Γεμάτα χρώματα και αρώματα, τα λουλούδια είναι αναπόσπαστο κομμάτι στους κήπους και τις βεράντες.

Επιλέξαμε τα ιδανικά λουλούδια εξωτερικού χώρου για γλάστρα, ώστε να διακοσμήσετε το μπαλκόνι με φυτά που δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο, απαιτούν ελάχιστη φροντίδα και θα γεμίσουν χρώματα το σπίτι σας.

Επιπλέον, ο συνδυασμός τους προσφέρει ανθοφορία σε όλες τις εποχές του χρόνου. Έτσι, θα απολαμβάνετε τη συντρόφια τους καθ όλη τη διάρκεια του έτους, με περισσότερη έμφαση τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου είναι φυσικό να περνάμε περισσότερες ώρες στη βεράντα μας.

Επιλέξτε μια από τις ενότητες του πίνακα περιεχομένων κάνοντας κλικ

Γλαδιόλες

Η λίστα με τα λουλούδια εξωτερικού χώρου για γλάστρα, ξεκινά με τις γνωστές στους περισσότερους γλαδιόλες. Πρόκειται για βολβώδες φυτό που έρχεται σε ανθοφορία τους καλοκαιρινούς μήνες και θα το αναγνωρίσετε από τα πολύχρωμα άνθη που ποικίλουν σε ροζ, κόκκινη, μοβ ή λευκή απόχρωση. Τα καταπράσινα φύλα, είναι ένα ακόμη γνώριμο χαρακτηριστικό του.

gladiolus

Η ανάπτυξη του φυτού δεν αποδίδει μεγάλο όγκο και αυτό το κατατάσσει ως ιδανική επιλογή για φύτευση σε γλάστρα. Για να αναπτυχθεί όμως σωστά και να αποδώσει τα πολύχρωμα λουλούδια του, χρειάζεται να δημιουργήσετε τις κατάλληλες συνθήκες. Σημειώστε λοιπόν, πως πρέπει να βρείτε το κατάλληλο χώμα και να προσέξετε ιδιαίτερα τη διαδικασία ποτίσματος και λίπανσης του φυτού.

Επιλέξτε χώμα με καλή αποστράγγιση και ξεκινήστε το πότισμα μόνο όταν εμφανιστούν τα πρώτα φυλλαράκια. Μια φορά την εβδομάδα είναι αρκετή και φυσικά, βάλτε λίπασμα μια φορά κάθε μήνα. Αυτά θα συμβάλλουν ώστε το φυτό να έχει υγιή ανάπτυξη.

Μπιγκόνια

Ένα ακόμη λουλούδι εξωτερικού χώρου κατάλληλο για γλάστρα στο μπαλκόνι ή τη βεράντα. Θα την αναγνωρίσετε από τα γυαλιστερά και σκούρα πράσινα φύλλα, με τα άνθη της να φέρουν συνήθως πορτοκαλί, κίτρινη και κόκκινη απόχρωση. Ωστόσο δεν αποκλείεται να τη βρείτε και σε άλλους χρωματισμούς, ανάλογα με την ποικιλία του φυτού.

begonia λουλούδια εξωτερικού χώρου γλάστρα

Η μπιγκόνια ή βιγόνια, έχει χαμηλή ανάπτυξη, καθώς το ύψος της δε ξεπερνά το μισό μέτρο. Για να την καλλιεργήσετε χρειάζεται ελάχιστο νερό και σκιερό μέρος. Ποτίστε περίπου 2 – 3 φορές την εβδομάδα για να αποδώσει τα πολύχρωμα άνθη της. Μη ξεχνάτε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά το πότισμα, ώστε να μη βραχούν τα φύλλα. Λίπασμα θα χρειαστεί 1 φορά το μήνα, από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο και καλό είναι να χρησιμοποιήσετε μια υδατοδιαλυτή ουσία.

Βάλτε τη μπιγκόνια σε γλάστρα στο μπαλκόνι σας, διότι αισθητικά έχει όμορφη όψη και δεν καταλαμβάνει σημαντικό χώρο.

Ιβίσκος

Ένα καλλωπιστικό φυτό εξωτερικού χώρου που σίγουρα πρέπει να έχετε σε γλάστρα στη βεράντα σας. Τα έντονα και ζωηρά χρώματα στα λουλούδια του, δημιουργούν ένα όμορφο οπτικά αποτέλεσμα, καθώς φέρουν 5 μεγάλα πέταλα και ποικίλουν σε κόκκινες, ροζ, κίτρινες ή λευκές αποχρώσεις.

red hibiscus flower

Η ανθοφορία του ξεκινά κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες και αυτό πρακτικά σημαίνει πως αγαπά ιδιαίτερα το φως του ηλίου, ενώ δε χρειάζεται συχνό πότισμα. Τοποθετήστε τη γλάστρα σε μέρος φωτεινό και ποτίστε καθημερινά με λίγο νερό, για να δώσει πλουσιοπάροχα, τα πολύχρωμα άνθη και την καλαίσθητη οπτική του.

Κατά τη φύτευση χρησιμοποιήστε χώμα με καλή αποστράγγιση, διαφορετικά κινδυνεύει να σαπίσει. Για λίπανση, θα χρειαστεί υδατοδιαλυτό λίπασμα κατά την άνοιξη έως το φθινόπωρο, με συχνότητα μια φορά το μήνα.

Ο ιβίσκος δεν έχει ιδιαίτερο άρωμα, όμως λόγω της όμορφης όψης και το μικρό μέγεθος του, είναι ιδανική επιλογή εξωτερικού φυτού, για να διακοσμήσει το μπαλκόνι.

Γαριφαλιά

Το πιο γνωστό και ιδανικό λουλούδι εξωτερικού χώρου για γλάστρα στο μπαλκόνι. Το γαρίφαλο καταλαμβάνει μικρό χώρο και έχει πλούσια αρώματα και έντονα χρώματα. Είναι πολυετές και καλλωπιστικό φυτό, που σημαίνει πως δε χρειάζεται αντικατάσταση και ταυτόχρονα μπορεί να κοσμεί το μπαλκόνι σου για χρόνια, αρκεί βέβαια, να το φροντίζεις κατάλληλα.

carnation

Τα χρώματα στα άνθη ποικίλουν από ροζ, λευκό και κόκκινο, χωρίς να αποκλείουμε βέβαια, άνθη σε διαφορετικές αποχρώσεις. Με κατάλληλη φροντίδα μπορεί να αντέξει για χρόνια και δε χρειάζεται πολύ φροντίδα. Με πότισμα  2 – 3 φορές την εβδομάδα και λίπανση 1 φορά το μήνα, θα το έχετε χρόνια στη βεράντα.

Εδώ θέλουμε το χώμα που θα χρησιμοποιήσετε να έχει καλή αποστράγγιση και κάθε τόσο να βρέχετε τα φύλλα και τα λουλούδια με λίγο νερό.

Διμορφοθήκη

Από τα ποιο όμορφα λουλούδια εξωτερικού χώρου που κοσμούν τη βεράντα και κατάλληλο για φύτευση σε γλάστρα. Η διμορφοθήκη, οπτικά μοιάζει με μαργαρίτα (ειδικά όταν φέρει λευκά άνθη), όμως δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Αποτελεί μια καλή και οικονομική λύση, που με κατάλληλη φροντίδα, θα αναπτυχθεί και θα σας χαρίσει τα όμορφα λουλούδια της.

cape marguerite λουλούδια εξωτερικού χώρου γλάστρα

Για να προσφέρει απλόχερα τα λευκά ή μοβ άνθη, χρειάζεται πότισμα 2 – 3 φορές την εβδομάδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και ένα ηλιόλουστο σημείο, για να κάνει πλήρης φωτοσύνθεση. Αν βάλετε λίπασμα μια φορά το μήνα κατά την ανθοφορία, τότε η διμορφοθήκη θα «πλημμυρίσει» τη γλάστρα με λουλούδια.

Τουλίπα

Η τουλίπα είναι ένα βολβώδες, καλλωπιστικό φυτό εξωτερικού χώρου που δεν πρέπει να λείπει από καμία βεράντα. Έρχεται σε ανθοφορία την άνοιξη και γεμίζει το μπαλκόνι με πορτοκαλί, κόκκινα και κίτρινα άνθη. Είναι ένα φυτό που δεν καταλαμβάνει πολύ χώρο και αποτελεί ιδανική επιλογή για λουλούδια εξωτερικού χώρου που θα κοσμούν τη γλάστρα στο μπαλκόνι σας.

Tulip

Φυτέψτε το φθινόπωρο και ποτίστε μια φορά ανά εβδομάδα. Κατά την ανθοφορία όμως, χρειάζεται περισσότερη υγρασία. Έτσι, για να αναπτυχθεί σωστά, πρέπει να ποτίζεται περίπου 2 – 3 φορές την εβδομάδα και να βάζετε λίπασμα 2 φορές το μήνα.

Φρέζια

Η φρέζια είναι σίγουρα από τα λουλούδια εξωτερικού χώρου που πρέπει να υπάρχει σε γλάστρα στο μπαλκόνι σας. Πρόκειται για καλλωπιστικό φυτό με μεγάλη αντοχή, που ανθίζει την άνοιξη και τα λουλούδια φέρουν κίτρινη, μοβ, ροζ και λευκή απόχρωση.

Freesia λουλούδια εξωτερικού χώρου γλάστρα

Για τη φύτευση απαιτείται φυτόχωμα με καλή αποστράγγιση, ενώ για την συντήρηση, τοποθετήστε σε ηλιόλουστο μέρος και ποτίστε 2 – 3 φορές την εβδομάδα με ελάχιστο νερό. Τέλος, η λίπανση πρέπει να γίνεται την περίοδο ανθοφορίας και μέχρι 2 φορές το μήνα.

Αντίρρινο

Οι περισσότεροι ίσως το γνωρίζετε ως «σκυλάκι», αφού είναι χαρακτηριστική η ομοιότητα που έχουν τα άνθη, με τη μουσούδα των σκύλων. Το αντίρρινο είναι πολυετές φυτό που καλλιεργείται καθ όλη τη διάρκεια του έτους.

Snapdragons

Με καταγωγή ορμώμενη από τις χώρες της μεσογείου, έχει αναπτυχθεί σε διάφορες ποικιλίες με πολλές και διαφορετικές αποχρώσεις στα άνθη του φυτού όπως κόκκινες, κίτρινες, πορτοκαλί και μοβ αποχρώσεις. Φτάνει σε ύψος το 1 μέτρο και έχει πλούσια βλάστηση με μέτρια ανάπτυξη.

Απαιτεί τακτικό κούρεμα ώστε να το διατηρήσετε σε σχετικά μικρό μέγεθος. Όσο για την καλλιέργεια του, δε θα σας δυσκολέψει ιδιαίτερα, φτάνει μόνο το ποτίζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.