Το γαλακτομπούρεκο είναι ένα αγαπημένο παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό ταψιού, το οποίο τιμάται ιδιαίτερα στην χώρα μας, κυρίως την περίοδο των Αποκριών.

Επειδή πολλοί φίλοι μας, αυτές τις μέρες  θέλουν να φτιάξουν αυτό το υπέροχο επιδόρπιο. Σας παρουσιάζουμε την πιο νόστιμη, εύκολη και δοκιμασμένη συνταγή για παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο, που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους.

γαλακτομπούρεκο-συνταγή

Επιλέξτε μια από τις ενότητες του πίνακα περιεχομένων κάνοντας κλικ

Συνταγή για γαλακτομπούρεκο

Μερίδες: 12

Συνολικός χρόνος παρασκευής: 2 ώρες

Διαστάσεις ταψιού: 20×30

Για το γαλακτομπούρεκο θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:

  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας
  • 200 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο

Για την κρέμα:

  • 160 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 220 γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. γάλα
  • 4 αυγά (χωριστά το ασπράδια από τους κρόκους)
  • 120 γραμμάρια βούτυρο
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 500 γραμμάρια κρέμα γάλακτος

Διαδικασία παρασκευής

  1. Ρίχνουμε σε ένα μπολ 50 γραμμάρια ζάχαρης μαζί με τα ασπράδια και ανακατεύουμε με μίξερ έως ότου γίνουν μαρέγκα. Σε άλλο μπολ τοποθετούμε 50 γραμμάρια ζάχαρης μαζί με τους κρόκους. Ανακατεύουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και προσθέτουμε σιγά σιγά τη μαρέγκα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  2. Τοποθετούμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα, την κρέμα γάλακτος και την υπόλοιπη ζάχαρη και το βάζουμε στη φωτιά μέχρι να βράσει. Στη συνέχεια, προσθέτουμε σιγά σιγά  το σιμιγδάλι και το εκχύλισμα βανίλιας ανακατεύοντας συνεχώς το μείγμα μέχρι να πήξει. Έπειτα, προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτωμα έως ότου λιώσει. Αφού λιώσει και το βούτυρο, προσθέτουμε το πρώτο μείγμα που παρασκευάσαμε με τα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Τέλος, αφήνουμε την κρέμα στην άκρη να κρυώσει και φροντίζουμε κάθε τόσο να ανακατεύουμε για να μην κάνει κρούστα.
  3. Βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα αλείφοντας με ένα πινελάκι το κάθε φύλλο με βούτυρο. Αδειάζουμε μέσα την κρέμα και διπλώνουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί. Στρώνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα με την ίδια διαδικασία. Κόβουμε με μυτερό μαχαίρι τα φύλλα που περισσεύουν. Χαράζουμε οριζόντιες και κάθετες λωρίδες, αλείφουμε την επιφάνεια με βούτυρο, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 1 με 1½ ώρα.

Για το σιρόπι

  • 400 γραμμάρια νερό
  • 640 γραμμάρια ζάχαρη
  • 2 κ.σ. μέλι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 στικ κανέλας (προαιρετικό)

Διαδικασία παρασκευής

Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό μαζί με τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού και βράζουμε για περίπου 5 λεπτά. Έπειτα, προσθέτουμε το μέλι και το αφήνουμε να βράσει για ακόμη 3 -4 λεπτά. Τέλος, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Προσοχή! Το κρύο σιρόπι το περιχύνουμε στο γλυκό μας, όσο αυτό είναι ζεστό.

γαλακτομπούρεκο-παραδοσιακό-συνταγή

Μικρά μυστικά για να φτιάξετε το τέλειο γαλακτομπούρεκο

Μπορεί η παρασκευή γαλακτομπούρεκου να είναι εύκολη και απλή διαδικασία, εντούτοις υπάρχουν ορισμένα μυστικά, τα οποία μπορούν να κάνουν τη συνταγή μας να ξεχωρίζει. Πιο συγκεκριμένα:

  • Το κλειδί για τέλειο γαλακτομπούρεκο είναι το καλής ποιότητας βούτυρο. Ιδανικά θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε φρέσκο πρόβειο βούτυρο, δεδομένης όμως της έντονης μυρωδιάς και γεύσης του μπορούμε να επιλέξουμε αγελαδινό.
  • Προτιμούμε να χρησιμοποιήσουμε ψιλό σιμιγδάλι έτσι ώστε να επιτύχουμε τη χαρακτηριστική κοκκώδη υφή της κρέμας.
  • Επιλέγουμε να χτυπήσουμε τα αυγά σε μαρέγκες και έπειτα να τις ενσωματώσουμε στην κρέμα. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μία κρέμα με πλούσια και κρεμώδη υφή και παράλληλα να εξουδετερώσουμε την έντονη μυρωδιά του αυγού.
  • Για να αποφύγουμε τον σχηματισμό σβόλων, προσθέτουμε το σιμιγδάλι στο ζεστό γάλα σιγά σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς το μείγμα.
  • Για να επιτύχουμε την τέλεια υφή στο σιρόπι δεν πρέπει να το ανακατεύουμε. Απλά, προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη και το ξύσμα και αφήνουμε να βράσει. Στην συνέχεια, το απομακρύνουμε από την φωτιά μέχρι να κρυώσει ελαφρώς και προσθέτουμε το μέλι.