάσκας

Η μάσκα θα προσφέρει άμεση χαλάρωση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μάσκα καθαρισμού που έχετε παρασκευάσει μόνες σας, με αγνά σπιτικά συστατικά, είτε να προμηθευτείτε από το εμπόριο. Προσέξτε η μάσκα που θα επιλέξετε να ταιριάζει στον τύπο του δέρματος σας.

Σπιτικές μάσκες προσώπου με άργιλο μπετονίτη, κατά της ακμής.

Εφαρμόστε μικρή ποσότητα στην επιδερμίδα του προσώπου, αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών. Αφήστε να δράσει για 20 με 30 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

Βήμα 5ο: Τονωτική λοσιόν

Επόμενο βήμα είναι η εξισορρόπηση του pH της επιδερμίδας. Για να το επιτύχετε απαιτείται η εφαρμογή τονωτικής λοσιόν. Βάλτε στις άκρες των δαχτύλων σας μικρή ποσότητα και απλώστε ομοιόμορφα σε ολόκληρο το πρόσωπο.

Μπορείτε επίσης, αντί για τονωτική λοσιόν του εμπορίου, να χρησιμοποιήσετε κάτι πιο οικονομικό αλλά εξίσου αποτελεσματικό, όπως είναι το ροδόνερο. Αποθηκεύεστε σε φιάλη ψεκασμού και όποτε νιώθετε ανάγκη για τόνωση της επιδερμίδας, ψεκάζετε στο πρόσωπο.

Βήμα 6ο: Ενυδάτωση

Το τελευταίο βήμα περιλαμβάνει την εφαρμογή ενυδατικής κρέμας. Απλώστε μικρή ποσότητα στο πρόσωπό και κάνετε ελαφρύ μασάζ με κυκλικές κινήσεις. Δεν ξεπλένετε, αλλά αφήνετε να απορροφηθεί πλήρως από το δέρμα.

Συχνότητα: Ο καθαρισμός προσώπου θα πρέπει να γίνεται μια φορά την εβδομάδα.

μυστικά ομορφιάς

Μυστικά για αποτελεσματικό καθαρισμό

Αφού αναφέραμε τα βήματα που περιλαμβάνει ο καθαρισμός προσώπου στο σπίτι, ήρθε η στιγμή να αναφέρουμε ορισμένα μυστικά που θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας.

Πιο συγκεκριμένα:

 • Δεδομένου ότι ο νυχτερινός ύπνος συμβάλλει στην θρέψη της επιδερμίδας, είναι καλύτερο να πραγματοποιήσετε τον καθαρισμό, λίγο πριν κοιμηθείτε.
 • Επιλέγετε πάντοτε, προϊόντα που ταιριάζουν με τον τύπο του δέρματος σας. Διαφορετικά, η διαδικασία δεν θα προσφέρει κανένα όφελος.
 • Διατηρείστε τα εργαλεία και τις πετσέτες, καθαρά και αποστειρωμένα.
 • Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε σπιτικά srub, κρέμες και μάσκες προσώπου, εκτός του ότι είναι εξίσου αποτελεσματικά, είναι απαλλαγμένα από σκληρά χημικά και σαφώς πιο οικονομικά.

λάθη καθαρισμού δέρμα

Λάθη που πρέπει να αποφύγετε

Ο καθαρισμός προσώπου θεωρείται από πολλούς μια εύκολη διαδικασία, αλλά δυστυχώς αυτή είναι μια λανθασμένη αντίληψη. Ο καθαρισμός απαιτεί χρόνο και ιδιαίτερη προσοχή, καθώς μικρά λάθη είναι πιθανό να επιβαρύνουν την όψη της επιδερμίδας.

Αναλυτικότερα:

 • Μαντηλάκια καθαρισμού: Μπορεί να φαίνεται η ιδανική λύση, ειδικά όταν ο χρόνος είναι περιορισμένος. Ωστόσο, η χρήση τους πρέπει να αποφεύγεται, καθώς είναι φορτωμένα με χημικά που ναι μεν αφαιρούν το μακιγιάζ, αλλά βλάπτουν το δέρμα.
 • Εναλλαγή νερού από ζεστό σε κρύο: Επικρατεί η άποψη ότι το ζεστό νερό ανοίγει τους πόρους, ενώ το κρύο τους κλείνει. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν ισχύει. Η καλύτερη λύση για το πρόσωπο είναι το χλιαρό νερό.
 • Συχνότητα: Η υφή και η όψη της επιδερμίδας μετά τον καθαρισμό είναι πραγματικά μοναδική. Δεδομένου αυτού, πολλοί επιλέγουν να επαναλαμβάνουν τη διαδικασία σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, αγνοούν πως ο συνεχής καθαρισμός μπορεί τελικά, να βλάψει το δέρμα.