Πολλοί θα αναρωτιέστε αν γίνεται να φτιάξετε θερμοκήπιο στο μπαλκόνι; Πριν βιαστείτε να δώσετε απάντηση, δείτε στο άρθρο που ακολουθεί μερικές συμβουλές για να φτιάξετε έναν κήπο γεμάτο φυτά και λουλούδια.

Επειδή άνοιξη έρχεται και είναι η εποχή της βλάστησης για τα περισσότερα φυτά. Σκεπτόμενος κάποιος λογικά, θα αναρωτηθεί σε τι μπορεί να χρησιμεύσει ένα θερμοκήπιο ειδικά αυτή την εποχή;

Στη ουσία δεν είναι ένα θερμοκήπιο που θα μας δώσει φρούτα εκτός εποχής,
πρόκειται όμως για ένα τρικ κηπουρικής που θα μας βοηθήσει να βλαστήσουν πιο γρήγορα οι σπόροι που θέλουμε να φυτέψουμε. Η διαδικασία που ακολουθεί θυμίζει τεχνικές θερμοκηπίου, γιαυτό αποφασίσαμε πως αυτό θα ήταν το κατάλληλο όνομα.

Έχεις λοιπόν τους σπόρους που θέλεις να φυτέψεις και να φτιάξεις ένα μικρό κήπο στο μπαλκόνι σου. Τι πρέπει να κάνεις για να έχεις σίγουρα αποτελέσματα;

Καταρχήν πρέπει να πούμε ότι το να φυτέψουμε σπόρους απευθείας στη γλάστρα που θα χρησιμοποιήσουμε, δεν είναι καλή πρακτική. Αυτό διότι δεν είναι σίγουρο ότι θα πάρουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με σιγουριά, αν τελικά ο σπόρος που βάλαμε, θα αναπτυχθεί πλήρως.

Γιαυτό σήμερα θα δούμε μια σίγουρη διαδικασία κηπουρικής, για να καταφέρουμε ο σπόρος να βλαστίσει μέσα στο μίνι θερμοκήπιο και τα φυτά να αναπτυχθούν και να μεγαλώσουν ώστε να μας δώσουν πλούσιους καρπούς, χρώματα και αρώματα.

Για να φτιάξουμε «θερμοκήπιο στο μπαλκόνι»

Θα χρειαστούμε  χάρτινα ποτηράκια όπου μέσα θα προσθέσουμε χώμα. Αφήνουμε περίπου δύο δάχτυλα κενό και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τους σπόρους. Τέλος, φροντίζουμε να τους σκεπάστε ελαφρά με χώμα.

Τοποθετούμε διάφανη μεμβράνη πάνω στα ποτηράκια ώστε να σκεπαστεί ολόκληρο το στόμιο. Στη συνέχεια στερεώνουμε την μεμβράνη με ένα λαστιχάκι για να μη μπορεί να φύγει.
(όπως φαίνεται στη κεντρική φωτογραφία του άρθρου).

Το μικρό θερμοκήπιο, είναι έτοιμο! Με αυτόν τον εύκολο και γρήγορο τρόπο θα διατηρήσουμε την υγρασία στο χώμα.

Μετά από λίγες ημέρες οι σπόροι θα βλαστήσουν και θα είναι έτοιμοι για μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα όπου και θα αναπτυχθούν πλήρως.

Ένα ακόμη τέχνασμα για να βοηθήσει στη μεταφύτευση, είναι να βάλουμε τους σπόρους σε τσόφλια αυγών και να τα γεμίσουμε με χώμα.

Αυτό θα βοηθήσει να αφαιρέσουμ εύκολα τον σπόρο που έχει βλαστήσει και να το μεταφυτέψετε χωρίς καμία απολύτως δυσκολία.

Θερμοκήπιο στο μπαλκόνι

Αν αναζητάτε λύση για να φτιάξετε ένα πραγματικό θερμοκήπιο στο μπαλκόνι, τότε δε μπορούμε να σας αφήσουμε, χωρίς να σας δώσουμε πραγματική λύση. Έτσι, παρακάτω θα δούμε μια εύκολη διαδικασία για να πετύχετε το θερμοκήπιο που θέλετε να δημιουργήσετε.

Τα φυτά είναι γνωστό ότι είναι αρκετά ευαίσθητα σε χαμηλές θερμοκρασίες, πρέπει να γνωρίζετε ότι το θερμοκήπιο χρησιμοποιείται κατά τους κρύους μήνες του χρόνου. Για να το φτιάξουμε θα χρειαστούμε ένα μεταλλικό σκελετό και ένα διάφανο πλαστικό κάλυμμα. Με αυτά τα δύο βασικά υλικά θα δημιουργήσουμε ένα μίνι θερμοκήπιο στο μπαλκόνι.

Υπάρχουν στο εμπόριο ειδικές κατασκευές με γαλβανισμένο σκελετό που μπορούμε να συναρμολογήσουμε στο «λεπτό». Είναι σχεδιασμένα κατάλληλα ώστε να μπορέσουμε να τοποθετήσουμε ράφια που θα φιλοξενούν δίσκους σποράς και για περισσότερη ευκολία κλείνουν και ανοίγουν με φερμουάρ.

Τοποθετούμε στο μπαλκόνι και φροντίζουμε να στερεωθούν καλά, ώστε να μην το ρίξει ο αέρας. Φυσικά ποτίζουμε το σπορείο τακτικά. Το αποτέλεσμα του θερμοκηπίου είναι αυτό που φαίνεται στη φωτογραφία.

Αναζητήστε σε καταστήματα με είδη κηπουρικής και δημιουργήστε το δικό σας κήπο στο μπαλκόνι. Φτιάξτε λοιπόν ένα μικρό κήπο στο μπαλκόνι χρησιμοποιώντας ένα μίνι θερμοκήπιο και απολαύστε την αίσθηση της φύσης, καθημερινά. Από την πρασινάδα των φυτών, αλλά και τα έντονα και ζωηρά χρώματα των λουλουδιών, γεμίστε το σπίτι με μυρωδιές.