Και ποιος δεν αγαπάει τη φράουλα; Αυτόν τον υπέροχο, δροσερό και ζουμερό καρπό που εκτός από την υπέροχη γεύση, μας χαρίζει και αμέτρητα οφέλη στον οργανισμό! Αν κρίνουμε από τη ζήτηση, τότε, σε όλους αρέσει η φράουλα, αφού κατά τη διάρκεια της συγκομιδής της γίνεται ανάρπαστη από όλα τα μανάβικα της χώρας.

Ο κύριος λόγος που η φράουλα είναι τόσο δημοφιλής εδώ και χιλιάδες χρόνια, είναι το γεγονός ότι συνδυάζει νοστιμιά με υγεία. Τα υψηλά ποσοστά αντιοξειδωτικών και βιταμίνης C που ξεπερνούν ακόμη και αυτά του γκρέιπφρουτ, καθώς και η ικανότητα να καταπολεμά τις βλάβες των ελεύθερων ριζών, είναι παράγοντες που συνδύασαν τον πανέμορφο, κόκκινο καρπό με την συνεισφορά στην βελτίωση της καρδιαγγειακής και νευρολογικής υγείας, την ενίσχυση της όρασης, το όμορφο δέρμα και την προστασία του οργανισμού από σοβαρές και χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος κ.α.

Εκτός από τη συμβολή που έχει ο καρπός με το σχήμα καρδιάς, στη διατήρηση της υγείας. Φροντίζει επίσης να μας γλυκάνει. Η γλυκιά γεύση της, μας επιτρέπει να την χρησιμοποιήσουμε στην παρασκευή αρκετών συνταγών όπως επιδόρπια, φρουτοσαλάτες κ.α. τα οποία μας χαρίζουν μεγάλες δόσεις θρεπτικών συστατικών και γεύσης, με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.

Διατροφική αξία

Ένα φλιτζάνι φρέσκες φράουλες (περίπου 150 γραμμάρια) περιέχει 49 θερμίδες, 7 gr σάκχαρα, 3 gr φυτικές ίνες και καθόλου λίπος.

Άλλα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν:

  • 1 gr πρωτεΐνης (2%)*
  • 4 mg βιταμίνης C (149%)*
  • 6 mg μαγγανίου (29%)*
  • 5 mcg φυλλικού οξέος (9%)*
  • 233 mg καλίου (7%)*
  • 8 mg μαγνησίου (5%)*
  • 3 mcg βιταμίνης Κ (4%)*

Περιέχει επίσης σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, σιδήρου, φωσφόρου, νατρίου, ψευδάργυρου, χαλκού και σεληνίου.

*RDA: Ημερήσια Συνιστώμενη Δόση

Οφέλη

Η φράουλα έχει στη σύνθεση της πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες φυτικές ίνες και πολύτιμα μέταλλα που υποστηρίζουν τη συνολική υγεία του οργανισμού.

strawberry

Αναλυτικότερα:

Προστατεύει την καρδιά

Η αφθονία σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες, καθιστά τις φράουλες ιδανική τροφή για την προστασία της καρδιάς από διαταραχές. Παράλληλα, οι ανθοκυανίνες (τα αντιοξειδωτικά που ευθύνονται για το κόκκινο χρώμα του φρούτου), προστατεύουν τα τοιχώματα στα αιμοφόρα αγγεία και εμποδίζουν τη συσσώρευση πλάκας, ενώ παράλληλα βοηθούν στην εξισορρόπηση της αρτηριακής πίεσης.

Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου

Οι φράουλες περιέχουν επίσης ελλαγικό οξύ, όπου μαζί με τα αντιοξειδωτικά και τις φυτικές ίνες, βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης των αμυλούχων τροφίμων και κατά συνέπεια, στον έλεγχο του σακχάρου και ταυτόχρονα εμποδίζουν την αύξηση των επιπέδων στους διαβητικούς. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός, ότι ο γλυκαιμικός δείκτης στη φράουλα είναι αρκετά χαμηλός (40), κάτι που σημαίνει πως είναι απίθανο να προκαλέσει παρενέργειες ακόμη και αν καταναλωθεί από άτομα που ταλαιπωρούνται από διαβήτη τύπου 2.

Βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου

Ως καλή πηγή φυτικών ινών και βιταμίνης C, μπορεί να συνεισφέρει στην προστασία του οργανισμό από διάφορες μορφές καρκίνου συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου στον οισοφάγο και του παχέος εντέρου.

Ταυτόχρονα, η παρουσία ελλαγικού οξέος, πέραν από την ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας, δρα και ως αντικαρκινικός παράγοντας που επιβραδύνει την ανάπτυξη και εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Η φράουλα περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C, ακόμη και από το πορτοκάλι. Συνεπώς, η τακτική κατανάλωση δημιουργεί δυνατό ανοσοποιητικό, το οποίο δύναται να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις. Επίσης, πολύτιμη φαίνεται να είναι και η συμβολή στην καταπολέμηση συμπτωμάτων από αλλεργίες ή άσθμα.

Υποστηρίζει την υγιή εξέλιξη της εγκυμοσύνης

Το φυλλικό οξύ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στην σωστή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος στο έμβρυο, όσο και στη διατήρηση της υγείας της μητέρας. Η φράουλα, με 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης, στη σύνθεση της, συνιστά κορυφαία πηγή φυλλικού οξέος. Ως εκ τούτου, η τακτική κατανάλωση ενδέχεται να συμβάλλει στην υγιή εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Λευκαίνει τα δόντια

Οι φράουλες περιέχουν μηλικό οξύ, το οποίο δρα ως στυπτικό και αποτρέπει τον αποχρωματισμό των δοντιών. Συνεπώς, εάν θέλουμε να λευκάνουμε τα δόντια με φυσικό τρόπο, μπορούμε να φτιάξουμε ένα μείγμα που θα περιέχει πολτό φράουλας και λίγη μαγειρική σόδα. Έπειτα, εφαρμόζουμε στα δόντια με οδοντόβουρτσα. Τέλος, αφού αφήσουμε να δράσει για 5 λεπτά βουρτσίζουμε κανονικά τα δόντια μας.

Προσοχή! Δεν επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία πάνω από 2-3 φορές την εβδομάδα, διότι το οξύ μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών.

Οφέλη για το δέρμα και τα μαλλιά

Η φράουλα βοηθά επίσης στη διατήρηση της υγείας των μαλλιών και της επιδερμίδας.

Πιο συγκεκριμένα:

Εξαφανίζει τις σακούλες και τους μαύρους κύκλους. Οι φράουλες διαθέτουν ισχυρές στυπτικές ιδιότητες. Δράσεις που βοηθούν να αντιμετωπίσουμε τους μαύρους κύκλους και να εξαφανίσουν τις σακούλες κάτω από τα μάτια.

Στην φράουλα περιέχονται επίσης άλφα-υδροξυ οξέα (ΑΗΑ), τα οποία συμβάλλουν στην απολέπιση και σύσφιξη της επιδερμίδας, κάνοντας το δέρμα να φαίνεται λείο, νεανικό και λαμπερό.

Σύσφιξη δέρματος με φυσικές θεραπείες

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σημείων πρόωρης γήρανσης. Τα αντιοξειδωτικά του φρούτου, προστατεύουν το δέρμα από την οξειδωτική βλάβη. Αναστέλλουν την εμφάνιση σημείων γήρανσης όπως ρυτίδες, λεπτές γραμμές και χαλάρωση της επιδερμίδας. Ενώ, η βιταμίνη C και το λυκοπένιο ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου.

Αποτρέπει τη τριχόπτωση. Άλλο ένα πολύτιμο όφελος που παρέχει η βιταμίνη C που βρίσκεται στη φράουλα, είναι η βελτίωση της υγείας της τρίχας. Στην πραγματικότητα, η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό, προάγει την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών, θεραπεύει την πιτυρίδα και ενισχύει τους θύλακες της τρίχα, αποτρέποντας τη απώλεια μαλλιών και τη δημιουργία φαλάκρας.

φράουλα superfoods

Η φράουλα στη διατροφή μας

Αντλούμε τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη της φράουλας, όταν την καταναλώνουμε φρέσκια, όπως συμβαίνει με όλα τα φρούτα. Μπορούμε επίσης να την προσθέσουμε σε διάφορες συνταγές όπως φρουτοσαλάτες, smoothies, κέικ, χυμούς κ.α. Ενώ ταιριάζει ιδανικά με γιαούρτι ή παγωτό.

Επιλογή

strawberry tartΔεδομένου ότι η φράουλα συγκαταλέγεται στη λίστα με τα ευπαθή φρούτα, είναι καλύτερα να την προμηθευτούμε -εάν όχι την ίδια μέρα- λίγες μέρες προτού την χρησιμοποιήσουμε. Επιλέγουμε πάντοτε καρπούς με ομοιόμορφη όψη, φωτεινό κόκκινο χρώμα, έντονο άρωμα και άθικτα φρέσκα πράσινα φύλλα. Επιπροσθέτως, θα πρέπει να έχουμε υπόψιν, ότι οι ώριμες φράουλες είναι πιο γευστικές. Όμως, αποφεύγουμε την αγορά υπερώριμων καρπών, καθώς στερούνται βιταμίνης C και άλλων φυτοθρεπτικών συστατικών.

Αποθήκευση

Στην περίπτωση που δεν καταναλώσουμε τις φράουλες την ίδια μέρα που τις αγοράσαμε, θα πρέπει να της αποθηκέψουμε στο ψυγείο.

Αρχικά τις πλένουμε καλά και έπειτα τις τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας μέσα σε αεροστεγές δοχείο. Η φράουλα διατηρείται στο ψυγείο 2 με 3 ημέρες. Αν θέλουμε να τη διατηρήσουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορούμε να αποθηκεύσουμε μέσα στην κατάψυξη.