Τα ανθισμένα λουλούδια της άνοιξης, γεμίζουν τα παρτέρια και δημιουργούν μια όμορφη ατμόσφαιρα, που μας τραβά στη εξοχή για να απολαύσουμε τα δώρα που μας παρέχει η φύση.

Την άνοιξη, η φύση «ξυπνά» και τα φυτά ξεκινούν δειλά να βγάζουν τα πρώτα λουλούδια. Τα έντονα χρώματα και τα πλούσια αρώματα που υπάρχουν διάσπαρτα γύρω μας, ομορφαίνουν τους κήπους και τα μπαλκόνια, δημιουργώντας ένα όμορφο αισθητικά αποτέλεσμα. Το μάτι μας χάνετε στα ζωηρά πράσινα χρώματα των φύλλων και στις πολύχρωμες αποχρώσεις των λουλουδιών.

Ποια είναι όμως τα ομορφότερα λουλούδια της άνοιξης και πως θα τα τοποθετήσουμε στο μπαλκόνι ή τον κήπο;

Δες ποια είναι τα λουλούδια και φυτά εσωτερικού χώρου.

Οι επιλογές είναι πολλές και η δυσκολία μας να επιλέξουμε, δικαιολογημένη. Εντέλει αποφασίσαμε να βάλουμε τα δικά μας αγαπημένα λουλούδια της άνοιξης, που έχουν ένα όμορφο αισθητικά, αποτέλεσμα. Ταιριάζουν μεταξύ τους και δε χρειάζονται μεγάλη φροντίδα.

Λουλούδια της άνοιξης για τον κήπο ή τη βεράντα

Ήρθε η εποχή να ασχοληθούμε σοβαρά με τις άδειες γλάστρες στη βεράντα και να προσθέσουμε στο χώμα, τον σπόρο που θα γεμίσει το μπαλκόνι με ζωηρά χρώματα και ευχάριστα αρώματα.

Επιλέξτε τα φυτά που ταιριάζουν με τον χώρο και το γούστο σας και διακοσμήστε τη βεράντα, για να περνάτε τις περισσότερες ώρες τις ημέρας σε ένα ευχάριστο περιβάλλον.

panses

Πανσές

Οι πανσέδες είναι από τα πιο γνωστά λουλούδια της άνοιξης που κοσμούν τα περισσότερα μπαλκόνια της χώρας. Τα άνθη τους έρχονται σε διάφορες αποχρώσεις και κυμαίνονται σε μωβ, μπορντό, λευκά, κίτρινα ή πορτοκαλί. Θα τα διακρίνουμε από την χαρακτηριστική μαύρη κηλίδα που υπάρχει στο κέντρο του λουλουδιού.

Το ύψος τους φτάνει τα 30 εκατοστά και για το πότισμα αρκεί να ρίξουμε μικρή ποσότητα νερού 2 – 3 φορές την εβδομάδα. Για λίπανση χρησιμοποιούμε ελαφρύ υδατοδιαλυτό λίπασμα και αυτά αρκούν, για να μας δώσουν ζωηρή ανθοφορία που θα κρατήσει για καιρό.

Σε γενικές γραμμές χαρακτηρίζεται αρκετά ανθεκτικό στις ασθένειες. Αρκεί να απομακρύνουμε τα ξερά άνθη ώστε να αναπνέει καλύτερα και θα επιμηκύνουμε την ανθοφορία τους.

triantafylla

Τριαντάφυλλα

Τα μυρωδάτα τριαντάφυλλα είναι σίγουρα το πιο γνωστό φυτό του πλανήτη. Αποτελεί την ιδανική επιλογή για τα ανοιξιάτικα λουλούδια που πρέπει να κοσμούν τη βεράντα μας.

Το πολυετές φυτό της τριανταφυλλιάς φτάνει πάνω από ένα μέτρο ύψος, όμως μπορούμε εύκολα να το συντηρήσουμε στα επιθυμητά εκατοστά, καθώς χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο. Τέλος Γενάρη με Φλεβάρη, κόβουμε το βλαστό 10 – 15 εκατοστά πάνω από τη βάση, για να βοηθήσουμε το φυτό να αναπτυχθεί και να μας δώσει περισσότερα άνθη.

Η τριανταφυλλιά χρειάζεται τακτικό πότισμα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ρίχνουμε στη γλάστρα αρκετό νερό κάθε 3 ή 4 ημέρες, φροντίζοντας να υπάρχει πάντοτε υγρασία στο χώμα.

Τοποθετούμε τη γλάστρα σε σημείο που δεν εκτίθεται στον έντονο αέρα και προσέχουμε κατά το πότισμα να μη βρέξουμε τα φύλλα της. Καθότι ευαίσθητο φυτό, μπορεί εύκολα να αναπτυχθούν ασθένειας από μύκητες.

Είναι ίσως το πιο απαιτητικό φυτό στη λίστα με τα ανοιξιάτικα λουλούδια, αφού γα τη φροντίδα της θα χρειαστούμε κοκκώδες ή υδατοδιαλυτό λίπασμα με θρεπτικά στοιχεία φωσφόρου, καλίου, αζώτου, μαγνησίου και σιδήρου.

petunia

Πετούνια

Πλούσιοι χρωματικοί συνδυασμοί συνθέτουν τα άνθη της πετούνιας, που κυμαίνονται σε αποχρώσεις του κόκκινου, μωβ, κίτρινου ή λευκού. Δίνοντας έτσι μια όμορφη πινελιά στη διακόσμηση της βεράντας.

Η πετούνια δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό. Την άνοιξη ποτίζουμε 2 φορές κάθε εβδομάδα και αυξάνουμε το πότισμα τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν αυξάνεται η θερμοκρασία και δημιουργείται καύσωνας στην ατμόσφαιρα.

Οι πετούνιες στις γλάστρες χρειάζονται συχνότερο λίπασμα. Ρίχνουμε υγρή λίπανση μια φορά κάθε μήνα, από τα μέσα Μάρτη μέχρι αρχές Οκτώβρη.

Για να αυξήσουμε την περίοδο ανθοφορίας, αφαιρούμε τα μαραμένα άνθη από τη γλάστρα και κορφολογούμε τις κορυφές. Με αυτόν τον τρόπο, εκτός ότι θα αυξήσουμε την ανθοφορία, θα βοηθήσουμε επίσης να δημιουργηθεί πυκνότερη βλάστηση.

katifes

Κατιφές

Το όμορφο λουλούδι της άνοιξης, έχει διάρκεια ζωής που δεν ξεπερνά τον ένα χρόνο. Όμως τα ζωηρά του άνθη είναι τόσο όμορφα, που αξίζει να τοποθετήσουμε μια γλάστρα στο μπαλκόνι.

Τα χρώματα του κατιφέ θα μας αποζημιώσουν για την επιλογή, αφού τα λουλούδια του κυμαίνονται σε ζωηρές αποχρώσεις του καφέ, πορτοκαλί και κίτρινου.  Φτάνει σε ύψος τα 20 με 90 εκατοστά και θα το διακρίνουμε από το συμπαγές και σφαιρικό σχήμα στα άνθη του.

Το μοναδικό μειονέκτημα που βρίσκουμε στο φυτό, είναι η δυσάρεστη μυρωδιά που αφήνει όταν το χαϊδέψουμε.

Όμως, «Ουδέν κακόν αμιγές καλού» λέει σοφά ο λαός και στον κατιφέ ταιριάζει γάντι. Παραδοσιακά το φυτό χρησιμοποιείται σε κήπους και μπαλκόνια, για να απομακρύνει με το άρωμα του, τα ενοχλητικά έντομα και κουνούπια, που κάνουν την εμφάνιση τους την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Αν εξαιρέσουμε το καλοκαίρι και τις πιο ζεστές περιόδους του χρόνου, τότε θα λέγαμε πως ο κατιφές δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις στο πότισμα. Για τη λίπανση του φυτού χρησιμοποιούμε κάθε άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, υγρό λίπασμα μια φορά κάθε μήνα, και το ανοιξιάτικο λουλούδι, για όσο χρόνο διαρκέσει, θα μας δώσει πλούσια ανθοφορία με ζωηρά χρώματα.

Για να βοηθήσουμε στην βλάστηση και την ανθοφορία, κόβουμε τα λουλούδια μόλις αρχίσουν να ξεραίνονται.

Φυτά εξωτερικού χώρου ανθεκτικά στο κρύο

calendula

Καλέντουλα

Με την καλέντουλα έχουμε πετύχει ένα μικρό «τζακ ποτ ». Πέρα από ένα δημοφιλές λουλούδι άνοιξης, συγκαταλέγεται επίσης στα ωφέλιμα βότανα και βρώσιμα λουλούδια.

Συγγενικό φυτό της μαργαρίτας, η καλέντουλα έχει εντυπωσιακές αποχρώσεις, ζωηρού κίτρινου και πορτοκαλί χρώματος άνθη. Ο συνδυασμός αυτός με το μεγάλο μέγεθος στα λουλούδια, δίνουν στη γλάστρα μας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα για τη διακόσμηση της βεράντας.

Το φυτό θέλει καθημερινό πότισμα το καλοκαίρι, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο ποτίζουμε μόλις χαθεί η υγρασία στη γλάστρα και στεγνώσει το χώμα. Για λίπασμα επιλέγουμε υγρή λίπανση για ανθοφόρα φυτά και ρίχνουμε 2 φορές το μήνα, κατά την άνοιξη έως το φθινόπωρο.

Τα άνθη της μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ανακουφίσουν από δερματικές παθήσεις ή ως γαρνιτούρα και ενισχυτικό γεύσεων, σε συνταγές μαγειρικής.

Διαβάστε περισσότερα για την καλέντουλα τη φυσική λύση στα δερματικά προβλήματα.

toulipes

Τουλίπα

Η ονομασία του φυτού προέρχεται από την τούρκικη λέξη τουρμπάνι, που χαρακτηρίζει το σχήμα των λουλουδιών της. Μια ακόμη αρκετά ενδιαφέρουσα πληροφορία (άγνωστη στους περισσότερους), είναι, πως τα άνθη της στρέφονται πάντοτε προς τον ήλιο.

Η πανέμορφη και δημοφιλής τουλίπα με τα βολβώδη άνθη, φυτεύεται τον φθινόπωρο και έρχεται σε ανθοφορία την άνοιξη. Την περίοδο της βλάστησης ποτίζουμε 2 φορές την εβδομάδα, ενώ το καλοκαίρι μπορεί να χρειαστεί πότισμα μέχρι και 3 φορές, για να διατηρήσουμε την υγρασία στο χώμα. Τον υπόλοιπο χρόνο συντηρούμε με αραιό πότισμα μια φορά κάθε εβδομάδα.

Μόλις αρχίζει να πετάει μπουμπούκια, προσθέτουμε υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά και συμπληρώνουμε κάθε δεύτερη εβδομάδα.