Το φυτό καλέντουλα είναι το λουλούδι όπου με τα λαμπερά, πορτοκαλί και κίτρινα άνθη του, «φωτίζει» τους κήπους και τις ζαρντινιέρες μας. Είναι καλλωπιστικό φυτό και ταυτόχρονα συγκαταλέγεται στα βότανα, καθώς είναι ευεργετικό για την υγεία και παρέχει πλούσια οφέλη. Εμείς θα το χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε αλοιφή, που θα ενισχύσει την υγεία της επιδερμίδας.

Διαβάστε περισσότερα για την καλέντουλα: Φυσική λύση για δερματικά προβλήματα.

Όταν παρασκευάζουμε τις αλοιφές μόνοι μας, είμαστε σίγουροι πως δεν εμπεριέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες, που μπορεί να περιέχονται στις κρέμες του εμπορίου. Έτσι, έχουμε διπλά οφέλη, αποκτάμε περισσότερη γνώση και φυσικά περισσότερη υγεία.

Μην το σκέφτεστε, φτιάξτε αμέσως τη «θαματουργή» αλοιφή με καλέντουλα, που κάνει το δέρμα να ακτινοβολεί και το διατηρείται υγιές, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων της επιδερμίδας.

καλέντουλα

Φτιάχνουμε αλοιφή με καλέντουλα

Ακολουθήστε τις οδηγίες της συνταγής, που θα σας κατευθύνει βήμα-βήμα, για να μπορέσει και ο πλέον αρχάριος να την παρασκευάσει.

θα χρειαστείτε:

  • 90 γρ. αποξηραμένα άνθη καλέντουλας
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 60 γρ. λάδι καρύδας, αν δεν έχετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαργαρίνη
  • 1 κ.γ. καθαρό κερί μέλισσας τριμμένο
  • 150 γρ. λάδι καλέντουλας
  • 60 γρ. αποσταγμένο νερό

Διαδικασία για την παρασκευή του λαδιού

Για αρχή ετοιμάζουμε το λάδι καλέντουλας. Τοποθετούμε τα αποξηραμένα άνθη σε ανοξείδωτη κατσαρόλα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Βάζουμε το μείγμα να θερμανθεί για 1 – 2 ώρες, σε μπεν μαρί με χαμηλή θερμοκρασία (50 – 70 βαθμούς Κελσίου). Ανακατεύουμε τακτικά όλο το διάστημα, μέχρι να διαπιστώσουμε πως τα πέταλα από τα άνθη έχουν γίνουν τραγανά και σκληρά. Στη συνέχεια σουρώνουμε με τουλπάνι ή σουρωτήρι με μικρές εγκοπές.

Κρατάμε το υγρό, το οποίο έχουμε τοποθετήσει σε γυάλινο αποστειρωμένο δοχείο και φυλάμε για 2 περίπου εβδομάδες, ώστε να διαχωριστεί το νερό. Όταν είναι έτοιμο, το νερό έχει ανέβει στην επιφάνεια και το μόνο που απομένει είναι να το αφαιρέσουμε. Μόλις ολοκληρώσουμε και το τελευταίο βήμα, το λάδι είναι έτοιμο να το χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή. Αν δε το χρησιμοποιήσετε αμέσως, φυλάξτε σε μέρος σκιερό.

Για να ολοκληρώσουμε την αλοιφή καλέντουλας

Για να ολοκληρώσουμε την αλοιφή, θα λιώσουμε το κερί μέλισσας μαζί με το έλαιο καρύδας ή τη μαργαρίνη και θα προσθέσουμε το λάδι που παρασκευάσαμε στο πρώτο βήμα. Φροντίζουμε πάντοτε να έχουμε χαμηλή θερμοκρασία στο μάτι της κουζίνας και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει υγροποιηθεί.

Ήρθε η ώρα να αφαιρέσουμε απ’ τη φωτιά και να ολοκληρώσουμε το τελευταίο βήμα. Ρίχνουμε αποσταγμένο νερό σε μπλέντερ και προσθέτουμε το μείγμα που φτιάξαμε. Χτυπάμε μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Όσο είναι ακόμα ζεστό, μοιράζουμε σε μικρά βάζα και αφήνουμε να κρυώσει.

Όταν η αλοιφή καλέντουλας αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου, κουμπώνουμε τα καπάκια και είμαστε έτοιμοι. Εφαρμόζουμε τοπικά, σε τακτά χρονικά διαστήματα, για να αποκτήσουμε λαμπερή επιδερμίδα, παρέχοντας στον οργανισμό τις ευεργετικές ιδιότητες που εμπεριέχει το φυτό της καλέντουλας.

Δείτε τον οδηγό μας για να φτιάξετε τη δική σας κεραλοιφή.