Η μούχλα είναι από τα πιο ανθυγιεινά πράγματα που μπορεί να δημιουργηθεί στο σπίτι. Συνήθως εμφανίζεται σε κάποιο σημείο που υπάρχει υγρασία, όπως ο τοίχος, η ντουλάπα ή το πατάρι. Βέβαια, ακόμα και αν δεν την έχουμε δει εγκαίρως ώστε να την προλάβουμε πριν εκδηλωθεί. Αυτή θα κάνει αισθητή την παρουσία της μόλις αναπτυχθεί πλήρως. Η δυσάρεστη μυρωδιά θα μας κάνει να αντιληφθούμε την ύπαρξη της μέσα στο σπίτι και φυσικά, θα αναζητήσουμε την αιτία του κακού.

Αν λοιπόν η μούχλα έχει αναπτυχθεί στο πατάρι ή στη ντουλάπα υπάρχει κίνδυνος τα πράγματα που υπάρχουν μέσα να μουχλιάσουν και να καταστραφούν.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να να αποτρέψουμε τη μούχλα να εξαπλωθεί στα ρούχα, είναι να κρεμάσουμε περίπου δέκα κομμάτια κιμωλίας στο ντουλάπι και κοντά σε σημείο που έχει δημιουργηθεί ο μύκητας. Αμέσως θα ξεπεραστεί το πρόβλημα, αφού η κιμωλία θα απορροφήσει ως δια μαγείας τη μούχλα και τα πράγματα, τα ρούχα ή τα βιβλία, δε θα κινδυνεύουν πια από τον μύκητα.

Αν την ανακαλύψουμε σε συγκεκριμένο σημείο του τοίχου, τότε πρέπει να αναζητήσουμε την αιτία του κακού. Συνήθως προκαλείται από υγρασία, γιαυτό καλό είναι να βρούμε την αιτία που την προκάλεσε. Αν είναι δυνατό, να ελέγξουμε την εξωτερική πλευρά του τοίχου μήπως περνάνε νερά ή κάποιος σωλήνας μέσα στον τοίχο έχει τρυπήσει.

Μόλις επιδιορθώσουμε το πρόβλημα με τη βοήθεια τεχνικού, πλύνουμε τον τοίχο και η μούχλα θα εξαφανιστεί για πάντα.

Πως να αφαιρέσουμε τη μούχλα αποτελεσματικά

Η μούχλα προκαλείται από μύκητες που αν τους προλάβουμε στην αρχή της εμφάνισης και τους «καταστρέψουμε», τότε, θα εξαφανιστεί και δε θα εξαπλωθεί στους υπόλοιπους τοίχους του σπιτιού.

Υπάρχει μια αποτελεσματική λύση για να το πετύχουμε και σε αυτό θα μας βοηθήσει η ουσία που ονομάζεται υπεροξείδιο του υδρογόνου. Υπάρχει σε κάθε νοικοκυριό και πρόκειται για το γνωστό σε όλους οξυζενέ. Είναι αρκετά φθηνό και  μπορούμε να το βρούμε σε όλα τα φαρμακεία ή ορισμένα σούπερ μάρκετ.

Για να αφαιρέσουμε την μούχλα από τους τοίχους. Ρίχνουμε μικρή ποσότητα οξυζενέ σε μπουκάλι ψεκασμού και ραντίζουμε σε σημεία του τοίχου ή στις γωνίες που έχει αναπτυχθεί ο μύκητας.

Αφήνουμε για 10 λεπτά και στη συνέχεια σκουπίζουμε την επιφάνεια με καθαρό πανί. Η μούχλα θα εξαφανιστεί και δε θα αφήσει κανένα ίχνος. Για το σκοπό αυτό συνίσταται η χρήση διαλύματος υπεροξειδίου του υδρογόνου 3%, μπορείτε να το βρείτε σε όλα τα φαρμακεία.

Άλλες χρήσεις του οξυζενέ

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι επίσης κατάλληλο για την αφαίρεση λεκέδων από ιδρώτα. Γεμίζουμε ένα δοχείο ψεκασμού με 2 μέρη οξυζενέ και 1 μέρος υγρό πιάτων. Ανακινούμε καλά και στη συνέχεια ψεκάζουμε πάνω στη μπλούζα με το λεκέ από ιδρώτα. Αφήνουμε να δράσει για μισή ώρα και στη συνέχεια ξεπλένουμε το ρούχο με κρύο νερό. Αυτό ήταν, ο λεκές εξαφανίστηκε!