Σίγουρα, όλοι έχουμε παρατηρήσει τι σχήμα έχουν τα καρύδια. Το σχήμα τους θυμίζει αρκετά τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Κάποιος θα μπορούσε να πει πως είναι ένα τυχαίο γεγονός ή μια σύμπτωση. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Το σχήμα του καρπού δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού όπως έχει αποδειχθεί πρόκειται για μια τροφή που συμβάλλει τα μέγιστα στη διατήρηση της εγκεφαλικής υγείας και όχι μόνο.

Πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες και μέταλλα, τα καρύδια παρέχουν στον οργανισμό όλα εκείνα τα συστατικά που έχει ανάγκη για να παραμείνει υγιής. Γεγονός που του χάρισε επάξια τον τίτλο της υπερτροφής.

Βέβαια, τα καρύδια δεν είναι ευρέως γνωστά για τα οφέλη στην υγεία, αλλά για την ξεχωριστή γεύση που ταιριάζει με πολλές παρασκευές. Κέικ, γλυκά, πίτες είναι μερικές μόνο από τις συνταγές που ενισχύονται γευστικά από τα καρύδια. Γνωρίζοντας ωστόσο, πως η κατανάλωση τους δεν νοστιμίζει μόνο το πιάτο μας, αλλά βελτιώνει και την υγεία, μας δίνει ένα επιπλέον κίνητρο να τα εντάξουμε στις καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες.

Οφέλη

Τα καρύδια προσφέρουν στον οργανισμό αποδεδειγμένα οφέλη. Τα πιο σπουδαία από αυτά περιλαμβάνουν:

Πλούσια πηγή υγιεινών λιπαρών οξέων

Είναι μια πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων όπως το ελαϊκό οξύ, ενώ διαθέτει και υψηλά ποσοστά (περίπου το 90% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης) ωμέγα-3 λιπαρών οξέων όπως το λινελαϊκό οξύ, το α-λινολενικό οξύ (ALA) και το αραχιδονικό οξύ. Όπως αντιλαμβανόμαστε, τα περισσότερα οφέλη προκύπτουν κυρίως από τα υγιή λιπαρά.

Αναλυτικότερα:

Κατά της κατάθλιψης.Τα ωμέγα-3 που βρίσκονται στα καρύδια υποστηρίζουν τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου σε διάφορα επίπεδα. Επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν, ότι τα χαμηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών στον οργανισμό, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και συμπεριφορικές ή γνωστικές διαταραχές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως τα υγιή λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την παραγωγή σεροτονίνης και ντοπαμίνης.

Έτσι, η ανεπάρκεια οδηγεί αναπόφευκτα, στην αύξηση του άγχους, του χρόνιου στρες, της κούρασης και της εναλλαγής της διάθεσης. Δεδομένου λοιπόν, ότι τα υγιή λιπαρά διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη σωστή λειτουργία των νευροδιαβιβαστών που διαμορφώνουν τη διάθεση μας, οι επιστήμονες προτείνουν την κατανάλωση καρυδιών ως εναλλακτική ή βοηθητική θεραπεία της κατάθλιψης.

Βελτιώνει τη μνήμη. Η έλλειψη ω-3 λιπαρών οξέων, εκτός από επιπτώσεις στη ψυχολογία φαίνεται να ευθύνεται και για τη γνωστική παρακμή. Η άνοια, το Αlzheimer και άλλες διαταραχές μνήμης, είναι οι επιπτώσεις της απουσίας υγεινών λιπαρών από το σώμα. Ως εκ τούτου, η πρόσληψη ωμέγα-3 μέσα από τα καρύδια βοηθά σημαντικά στην υποστήριξη της αντίληψης, της μνήμης και της σκέψης.

Προάγει τη καρδιαγγειακή υγεία. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι στενά συνυφασμένα με τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και με την καρδιαγγειακή υγεία. Σύμφωνα με μελέτες τα καρύδια βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Εξισορροπούν τα επίπεδα χοληστερόλης. Ελέγχουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και μειώνουν τις φλεγμονές που προκαλούν σοβαρές καρδιαγγειακές διαταραχές. Επιπλέον, η κατανάλωση τους μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, γνωστό και ως πρόδρομο του διαβήτη.

Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

WalnutΌπως αναφέραμε, τα περισσότερα οφέλη αντλούνται από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ωστόσο, στην σύνθεσή τους βρίσκονται και άλλες πολύτιμες αντιοξειδωτικές ενώσεις που βοηθούν στα παρακάτω:

Προλαμβάνουν τον καρκίνο. Η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες (περιέχουν τα περισσότερα αντιοξειδωτικά, μετά τα μούρα) τα καθιστά ιδανικά για την δημιουργία ισχυρού ανοσοποιητικού. Παράλληλα, πολύτιμη φαίνεται να είναι η συμβολή τους στην πρόληψη του καρκίνου και άλλων ασθενειών που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Μούρα – ο διατροφικός θησαυρός με τα αμέτρητα οφέλη

Γεμάτα με Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία

Ένας καρπός δεν θα κέρδιζε ποτέ τον τίτλο της «υπερτροφής» εάν εκτός από υγιή λιπαρά και αντιοξειδωτικά, δεν περιείχε στη σύνθεση του βιταμίνες και άλλα πολύτιμα μέταλλα. Έτσι λοιπόν, τα καρύδια ως γνήσιο «superfood» είναι γεμάτα με πρωτεΐνες, βιταμίνες, φυτικές ίνες και μέταλλα που παρέχουν στον οργανισμό τα εξής οφέλη:

4 superfoods που βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών

Βοηθούν στη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και στην υγιή εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Τα καρύδια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βασικά μέταλλα όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, μαγγάνιο και κάλιο. Μέταλλα ζωτικής σημασίας για την σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου και για την υγιή εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Κατά συνέπεια, οι έγκυες, οι νέες μητέρες και τα μικρά παιδιά (από την στιγμή που επιτρέπετε να καταναλώσουν καρπούς), καλό είναι να συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους τα καρύδια.

Βελτιώνουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Εάν θέλουμε το εντερικό σύστημα να λειτουργεί σωστά και να μην ταλαιπωρούμαστε από στομαχικές διαταραχές, είναι σημαντικό να εντάξουμε στις καθημερινές διατροφικές επιλογές την πρόσληψη φυτικών ινών. Τα καρύδια, ως πηγή φυτικών ινών, αποτελούν έναν καλό τρόπο για να διατηρήσουμε το πεπτικό σύστημα υγιές.

Επιβραδύνει την γήρανση της επιδερμίδας. Η παρουσία βιταμινών του συμπλέγματος Β μαζί με τη βιταμίνη Ε, ένα φυσικό αντιοξειδωτικό, βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που ευθύνονται για την εμφάνιση των σημείων γήρανσης.

Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση

Οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως τα καρύδια δεν οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους. Πάρα ταύτα, η υψηλή περιεκτικότητα τους, δεν επιτρέπει την κατανάλωση παραπάνω από 7 την ημέρα. Μια ποσότητα που είναι αρκετή για να επωφεληθούμε από τον καρπό.

καρύδια υγεία καρδιάς εγκεφάλου

Επιλογή και αποθήκευση

Τα καρύδια είναι διαθέσιμα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Μπορούμε να τα προμηθευτούμε είτε με το κέλυφος, είτε καθαρισμένα. Το γεγονός ότι περιέχουν υψηλά ποσοστά λιπαρών οξέων, τα καθιστά ιδιαίτερα επιρρεπή στο να αλλοιωθούν. Έτσι, αν αγοράσουμε τα καρύδια με κέλυφος και θέλουμε να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής τους, θα πρέπει να τα αποθηκεύσουμε σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος.

Αντίθετα, τα καθαρισμένα καρύδια, πρέπει να καταναλωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, μέχρι να τα καταναλώσουμε, τα αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο μέσα στο ψυγείο. Σε περίπτωση που θέλουμε να διατηρήσουμε τα καθαρισμένα καρύδια για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα τοποθετούμε επίσης σε αεροστεγές δοχείο και τα αποθηκεύουμε στην κατάψυξη.