Η ρίζα κολοκάσι είναι ακόμη μια σπουδαία, ανοιξιάτικη καλλιέργεια που οι ρίζες της χάνονται στα βάθη των αιώνων. Πρόκειται για ένα εδώδιμο φυτό (στην πραγματικότητα πρόκειται για μια βρώσιμη ρίζα), που ευδοκιμεί στις τροπικές περιοχές του πλανήτη και χιλιάδες χρόνια τώρα μας τροφοδοτεί με μια μεγάλη γκάμα θρεπτικών συστατικών.

Στην Ελλάδα, μπορεί να μην χαίρει μεγάλης εκτίμησης, όμως, δεδομένης της υψηλής διατροφικής του αξίας, από το 1100 μ.Χ. και έπειτα, χώρες όπως η Κύπρος, η Ιαπωνία, η Αίγυπτος, η Ισπανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες, το χρησιμοποιούν ως βασικό ενισχυτικό γεύσης ή συνοδευτικό, σε πολλά πιάτα όπως ψητό ή βραστό χοιρινό και ψάρια. Η ρίζα κολοκάσι βρίσκει επίσης  εφαρμογή και στη διακόσμηση.

Εκτός όμως από τα γευστικά οφέλη, η βρώσιμη ρίζα φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευεργετική και στην υγεία μας. Για τον λόγο αυτό αρκετοί επιστήμονες επισημαίνουν, πως ένας τρόπος να ενισχύσουμε τον οργανισμό με θρεπτικά συστατικά, είναι, να συμπεριλάβουμε στη δίαιτα μας την τακτική κατανάλωση κολοκάσι.

Διατροφική αξία

Τα 100gr ρίζας κολοκάσι περιέχουν περίπου:

  • Ενέργεια: 112 Kcal (6%)*
  • Υδατάνθρακες: 26,46 gr (20%)*
  • Πρωτεΐνη: 1,50 gr (3%)*
  • Λιπαρά οξέα: 0,20 gr (<1%)*
  • Φυτικές ίνες: 4.1 g (11%)*
  • Βιταμίνη Α: 76 IU (2,5%)*
  • Βιταμίνη Β1: 0,095 mg (8%)*
  • Βιταμίνη Β2: 0,025 mg (2%)*
  • Βιταμίνη Β3: 0,6 mg (4%)*
  • Βιταμίνη Β5: 0,3 mg (6%)*
  • Βιταμίνη Β6: 0.283 mg (23%)*
  • Βιταμίνη Β9: 22 μg (5,5%)*
  • Βιταμίνη C: 4,5 mg (7%)*
  • Βιταμίνη Ε: 2,38 mg (20%)*
  • Βιταμίνη Κ: 1 μg (1%)*
  • Νάτριο: 11 mg (<1%)*
  • Κάλιο: 591 mg (12,5%)*
  • Ασβέστιο: 43 mg (4%)*
  • Χαλκός: 0,172 mg (19%)*
  • Σίδηρος: 0,55 mg (7%)*
  • Μαγνήσιο: 33 mg (8%)*
  • Μαγγάνιο: 0,383 mg (1,5%)*
  • Σελήνιο: 0,7 μg (1%)*
  • Ψευδάργυρος: 0.23 mg (2%)*

*Ποσοστό Ημερήσιας Συνιστώμενης Πρόσληψης

Οφέλη

Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει πως  περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν στον οργανισμό τεράστια οφέλη. Ορισμένα από τα πιο σπουδαία περιλαμβάνουν:

kolokasi-riza-diatrofiki-axia

Προάγει την υγεία του πεπτικού συστήματος

Οι φυτικές ίνες πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας, αφού έχουν την ικανότητα να καθαρίζουν το παχύ έντερο και να προάγουν την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος.

Το κολοκάσι περιέχει σημαντικά ποσοστά φυτικών ινών με αποτέλεσμα η τακτική κατανάλωση να βοηθά στη σωστή λειτουργία του παχέος εντέρου και να συμβάλλει στην αποτροπή δυσάρεστων καταστάσεων, όπως το φούσκωμα, τα αέρια στο στομάχι, οι στομαχικές κράμπες, η δυσκοιλιότητα, ακόμη και η διάρροια.

Διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Είναι γνωστό πως οι ελεύθερες ρίζες είναι επικίνδυνα υποπροϊόντα του κυτταρικού μεταβολισμού, τα οποία  επιτίθενται στα υγιή κύτταρα του οργανισμού και τα μετατρέπουν σε καρκινικά. Συνεπώς, εάν θέλουμε να παραμείνουμε υγιής θα πρέπει να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας από την επιβλαβή δράση τους.

Τα υψηλά επίπεδα βιταμινών Α και C, καθώς και άλλων φαινολικών αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένης της κρυπτοξανθίνης, που απαντώνται στη ρίζα κολοκάσι, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στην αποτελεσματική καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα και του στόματος.

Βοηθά στη διαχείριση του διαβήτη

Ακόμη ένας σπουδαίος ρόλος των φυτικών ινών που περιέχονται στη ρίζα του φυτού, είναι η ικανότητα να ρυθμίζουν τα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης στο αίμα.

Ως εκ τούτου η τακτική κατανάλωση κολοκάσι, βοηθά τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη να διαχειριστούν την ασθένεια και κατά συνέπεια να προστατευτούν από τα δυσάρεστα συμπτώματα, ενώ ταυτόχρονα συμβάλει στη πρόληψη εμφάνισης διαβήτη σε υγιή άτομα.

Βελτιώνει τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος

Το κολοκάσι περιέχει σημαντικό ποσοστό καλίου. Πρόκειται για ένα μέταλλο που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία του οργανισμού, καθώς βοηθά στη σωστή λειτουργία μεταφοράς υγρών σε όλο το σώμα και ενισχύει τις γνωστικές λειτουργίες.

Επίσης συμβάλλει, τόσο στην άμεση ανακούφιση του στρες και της πίεσης από τα αιμοφόρα αγγεία, όσο και από τις αρτηρίες, προάγοντας την συνολική υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Συμβάλλει στη διατήρηση της υγεία του δέρματος

Δύο βιταμίνες που αποτελούν ισχυρό σύμμαχο της υγείας του δέρματος είναι η βιταμίνη Ε και Α.

Συνεπώς, η κατανάλωση τροφίμων (όπως το κολοκάσι), που περιέχουν στην σύνθεση τους τα δύο πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά, συνιστούν έναν εξαιρετικό τρόπο για να προστατεύσουμε την επιδερμίδα μας από τις βλάβες που προκαλούν οι υπεριώδεις ακτινοβολίες.

Οι βιταμίνες Α και Ε, βοηθούν επίσης να προστατευτούμε από τα σημεία πρόωρης γήρανσης συμπεριλαμβανομένου των λεπτών γραμμών και ρυτίδων και να επαναφέρουμε τη χαμένη λάμψη της επιδερμίδας.

Φαίνεται επίσης πως επιταχύνουν τη διαδικασία επούλωσης των τραυμάτων.

Δημιουργεί ισχυρό ανοσοποιητικό

Ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο της ρίζας κολοκάσι για την υγεία είναι ο ρόλος του στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αναλυτικότερα, περιέχει ένα πολύ υψηλό ποσοστό βιταμίνης C, που διεγείρει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην προστασία του οργανισμούς από σοβαρές ασθένειες που προκαλούν διάφοροι παθογόνοι μικροοργανισμοί.

Διεγείρουν την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων

Η παρουσία σιδήρου και χαλκού στη ρίζα του κολοκάσι το καθιστά μια σημαντική τροφή κατάλληλη για την πρόληψη της αναιμίας και την ενίσχυση του κυκλοφορικού συστήματος.

Στην πραγματικότητα, τα δύο πολύτιμα μέταλλα είναι απαραίτητα για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία βοηθούν στην αύξηση της μεταβολικής δραστηριότητας, στην ανάπτυξη νέων κυττάρων και στη γενική οξυγόνωση του σώματος, με αποτέλεσμα τα όργανα του οργανισμού να λειτουργούν σε βέλτιστα επίπεδα.

kolokasi

Προετοιμασία κολοκάσι για μαγείρεμα

Τα βρώσιμα μέρη του φυτού είναι η ρίζα και τα φύλλα του. Για να είναι όμως ασφαλής η κατανάλωση, θα πρέπει πρώτα να μαγειρευτεί. Η ωμή ρίζα εκτός του ότι είναι πικρή, περιέχει ουσίες που ενδέχεται να βλάψουν τον οργανισμό.

Το κολοκάσι δεν πρέπει να το πλένουμε καθώς, μετά το μαγείρεμα θα λιώσει. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι να κόψουμε τις άκρες και στη συνέχεια, να αφαιρέσουμε με ένα μαχαίρι τη σκληρή φλούδα. Τέλος, την τοποθετούμε για λίγα λεπτά σε κρύο νερό και απομακρύνουμε την κολλώδη μεμβράνη. Η ρίζα είναι έτοιμη για μαγείρεμα.

Σημείωση! Η ρίζα κολοκάσι μαγειρεύεται και χρησιμοποιείται ακριβώς όπως και η πατάτα.

Παρενέργειες

Η ρίζα κολοκάσι περιέχει στη σύνθεση της οξαλικό ασβέστιο. Πρόκειται για μια ουσία που όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα είναι πιθανό να προκαλέσει ερεθισμούς και αίσθηση καψίματος. Για τον λόγο αυτό, συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας και φροντίζουμε πάντοτε να φοράμε γάντια.

Προσοχή! Αποτελέσματα μελετών υποστηρίζουν πως η κατανάλωση ρίζας κολοκάσι που δεν έχει μαγειρευτεί σωστά, ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα όπως πέτρες στα νεφρά, ουρική αρθρίτιδα κ.α.