Ακολουθούν μικρές συμβουλές για τον κήπο ή τις γλάστρες που έχουμε στο μπαλκόνι. Πρόκειται για μικρά μυστικά, που θα βοηθήσουν να διατηρήσουμε τα φυτά μας υγιή. Ο τρόπος είναι απλός και εύκολος. Θα δημιουργήσουμε φυσικά λιπάσματα και οικολογικά φυτοφάρμακα. Έτσι θα απομακρύνουμε κάθε απειλή που ενδέχεται να προκαλέσει βλάβη στα φυτά.

Φυσικά λιπάσματα στον κήπο

Λίπασμα από τσόφλι αυγών

Όλοι μας τρώμε αυγά σχεδόν σε καθημερινή βάση, υπάρχει όμως μια χρήση τους, που δεν γνωρίζατε μέχρι τώρα.

tsoflia-mixer

Συνήθως τα τσόφλια των αυγών κατέληγαν στα σκουπίδια. Πλέον, θα τα μαζέψουμε για να γίνουν λίπασμα που θα παράσχει στα φυτά την κατάλληλη ποσότητα ασβεστίου. Αντί να τα πετάξουμε, θα μαζέψουμε τα τσόφλια των αυγών σε μια σακούλα. Μόλις συλλέξουμε ικανή ποσότητα, χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να γίνουν σκόνη.

Ρίχνουμε στις γλάστρες ή τον κήπο, και θα παράσχουμε στα φυτά, την  απαραίτητη ποσότητα ασβέστιο που τόσο έχουν ανάγκη.

Λίπασμα με αλάτι

alati-homa-kipos

Το αλάτι υπάρχει σε κάθε κουζίνα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα. Με αυτό τον τρόπο, τα φυτά θα αντλήσουν την ποσότητα μαγνησίου που χρειάζονται.

Ρίξτε χοντρό αλάτι στην επιφάνεια του εδάφους, όπου έχετε τοποθετήσει τους σπόρους. Αυτό θα βοηθήσει να δημιουργήσετε καλύτερη βλάστηση. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε αλατόνερο, για να ποτίζετε με αυτό, περίπου 2 φορές το μήνα.

Πήλινη γλάστρα ή πλαστική;

pilines-glastres

Αν και στις δυο περιπτώσεις υπάρχουν θετικά, ωστόσο, η πήλινη γλάστρα είναι σίγουρα καλύτερη επιλογή για τα περισσότερα είδη φυτών. Ο πηλός διαθέτει πόρους που επιτρέπει στις ρίζες να αναπνέουν και έτσι δε διατρέχουν κίνδυνο να σαπίσουν.

Μύκητες στα φυτά

gala-me-nero-gia-mikites

Αν διαπιστώσατε πως έχουν αναπτυχθεί μύκητες στα φυτά. Τότε μια καλή οικολογική λύση είναι το γάλα. Φτιάξτε ένα μείγμα από 500ml νερό και 60ml γάλα. Ανακατέψτε και ψεκάστε. Αυτό θα εξαφανίσει τους μύκητες και εσείς θα έχετε το «κεφάλι σας ήσυχο». Καλό είναι να ψεκάζετε προληπτικά μία φορά την εβδομάδα.