Υπάρχουν πανέμορφα φυτά εσωτερικού χώρου που μας φτιάχνουν τη διάθεση με τα πολύχρωμα λουλούδια και τη ζωντάνια των χρωμάτων και αρωμάτων που αναβλύζουν τα άνθη τους.

Ας ανακαλύψουμε τα πιο όμορφα καλλωπιστικά φυτά και λουλούδια εσωτερικού χώρου, που διαθέτουν πολύχρωμα άνθη και πλούσιο φύλλωμα. Μπορείτε να τα τοποθετήσετε στον επαγγελματικό χώρο ή το σπίτι, δίπλα στο παράθυρο ή σε σημείο που θα ομορφύνει το δωμάτιο.

Έτσι θα έχετε «με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια», ανανέωση του χώρου, χωρίς περιττά έξοδα.

Πριν προχωρήσετε στο επόμενο βήμα και γεμίσετε το σπίτι με γλάστρες, πρέπει να γνωρίζετε πως τα φυτά χρειάζονται φροντίδα. Βέβαια, τα λουλούδια εσωτερικού χώρου απαιτούν λιγότερη ενασχόληση σε σχέση με όσα βρίσκονται έξω. Παρόλα αυτά, θα χρειαστούν λίγο από το χρόνο σας, για να έχετε τα αποτελέσματα που επιδιώκετε.

Εμείς συγκεντρώσαμε τα πιο όμορφα φυτά εσωτερικού χώρου για να δώσετε περισσότερο χρώμα στο σπίτι και να το γεμίσετε με ζωντάνια και ενέργεια.

Λουλούδια και φυτά εσωτερικού χώρου

Αν χρειάζεστε έναν αέρα ανανέωσης στο σπίτι, δε μένει παρά να δώσετε περισσότερο χρώμα και ενέργεια στον χώρο.

Βάλτε μερικά από τα αγαπημένα λουλούδια εσωτερικού χώρου στα κατάλληλα σημεία του σπιτιού, για να καταφέρετε ριζικές αλλαγές στη διακόσμηση.

Κάποια φυτά έχουν μόνο το έντονο, λαμπερό πράσινο των φύλλων και άλλα έχουν άνθη που θα δώσουν ζωντάνια με τα ζωηρά τους χρώματα.

Μπορείτε να κάνετε συνδυασμό των δυο ή να βάλετε μόνο τη μια κατηγορία. Κινηθείτε ευέλικτα, ανάλογα τους χώρους και τη διάθεση. Η τελική επιλογή είναι δική σας!

πόθος

Πόθος

Μόλις το δείτε θα το ποθήσετε. Το κρεμαστό φυτό εσωτερικού χώρου, θα αποτελέσει μια όμορφη πινελιά στο χολ ή το σαλόνι.

Δεν θέλει ιδιαίτερη φροντίδα, απλά τοποθετήστε σε μέρος φωτεινό που δεν έρχεται σε απευθείας έκθεση με τον ήλιο. Ο πόθος χρειάζεται τακτικό πότισμα με λίγο νερό και ποτίζουμε ξανά, όταν στεγνώσει το χώμα.

Για περισσότερο φύλλωμα ρίξτε υγρό λίπασμα την άνοιξη, μια φορά κάθε μήνα και άλλη μια στις αρχές φθινοπώρου.

Ο πόθος ανήκει στα λουλούδια εσωτερικού χώρου που φιλτράρουν τον αέρα. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, διαβάστε για τα φυτά που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα.

καλαγχόη

Καλαγχόη

Ανήκει στα παχύφυτα και είναι από τα αγαπημένα μας λουλούδια εσωτερικού χώρου. Η μεγάλη ευελιξία του, μας επιτρέπει να το βάλουμε μέσα στο σπίτι ή να το φυτέψουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

Ένα καλλωπιστικό φυτό που διατηρεί τα ζωηρά χρώματα στα άνθη και το φύλλωμα, καθ όλη τη διάρκεια του έτους.

Κρατήστε το σε ηλιόλουστο μέρος τους περισσότερους μήνες του χρόνου, εκτός από το καλοκαίρι. Ο έντονος ήλιος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες προκαλεί εγκαύματα στα φύλλα και καταστρέφει την ανθοφορία του.

Το καλοκαίρι χρειάζεται δύο φορές τη βδομάδα πότισμα. Τους υπόλοιπους μήνες μια φορά κάθε εβδομάδα είναι αρκετή. Καθότι παχύφυτο, η καλαγχόη ανήκει στα κακτοειδή και δεν πρέπει να το «πνίξουμε» στο νερό. Γιαυτό ποτίζουμε πάντοτε όταν στεγνώσει το χώμα του και καλό είναι να ελέγχουμε κάθε φορά.

Για μεγαλύτερη ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία, ρίχνουμε υγρό λίπασμα την άνοιξη και το φθινόπωρο, κατάλληλο για ανθοφόρα φυτά και έως 2 φορές το μήνα.

Θέλετε να δημιουργήσετε κήπο στο μπαλκόνι; Δείτε ποια είναι τα λουλούδια εξωτερικού χώρου για γλάστρα και δημιουργήστε παραδεισένια βεράντα.

δράκαινα

Δράκαινα

Ένα όμορφο φυτό εσωτερικού χώρου που δε χρειάζεται μεγάλη φροντίδα. Πρόκειται για ένα δενδροειδές φυτό που εντυπωσιάζει από την πρώτη στιγμή και η ανάπτυξη του μπορεί να φτάσει μέχρι 2 μέτρα.

Για λουλούδια εσωτερικού χώρου μιλάμε, άρα η δράκαινα είναι ένα ακόμη φυτό που δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Τοποθετήστε σε ηλιόλουστο μέρος που δεν έρχεται σε απευθείας επαφή με τις ακτίνες του ηλίου και θα την έχετε μια ζωή.

Ποτίστε 3 φορές το μήνα κατά την άνοιξη, το φθινόπωρο και το χειμώνα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες διπλασιάστε το πότισμα σε 6 φορές το μήνα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Αν παρατηρήσετε ξηράνσεις στις άκρες των φύλλων, αυτό σημαίνει πως δεν έχετε ποτίσει επαρκώς το φυτό. Αντίθετα αν τα φύλλα κιτρινίσουν, τότε η δράκαινα έχει λάβει υπερβολικό νερό.

Για περισσότερη ανάπτυξη, χρησιμοποιήστε την άνοιξη και το φθινόπωρο, υγρό λίπασμα κατάλληλο για πράσινα φυτά. Αν θέλετε ακόμα πιο έντονο πράσινο χρώμα στα φύλλα, μπορείτε να ρίξετε λίπασμα σιδήρου.

ανθούριο

Ανθούριο

Θα το κατατάξουμε στα πιο όμορφα λουλούδια εσωτερικού χώρου, που κατά τη γνώμη μας, δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι.

Το πυκνό και παχύ φύλλωμα, σε συνδυασμό με τα λευκά, ροζ ή κόκκινα άνθη, δίνουν στο ανθούριο τεράστια καλλωπιστική αξία.

Βάλτε το σε ηλιόλουστο μέρος του σπιτιού που δεν έρχεται σε απευθείας επαφή με το ηλιακό φως και ποτίστε μια φορά την εβδομάδα. Τους καλοκαιρινούς μήνες αυξήστε την ποσότητα ποτίσματος κάθε 4 -5 ημέρες και φροντίστε να υπάρχει σωστή αποστράγγιση.

Χρησιμοποιήστε λίπασμα ανθοφορίας, κάθε μήνα την περίοδο της άνοιξης μέχρι το φθινόπωρο και θα κρατήσετε σωστή βλάστηση και έντονα χρώματα στα άνθη και το φύλλωμα.

Αν ξεραίνεται στις άκρες των φύλλων, είναι δείγμα πως χρειάζεται καθαρισμό του φυλλώματος από τη σκόνη που συσσωρεύεται επάνω του. Μπορείτε να προλάβετε τα καψίματα στις άκρες, αν το βοηθήσετε να αναπνεύσει καλύτερα. Ψεκάστε με νερό ή καθαρίστε με βρεγμένο πανί τα φύλλα.

αλεξανδρινός-χριστολούλουδο

Αλεξανδρινός – Χριστολούλουδο

Ονομάζεται αλλιώς και ποϊνσέτια. Αυτό το πανέμορφο φυτό αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα λουλούδια εσωτερικού χώρου παγκοσμίως.

Το λουλούδι των Χριστουγέννων θέλει φωτεινό χώρο, χωρίς να έρχεται σε απευθείας επαφή με το ηλιακό φως. Το χειμώνα χρειάζεται πότισμα κάθε 4 – 5 ημέρες, αφού πρώτα έχει στεγνώσει το χώμα. Ενώ το καλοκαίρι αυξήστε τη συχνότητα καθώς έχει ανάγκη για περισσότερο νερό και θα χρειαστεί να ποτίσετε κάθε δεύτερη μέρα.

Χρησιμοποιήστε λίπασμα για ανθοφόρα φυτά σε υγρή μορφή και ρίξτε κάθε μήνα στη γλάστρα, από Μάρτη μέχρι Οκτώβρη. Το χειμώνα δεν θέλει λιπάσματα.

Ο αλεξανδρινός είναι φυτό μικρής φωτοπεριόδου και δεν θέλει μεγάλη έκθεση στον ήλιο. Κατά τους φθινοπωρινούς μήνες Οκτώμβριο – Νοέμβριο, τοποθετήστε σε σκοτεινό μέρος ή καλύψτε το με σκούρο ύφασμα περίπου για 12 ώρες. Αυτό θα το βοηθήσει ώστε τα φύλλα του να αποκτήσουν κοκκινωπή απόχρωση μέχρι τη γιορτή των Χριστουγέννων.

ορχιδέα

Ορχιδέα

Η ορχιδέα είναι ίσως το πιο γνωστό λουλούδι παγκοσμίως και ένα από τα δημοφιλέστερα φυτά εσωτερικού χώρου. Θα λατρέψετε τα πανέμορφα άνθη του και είναι κατάλληλο για να το βάλετε στο πρεβάζι της κουζίνας ή στο σαλόνι και το χολ.

Τοποθετήστε το λουλούδι σε μέρος που φωτίζεται επαρκώς και προσαρμόστε το πότισμα ανάλογα την εποχή. Έτσι, τους καλοκαιρινούς μήνες θέλει πότισμα κάθε 5 ημέρες, ενώ την άνοιξη και το φθινόπωρο ελαττώστε σε 1 φορά την εβδομάδα. Το χειμώνα μειώστε ακόμα περισσότερο το πότισμα και ρίξτε νερό 3 φορές το μήνα, δηλαδή κάθε 10 ημέρες.

Άλλο ένα πανέμορφο λουλούδι εσωτερικού χώρου που θέλει υγρό λίπασμα, ειδικό για ορχιδέες. Την περίοδο της ανθοφορίας χρειάζεται λίπανση 2 φορές .

γαρδένια

Γαρδένια

Ένα φυτό εσωτερικού χώρου με μεγάλη καλλωπιστική αξία. Στην Ελλάδα η γαρδένια είναι αγαπημένο φυτό και υπάρχει σε κάθε κήπο ή μπαλκόνι.

Έρχεται από την μακρινή Ιαπωνία και την ξεχωρίζουμε από το λεπτό φύλλωμα και τα ευωδιαστά λευκά άνθη. Σαν λουλούδι εσωτερικού χώρου συνηθίζεται να μπαίνει στις εισόδους των πολυκατοικιών και σπάνια μέσα στα δωμάτια του σπιτιού.

Βάλτε την σε μέρος με μέτριο φωτισμό και φυσικά χωρίς άμεση επαφή με το ηλιακό φως. Η γαρδένια είναι αρκετά ευαίσθητη και το πότισμα παίζει σημαντικό ρόλο για να ευδοκιμήσει το φυτό. Θέλει καλής ποιότητας νερό, χωρίς άλατα και πότισμα 2 φορές την εβδομάδα την άνοιξη και το φθινόπωρο. Το καλοκαίρι πρέπει να ποτίζεται κάθε 2 ημέρες.

Ως ευαίσθητο φυτό, είναι απαιτητική και ως προς τη λίπανση. Λιπαίνετε κάθε μήνα με λίπασμα ειδικό για οξύφυλλα το οποίο είναι ενισχυμένο με κάλιο. Τους καλοκαιρινούς και χειμερινούς μήνες δεν βάζετε λίπασμα γιατί θα δημιουργήσετε προβλήματα.

γκουσμάνια

Γκουσμάνια

Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στη χώρα μας, όμως πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα φυτά εσωτερικού χώρου. Έρχεται από την Νότια Αμερική, συγκεκριμένα από το Περού και θα το διακρίνετε από το στενόμακρο φύλλωμα και τα βάκτια άνθη που αναπτύσσονται σε κόκκινες, κίτρινες και πορτοκαλί αποχρώσεις.

Θέλει μέτρια φωτεινότητα, γιαυτό τοποθετήστε σε μέρος φωτεινό έως ημισκιερό, αλλά φροντίστε να υπάρχει ζεστό περιβάλλον.

Χρειάζεται άφθονο νερό την περίοδο ανάπτυξης, και το χειμώνα ελαττώστε το πότισμα κάθε 10 ημέρες. Το ιδανικό πότισμα γίνεται ρίχνοντας νερό στο κέντρο του ρόδακα

Λίπασμα χρειάζεται την άνοιξη και το καλοκαίρι, κάθε 2 εβδομάδες.

Φτιάξτε έναν πανέμορφο κήπο στο  μπαλκόνι με τα κατάλληλα φυτά εξωτερικού χώρου ανθεκτικά στο κρύο.