Χαμηλό σε θερμίδες και υψηλό σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, το αγγούρι συνιστά μια εξαιρετικά υγιεινή προσθήκη στην καθημερινή μας διατροφή. Εκτός από τα διατροφικά του πλεονεκτήματα, το αναζωογονητικό λαχανικό αποτελεί και ένα από τα πιο ευεργετικά οργανικά στοιχεία για την περιποίηση της επιδερμίδας και της συνολικής υγείας του οργανισμού. Η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (περίπου 95%) σε συνδυασμό με την πλούσια διατροφική του αξία, το καθιστούν ως ένα αποτελεσματικό εναλλακτικό τρόπο ενυδάτωσης της επιδερμίδας. Παράλληλα είναι ένα μέσο ενίσχυσης όλων των σημαντικών λειτουργιών του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της πέψης, της φυσικής αποτοξίνωσης κ.α.

Μεταβείτε απευθείας σε κάποια από τις παρακάτω ενότητες

Διατροφική αξία

Ένα μέτριο αγγούρι μαζί με τη φλούδα, περιέχει περίπου:

  • Θερμίδες: 16
  • Βιταμίνη Κ:17 mg (22%)*
  • Βιταμίνη C: 3 mg  (4%)*
  • Μαγνήσιο: 6 mg  (4%)*
  • Κάλιο: 152 mg  (4%)*
  • Μαγγάνιο: 8 mg  (4%)*

*RDA: Ποσοστό Ημερήσιας Συνιστώμενης Δόσης

Οφέλη

Ορισμένα από τα πιο σπουδαία οφέλη που προσφέρει το αγγούρι στον οργανισμό, περιλαμβάνουν:

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών διαταραχών: Το αγγούρι περιέχει υψηλά ποσοστά καλίου και μαγνησίου. Πρόκειται για πολύτιμα ιχνοστοιχεία, καθώς διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στην εξισορρόπηση της αρτηριακή πίεσης. Ταυτόχρονα, οι λιγνάνες που περιέχονται στο λαχανικό διαθέτουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών διαταραχών.

Σύμμαχος στην προσπάθεια απώλειας βάρους: Δεδομένης της χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδας, το αγγούρι συνιστά έναν ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθεια να χάσουμε τα περιττά κιλά. Μπορούμε να το απολαύσουμε είτε μόνο του, είτε να το προσθέσουμε σε μια σαλάτα ή να τα συνδυάσουμε με γιαούρτι.

Ενισχύει τη φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης του οργανισμού: Το αγγούρι διαθέτει διουρητικές ικανότητες, οι οποίες βοηθούν τον οργανισμό να απομακρύνει τις ακαθαρσίες και να εξαλείψει πλήρως τις τοξίνες που συσσωρεύονται στο αίμα και το παχύ έντερο.

Μυστικά για να ενισχύσουμε τη φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού

Προάγει την υγεία των μαλλιών, των ματιών και της επιδερμίδας: Τα υψηλά ποσοστά νερού, βιταμίνης Ε, αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών συστατικών, συμβάλλουν στην ενίσχυση της υγείας των μαλλιών, των ματιών και της επιδερμίδας.

Πιο συγκεκριμένα, το αγγούρι έχει την ικανότητα να προστατεύει τα μάτια από διαταραχές που εμφανίζονται ως συνέπεια φυσιολογικής γήρανσης όπως ο καταρράκτης ή ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας. Εξαφανίζει τους μαύρους κύκλους και ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου. Επίσης, προσφέρει φυσική ενυδάτωση, ενώ βοηθά στην προστασία της επιδερμίδας από διάφορες διαταραχές όπως ξηροδερμία ή ακμή κ.α.

Κατά του καρκίνου: Οι βιοδραστικές ενώσεις του αγγουριού συμπεριλαμβανομένης της απιγεγίνης, των γλυκοσιδών, των λιγνάνων και φλαβονοειδών, διαθέτουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες που μπορούν να προστατέψουν το DNA από την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών και να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνιση καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών, του προστάτη, της μήτρας και των πνευμόνων.

αγγούρι-οφέλη

Άλλα οφέλη που προσφέρει το αγγούρι

Εκτός από τα αποδεδειγμένα οφέλη που περιγράψαμε, το αγγούρι περιέχει βιταμίνες και άλλα πολύτιμα συστατικά που βοηθούν:

  • Στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
  • Στην εξισορρόπηση του pH του σώματος και του σακχάρου.
  • Στην ενίσχυση της δομής των οστών αποτρέποντας τον κίνδυνο καταγμάτων και εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας.

Θεραπευτικές χρήσεις

Το αγγούρι, για πάρα πολλούς αιώνες εφαρμόστηκε από την εναλλακτική ιατρική για την πρόληψη και θεραπεία αρκετών προβλημάτων υγείας. Αυτά περιλαμβάνουν την ανακούφιση από τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και του πονοκεφάλου. Την αντιμετώπιση των δερματικών διαταραχών και τη βελτίωση της πέψης. Επίσης, την εποχή που τα ενεργειακά ποτά και τα βιταμινούχα ροφήματα δεν είχαν κάνει ακόμη την εμφάνιση τους, ο χυμός του αγγουριού χρησιμοποιήθηκε ως φυσικός ενισχυτής των ηλεκτρολυτών.