Η μεσογειακή διατροφή είναι γνωστό πως αποτελεί μια υγιεινή προσθήκη στις διατροφικές μας επιλογές. Ωστόσο, αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν, είναι, πως μπορεί να αποτελέσει την ιδανική δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Η μεσογειακή διατροφή δίνει έμφαση στα φρέσκα προϊόντα, την άπαχη πρωτεΐνη, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα υγιή λιπαρά. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως κατατάσσεται παγκοσμίως ως μια από τις πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες του ανθρώπου.

Αν και από μόνη της δεν είναι μια διατροφή που έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, ωστόσο μπορεί να μας προσφέρει αυτή την επιλογή αν γνωρίζουμε πως να το επιτύχουμε και μάλιστα, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

Μεσογειακή διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες

Σε γενικές γραμμές η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από την περιεκτικότητα σε υγιεινές τροφές, χωρίς να χρειάζεται να εξαλείψουμε συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων, όπως συμβαίνει στις περισσότερες δίαιτες.

Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή δίνει προτεραιότητα σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακή ολικής αλέσεως, όσπρια και γαλακτοκομικά. Τροφές που ανήκουν κατηγορία των υδατανθράκων.

mesogeiaki-diatrofi

Μη σας φοβίζει όμως αυτό, καθώς επιδέχεται περαιτέρω προσαρμογής ώστε να αποτελέσει την ιδανική δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα υδατανθράκων.

Με σωστό προγραμματισμό θα καταφέρουμε να μειώσουμε την ποσότητα υδατανθράκων και να την προσαρμόσουμε στα επιθυμητά αποτελέσματα. Μάλιστα, υπάρχει τέτοια ευελιξία που πραγματικά θα καταφέρουμε να τους μειώσουμε σε όποιο ποσοστό επιθυμούμε.

Για παράδειγμα αν ο στόχος που θέλουμε να επιτύχουμε είναι 100 γραμμάρια υδατανθράκων ημερησίως (περίπου 400 θερμίδες), αυτό μας δίνει ένα αρκετά καλό περιθώριο ελιγμών. Αρκεί μόνο να δώσουμε προτεραιότητα στους υδατάνθρακες που θέλουμε να συμπεριλάβουμε στο πιάτο ώστε να είμαστε ικανοποιημένοι.

Αν λοιπόν θέλουμε να ελέγξουμε τη λήψη υδατανθράκων μέσω της μεσογειακής διατροφής, δεν έχουμε παρά να βάλουμε στο πιάτο μας λαχανικά, ψάρια, τροφές με άπαχη πρωτεΐνη και υγιή λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, τα καρύδια και οι σπόροι. Πρόκειται για τροφές που εμπίπτουν στις αρχές της μεσογειακής διατροφής και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Για να συμπληρώσουμε το πιάτο προτιμάμε φρέσκα φρούτα, όσπρια και γαλακτοκομικά προϊόντα. Ενώ δε ξεχνάμε πως η κατανάλωση πρέπει να γίνεται πάντοτε με μέτρο.

Φυσικά, η άφθονη κατανάλωση είναι απαραίτητη για να καλύψουμε όλες τις θρεπτικές μας ανάγκες, χωρίς ωστόσο να γίνεται υπερκατανάλωση.

Φυτικές ίνες

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε και στις φυτικές ίνες. Σε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, πρέπει να καταναλώνουμε αρκετή ποσότητα φυτικών ινών, που συνήθως τις παίρνουμε από τροφές όπως οι ξηροί καρποί και τα λαχανικά.

Ωστόσο, θα μπορούσαμε επιπρόσθετα να συμπεριλάβουμε στο πιάτο μας και μικρότερες ποσότητες σε δημητριακά ολικής άλεσης, μούρα και όσπρια, για να επιτύχουμε τον ημερήσιο στόχο των 25 – 35 γραμμαρίων φυτικών ινών.

Φυσικό και επόμενο είναι, στην αρχή της δίαιτας να χρειάζεται περισσότερη παρακολούθηση και «ζύγισμα» του φαγητού, για να κατανείμουμε σωστά τα γεύματα και να είμαστε σίγουροι πως επιτυγχάνουμε τους μακροπρόθεσμους στόχους μας. Όμως με λίγη πρακτική εξάσκηση θα είμαστε σε θέση, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να το κάνουμε χωρίς καμία δυσκολία.