Η άνοιξη είναι η εποχή που η φύση ξυπνά. Ο ήλιος καλύπτει τη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας, τα λουλούδια ανθίζουν και δυστυχώς μαζί με αυτά, έρχονται και οι αλλεργίες που επηρεάζουν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.

Όσοι είναι ευαίσθητοι στη γύρη, στο γρασίδι και στα μικροσωματίδια που σχηματίζονται στον αέρα, υποφέρουν περισσότερο την άνοιξη από τα ενοχλητικά συμπτώματα των αλλεργιών.

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τις αλλεργίες, ωστόσο υπάρχουν τρόποι που θα βοηθήσουν να διαχειριστούμε καλύτερα τα συμπτώματα και να ελαχιστοποιήσουμε την ταλαιπωρία που προκαλεί η εποχική αλλεργία.

Ελέγχουμε τον καιρό

Ελέγχουμε τον καιρό και προετοιμαζόμαστε για τις ημέρες που τα ποσοστά γύρης στην ατμόσφαιρα είναι υψηλά. Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές που θα μας βοηθήσουν να ελέγξουμε τα επίπεδα γύρης και μάλιστα, μπορούμε να ψάξουμε συγκεκριμένα την περιοχή ή την πόλη που μένουμε.

Έτσι, θα γνωρίζουμε ποιες ημέρες να περιορίσουμε τις εξόδους μας και μαζί να περιορίσουμε και τα συμπτώματα των αλλεργιών.

Κλειστά παράθυρα

Η λιακάδα της άνοιξης και οι υψηλές θερμοκρασίες είναι δελεαστικές για να ανοίξουμε τα παράθυρα ώστε να μπει καθαρός αέρας και περισσότερο φως.

Όμως, μαζί με τον αέρα θα εισχωρήσουν στο δωμάτιο και αλλεργιογόνες ουσίες, όπως η γύρη. Κατά πάσα πιθανότητα θα κολλήσει στις κουρτίνες, στα χαλιά και τα σεντόνια. Το αποτέλεσμα θα είναι τα συμπτώματα των αλλεργιών να γίνουν πιο έντονα και ενοχλητικά.

Η καλύτερη επιλογή είναι να κρατήσουμε κλειστά τα παράθυρα κατά την εποχή ή τις ημέρες, που τα επίπεδα της γύρης στην ατμόσφαιρα είναι υψηλά. Ανοίγουμε επίσης τα κλιματιστικά για να ανακυκλώνεται ο αέρας στους χώρους του σπιτιού.

«Βάζουμε περιορισμούς στα παπούτσια»

Η γύρη, τα βακτήρια και διάφοροι μικροοργανισμοί, κολλάνε στα παπούτσια και μεταφέρονται μέσα στο σπίτι. Ήρθε η ώρα να ελαττώσουμε την εξάπλωση τους μέσα στο σπίτι και να βάλουμε περιορισμοί στη χρήση των παπουτσιών μέσα στο σπίτι.

Τοποθετούμε μια παπουτσοθήκη στην εξώπορτα και αφήνουμε τα παπούτσι απέξω. Προτρέπουμε και τους καλεσμένους ή τους φίλους μας να κάνουν το ίδιο, ώστε να κρατήσουμε έξω από την οικία μας τους μικροοργανισμούς που προκαλούν αλλεργία.

epoxikes-allergies

Φιλτράρουμε τον αέρα

Ο ιονιστής αέρα είναι μια καλή επιλογή για να φιλτράρουμε τα επιβλαβή σωματίδια και να παγιδεύσουμε την αλλεργιογόνα σκόνη  που υπάρχει μέσα στο δωμάτιο. Οι συσκευές είναι κατάλληλες για να εμποδίσουμε την εξάπλωση της γύρης και να ελαττώσουμε τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Ο ιονιστής καλύπτει συγκεκριμένη επιφάνεια και δεν μπορεί να καλύψει όλα τα δωμάτια του σπιτιού. Μια καλή επιλογή είναι να τοποθετήσουμε τουλάχιστον ένα μηχάνημα στο υπνοδωμάτιο, ώστε να βοηθήσουμε στον καθαρισμό του αέρα όσο κοιμόμαστε.

Γυμναστική σε κλειστούς χώρους

Αποφεύγουμε την άσκηση σε πάρκα ή μέρη όπου υπάρχουν δέντρα και γκαζόν. Πρόκειται για περιοχές που συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά αλλεργιογόνων ουσιών και σίγουρα θα ερεθίσουν τον οργανισμό μας.

Φυσικά αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να σταματήσουμε τη γυμναστική.

Για να ελαχιστοποιήσουμε τα συμπτώματα και να αθλούμαστε συστηματικά, πρέπει να επιλέξουμε κλειστούς χώρους κατά τη διάρκεια της αλλεργικής περιόδου. Προτιμούμε την προπόνηση στο σπίτι η το γυμναστήριο, που θα μας βοηθήσει να απολαύσουμε τα οφέλη της γυμναστικής, χωρίς να βρεθούμε σε εξωτερικές αλλεργιογόνες περιοχές.

Καλή διατροφή

Το μέλι είναι μια τροφή που μπορεί να βοηθήσει με τα ενοχλητικά συμπτώματα. Αν και δεν υπάρχουν αρκετά ιατρικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση μελιού μπορεί να αποτρέψει τις αλλεργίες. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι καταπραΰνει τα συμπτώματα που τις συνοδεύουν, όπως ο βήχας και η βουλωμένη μύτη.

Το μέλι είναι μια υπερτροφή που θεωρείται ισχυρός σύμμαχος του ανοσοποιητικού συστήματος, παρέχοντας σημαντικά οφέλη στην υγεία.

1 -2 κουταλιές καθημερινά είναι επαρκής ποσότητα για να θωρακίσετε την άμυνα του οργανισμού.

Ξεκούραση

Εάν αισθανθούμε τα συμπτώματα των αλλεργιών να μας καταβάλουν, είναι φρόνιμο να ξεκουραστούμε όπως θα κάναμε στην περίπτωση κρυολογήματος ή γρίπης. Δεν πρέπει να κάνουμε τα στραβά μάτια απέναντι στα συμπτώματα και είναι προτιμότερο να ξεκουραστούμε για το υπόλοιπο της ημέρας, όσο αυτό είναι εφικτό.

Φροντίζουμε τον εαυτό μας όπως θα κάναμε σε περιπτώσεις ιογενών παθήσεων. Ξεκούραση, ενυδάτωση, σωστή και ελαφριά διατροφή, είναι το τρίπτυχο για να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού.

Λιγότερη ενασχόληση με τον κήπο σας

Όσοι έχουμε κήπο ή καλλιεργούμε φυτά στο μπαλκόνι, πρέπει να αποφύγουμε τις εργασίες κηπουρικής σε ημέρες με υπερβολικό αέρα και περιόδους εξάρσεις της γύρης.

Η εισπνοή της σκόνης και της γύρης, κατά τη διάρκεια της ενασχόλησης με την κηπουρική, θα επιδεινώσουν τα συμπτώματα των αλλεργιών και θα επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας.

Επιλέγουμε να ασχοληθούμε με τη φροντίδα των φυτών τις ημέρες που υπάρχει λιγότερη πιθανότητα αντίδρασης.

Συχνό πλύσιμο των ρούχων

Όπως συμβαίνει με τα παπούτσια, το ίδιο ισχύει και στα ρούχα. Η γύρη και η σκόνη προσκολλάτε στις ίνες των υφασμάτων και έτσι την μεταφέρουμε μέσα στο σπίτι.

Την εποχή που οι αλλεργίες είναι σε έξαρση, καλό είναι να πλένουμε πιο συχνά τα ρούχα για να απαλλαγούμε από οτιδήποτε μπορεί να ερεθίσει τον οργανισμό και να προκαλέσει ανεπιθύμητα συμπτώματα.

Φυσικά, αν είναι εφικτό, αποφεύγουμε να κρεμάσουμε τα ρούχα στην αυλή ή το μπαλκόνι.

Φαρμακευτική αγωγή

Πάντοτε υπό την καθοδήγηση του γιατρού, παίρνουμε τα κατάλληλα φάρμακα πριν ξεκινήσουν τα συμπτώματα. Έτσι ο οργανισμός θα έχει τον χρόνο που απαιτείται για να χτίσει γερή άμυνα και να αποτρέψει τις φλεγμονές που προκαλούν αλλεργία.

Κάθε φάρμακο δεν έχε την ίδια δράση σε όλους, επομένως σε συνεννόηση με τον γιατρό μας, δοκιμάζουμε διαφορετικά φάρμακα μέχρι να βρούμε τη σωστή θεραπεία.

Ένας ισχυρός σύμμαχος σε αυτή μας την προσπάθεια είναι και οι φυσικές θεραπείες που θα βοηθήσουν με τα ενοχλητικά συμπτώματα όπως ο βήχας, η καταρροή κλπ.

epoxikes-allergies-gyalia-hlioy

Φοράμε γυαλιά ηλίου

Είναι γεγονός πως τα γυαλιά ηλίου μας προστατεύουν από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ηλίου. Ταυτόχρονα όμως, αποτελούν ένα επιπλέον τοίχος προστασίας στη γύρη, τη σκόνη και τις ερεθιστικές αλλεργιογόνες ουσίες.

Όσο μεγαλύτερα είναι τα γυαλιά ηλίου, τόσο περισσότερο, βοηθούν, να μειωθεί η ποσότητα του αέρα που έρχεται σε επαφή με τα μάτια.

Τα απαραίτητα… χαρτομάντιλα

Κλείνουμε ίσως με το πιο απαραίτητο «αξεσουάρ», ειδικά όταν τα συμπτώματα βρίσκονται σε έξαρση.

Τα χαρτομάντιλα είναι απαραίτητα όταν η αλλεργία μας προκαλεί έντονο φτέρνισμα και είναι επιβεβλημένο να έχουν απαλή και βελούδινη υφή. Αν τα χαρτομάντιλα δεν έχουν μεταξένια υφή, τότε η επαναλαμβανόμενη χρήση θα τραυματίσει τον δερματικό ιστό της μύτης.

Επιλέγουμε απαλά χαρτομάντιλα, εμπλουτισμένα με αλόη βέρα ή λοσιόν, για να προστατεύσουμε το δέρμα. Μπορούμε ακόμη να προσθέσουμε αιθέρια έλαια που βοηθούν να ανοίξουν οι ρινικές δίοδοι.