Έχουμε παρουσιάσει πολλές φορές συνταγές βοτάνων που χρησιμεύουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τη βελτίωση της υγείας. Σε κάποιες φτιάξαμε ένα ωραίο έγχυμα και σε άλλες αφέψημα.

Πολλοί θα αναρωτιέστε, υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο έγχυμα και το αφέψημα και αν ναι, ποια είναι αυτή; Η απάντηση είναι απλή! Ναι υπάρχει μικρή διαφορά ανάμεσα στα δύο ροφήματα.

Ποιες είναι οι διαφορές τους

Το έγχυμα όπως δηλώνει και η ονομασία του, πρόκειται για προϊόν που παράχθηκε έπειτα από έγχυση. Δηλαδή ρίχνουμε το βότανο, αφού το νερό έχει βράσει και με αυτό τον τρόπο φτιάχνουμε κάθε φορά το ρόφημα που θέλουμε. Παραδείγματα είναι το τσάι του βουνού και το χαμομήλι. Στο έγχυμα, χρησιμοποιούμε συνήθως τα πιο μαλακά μέρη του φυτού, όπως τα άνθη και τα φύλλα.

Το αφέψημα από την άλλη, είναι γενική ονομασία για παρασκευάσματα από βότανα, που βράζουν μαζί με το νερό και συνήθως πίνονται ζεστά. Παράδειγμα αφεψήματος είναι ο καφές (ναι, ακόμα και ο καφές είναι ένα αφέψημα).

Ανακεφαλαιώνοντας να πούμε ότι: Η διαφορά του αφεψήματος σε σχέση με το έγχυμα είναι ότι τα βότανα ή τα φυτά που θα χρησιμοποιήσουμε, βράζουν μαζί με το νερό. Ενώ στο έγχυμα προσθέτουμε ότι θέλουμε, αφού το νερό έχει βράσει και το έχουμε αφαιρέσει από τη φωτιά.

διαφορά ανάμεσα σε έγχυμα αφέψημα

Φτιάχνουμε αφέψημα από βότανα

Η μέθοδος αυτή απορροφά τα ενεργά συστατικά του φυτού με πιο έντονο τρόπο και χρησιμοποιείται για να φτιάξουμε ροφήματα από ρίζες, φλοιούς ακόμα και κλαδιά. Η σωστή διαδικασία, είναι η προσθήκη του βοτάνου σε κρύο νερό, όπου στη συνέχεια βάζουμε να σιγοβράζει για κάμποση ώρα. Η ποσότητα που θα φτιάξετε πρέπει να καταναλώνεται σε 3 δόσεις την ίδια ημέρα.

Οδηγίες:

Βάλτε 60 γραμμάρια βοτάνων της επιλογής σας, σε μπρίκι ή κατσαρολάκι και προσθέστε 750ml νερό. Αφήστε να σιγοβράσει μέχρι να μειωθεί ο όγκος της ποσότητας του νερού στα 2/3 (περίπου 500ml). Σουρώστε καλά και πιείτε. Να θυμάστε, πάντοτε φυλάσσετε σε δροσερό μέρος και πίνετε κρύο ή ζεστό. Πίνεται σε 3 δόσεις ημερησίως.

διαφορά ανάμεσα σε έγχυμα αφέψημα

Φτιάχνουμε έγχυμα από βότανα

Για το έγχυμα θα χρησιμοποιήσουμε το νερό ακριβώς πριν φτάσει στο σημείο βρασμού. Είναι η κατάλληλη διαδικασία για να παρασκευάσουμε ροφήματα από άνθη και φύλλα του φυτού. Όπως και στο αφέψημα παρασκευάζεται και πίνεται την ίδια μέρα σε 3 δόσεις.

Οδηγίες:

Βάζουμε 75 γραμμάρια φρέσκου βοτάνου ή 30 γραμμάρια αποξηραμένου, σε τσαγιέρα που κλείνει με καπάκι και ρίχνουμε 500ml βραστό νερό. Στη συνέχεια κλείνουμε καλά και αφήνουμε τουλάχιστον για 10 λεπτά να γίνει η έγχυση. Σουρώνουμε το μείγμα και κρατάμε μόνο το υγρό.

Πιείτε ζεστό ή κρύο και απολαύστε τα οφέλη που παρέχουν στον οργανισμό, αφού μπορούν να παράσχουν τόνωση και περισσότερη υγεία.