Ακόμα μια συνταγή από την στήλη μας γλυκά με σοκολάτα. Η τάρτα που θα φτιάξουμε σήμερα, είναι, ίσως, ένα από τα καλύτερα γλυκά που έχουμε φτιάξει. Η γέμιση είναι με λιωμένη καραμέλα και να είστε σίγουροι, η γεύση θα τους ξετρελάνει όλους.

Είναι από τα λίγα γλυκά με σοκολάτα που η συνταγή απαιτεί και αλάτι, ώστε να έχουμε μία τάρτα με γέμιση «αλμυρής» καραμέλας. Όσο και αν ακούγεται περίεργο, ο συνδυασμός της γλυκόπικρης σοκολάτας με την κρούστα αμυγδάλου και την αλατισμένη καραμέλα, θα μας δώσει ένα νόστιμο αποτέλεσμα που θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Δείτε μια ακόμη εύκολη συνταγή για φτιάξετε σοκολατόπιτα σε μπουκίτσες, μόλις σε 10′.

Μεταβείτε απευθείας σε κάποια από τις παρακάτω ενότητες

Γλυκά με σοκολάτα και καραμέλα

  • Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα + 9 ώρες περίπου για να κρυώσει
  • Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά

Για τη βάση θα χρειαστείτε::

  • 160 γρ. αλεύρι
  • 30 γρ. αλεσμένα αμύγδαλα
  • 30 γρ. κακάο σε σκόνη (χωρίς ζάχαρη)
  • 50 γρ. ζάχαρης
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 110 γρ. ανάλατο βούτυρο
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 αυγό
  • 2 κ.σ. παγωμένο νερό

Για τη γέμιση:

  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. νερό
  • 120 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 70 γρ. ανάλατο βούτυρο
  • 1 κ.γ. αλάτι

Για τη σοκολάτα:

  • 120 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 120 γρ. γλυκόπικρη σοκολάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια

Για το γαρνίρισμα: Χοντρό αλάτι

Διαδικασία

Θα ξεκινήσουμε με την προετοιμασία της βάση του γλυκού.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τα αμύγδαλα, το κακάο, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατέυουμε.

Ρίχνουμε μέσα το βούτυρο, κομμένο σε κύβους και λιώνουμε με ένα πιρούνι ώστε να απορροφηθεί πιο εύκολα από το μείγμα. Προσθέτουμε το αυγό, τη βανίλια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Στο τέλος περιχύνουμε 2 κουταλιές παγωμένο νερό. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με πιρούνι, μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.

 

Απλώνουμε στο τραπέζι μια μεμβράνη και αδειάζουμε τη ζύμη που μόλις φτιάξαμε. Τυλίγουμε και κλείνουμε καλά τη μεμβράνη. Φροντίζουμε να δημιουργήσουμε κυκλικό σχήμα στη ζύμη και τοποθετούμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Αμέσως μετά αφαιρούμε τη μεμβράνη και τοποθετούμε τη ζύμη σε επιφάνεια που έχουμε αλευρώσει ελαφρά, για να μπορέσουμε να την ανοίξουμε. Από πάνω σκεπάζουμε με ένα μεγαλύτερο κομμάτι μεμβράνης, απλώνουμε τη ζύμη με έναν πλάστη και φροντίζουμε να φτιάξουμε έναν κύκλο.

Προσέχουμε ταυτόχρονα η βάση της τάρτας να είναι περίπου 10 εκατοστά μεγαλύτερη από το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε. Βγάζουμε τη μεμβράνη και τοποθετούμε τη βάση στο ταψί, ότι προεξέχει το αφαιρούμε με ένα μαχαίρι.

eykoles-syntages

Ανοίγουμε μικρές τρυπούλες στη ζύμη με ένα πιρούνι και αμέσως μετά τοποθετούμε από πάνω μια λαδόκολλα. Στη συνέχεια γεμίζουμε με φασόλια ή ρύζι (για να δέσει η ζύμη). Όπως είναι μεταφέρουμε στο φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 15 λεπτά. Μόλις περάσει το τέταρτο, αφαιρούμε τα φασόλια και τη λαδόκολλα και ξαναβάζουμε στο φούρνο να ψηθεί για άλλα 10 – 15 λεπτά. Περιμένουμε να κρυώσει και βγάζουμε τη βάση της τάρτας  από το ταψί.

glyka-me-sokolata

Για την καραμέλα

Για να προετοιμάσουμε την καραμέλα. Βράζουμε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία τη ζάχαρη και το νερό σε μια κατσαρόλα με βαθύ πάτο. Δεν ανακατεύουμε μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί και να καραμελώσει. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε κρέμα γάλακτος. Σε λίγο θα αρχίσουν να δημιουργούνται φυσαλίδες. Αφήνουμε να βράσει λίγο ακόμα, περίπου 1 – 2 λεπτά και ξεκινάμε το ανακάτεμα με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να το μείγμα να γίνει ομοιογενές.

εύκολες-συνταγές-γλυκά

Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε βούτυρο και αλάτι, ενώ συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να αναμειχθούν όλα τα υλικά ομοιόμορφα. Αφήνουμε την καραμέλα να κρυώσει και ρίχνουμε πάνω από τη βάση του γλυκού. Τα γλυκά με σοκολάτα συνήθως απαιτούν ψυγείο, γιαυτό θα το βάλουμε να κρυώσει για 4 – 5 ώρες.

συνταγές-γλυκά

Για τη σοκολάτα

Για να φτιάξουμε τη σοκολάτα που θα γαρνίρουμε το γλυκό μας, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε μια μικρή κατσαρόλα. Όταν αρχίσει να βράζει και να φουσκώνει στα άκρα, τη βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε πάνω από την κουβερτούρα, την οποία έχουμε φροντίσει από πριν να κόψουμε σε κύβους. Την αφήνουμε να καθίσει για ένα λεπτό και στη συνέχεια ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Τα υλικά θα αποκτήσουν μια ομοιόμορφη παχύρρευστη υφή.

eykoles-syntages-glyka-sokolata

Περιχύνουμε τη σοκολάτα στην κορυφή της τάρτας και πάνω από τη στρώση της καραμέλας, απλώνοντας ομοιόμορφα. Τοποθετούμε στο ψυγείο περίπου 2 – 3 ώρες. Τέλος για να κάνουμε τη διαφορά, θα πασπαλίσουμε λίγο πριν το σερβίρισμα με χοντρό αλάτι.

εύκολες-συνταγές-γλυκά-τάρτα

Αυτό ήταν, το γλυκό μας είναι έτοιμο. Απολαύστε το!

syntages-glyka-sokolata