Τα ρεβίθια αποτελούν μια υπερτροφή, αρκετά σημαντική για να εντάξουμε σε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής. Από τα πιο γνωστά και δημοφιλή όσπρια, τα ρεβίθια, παρέχουν πλούσια διατροφική αξία.

Μια από τις αρχαιότερες τροφές, αφού αποτελούν μέρος της διατροφής του ανθρώπου για περισσότερα από 7500 χρόνια. Γεγονός πλήρως κατανοητό αφού τα οφέλη που παρέχουν τα νόστιμα αυτά όσπρια, έγιναν γρήγορα αντιληπτά από τους αρχαίους πολιτισμούς.

Η εξισορρόπηση της αρτηριακής πίεσης, η απώλεια βάρους και η βελτίωση της πέψης, είναι μερικές μόνο ενδείξεις ότι τα ρεβίθια αποτελούν ακόμη ένα δώρο της φύσης για τον άνθρωπο.

Έτσι, η καλλιέργεια τους διαδόθηκε σε κάθε γωνιά της γης. Σήμερα, ως μια καλή πηγή θρεπτικών ουσιών, χαρίζουν απλόχερα τα οφέλη προς ενίσχυση του οργανισμού μας.

Επιλέξτε μια από τις ενότητες του πίνακα περιεχομένων κάνοντας κλικ

Διατροφική αξία

Με μια πρώτη ματιά στο διατροφικό προφίλ των ρεβιθιών είναι αρκετή για να καταλάβουμε ότι πρόκειται για μια υπερτροφή.

Πιο συγκεκριμένα,

1 φλιτζάνι βραστά ρεβίθια (περίπου 200 γραμμάρια) περιέχει περίπου:

revithia

  • Θερμίδες; 269
  • Υδατάνθρακες: 45 gr
  • Πρωτεΐνες: 14,5 gr
  • Λιπαρά οξέα: 4,2 gr
  • Φυτικές ίνες: 12,5 gr
  • Βιταμίνη Β1: 0,2 mg (13%)*
  • Βιταμίνη Β2: 0,1 mg (6%)*
  • Βιταμίνη Β5: 0,5 mg (5%)*
  • Βιταμίνη Β6: 0,2 mg (11%)*
  • Βιταμίνη Β9: 282 μg (71%)*
  • Βιταμίνη Κ: 6,6 μg (8%)*
  • Μαγγάνιο: 1,7 mg (84%)*
  • Χαλκό: 0,6 mg (29%)*
  • Φώσφορο: 276 mg (28%)*
  • Σίδηρο: ί4.7 mg (26%)*
  • Μαγνήσιο: 78,7 mg (20%)*
  • Ψευδάργυρο: 2,5 mg (17%)*
  • Κάλιο: 477 mcg (14%)*
  • Σελήνιο: 6,1 μg (9%)*
  • Ασβέστιο: 80,4 mg(8%)*

Τα ρεβύθια περιέχουν επίσης μικρά ποσοστά βιταμινών Α, Β3, C και Ε.

*Ποσοστό Ημερήσια Συνιστώμενης Πρόσληψης

Βιταμίνες, ο απαραίτητος σύμμαχος του οργανισμού

Οφέλη

Τα ρεβίθια περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία του οργανισμού.

Συμβάλλουν στη διαχείριση του διαβήτη: Ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης των ρεβιθιών, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Γεγονός που τα καθιστά ιδανική τροφή για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη. Ταυτόχρονα, οι υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες επιβραδύνει την απορρόφηση των σακχάρων από το σώμα και έτσι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Βοηθούν στην απώλεια των περιττών κιλών: Ο ευεργετικός τους ρόλος στην προσπάθεια απώλειας βάρους οφείλεται ως επί το πλείστον, στις φυτικές ίνες. Εκτός ότι προάγουν το αίσθημα του κορεσμού αποτρέποντας την υπερκατανάλωση φαγητού, οι φυτικές ίνες βελτιώνουν τη διαδικασία της πέψης και συμβάλλουν στην καύση του λίπους.

Ενισχύουν τη πεπτική υγεία. Ένα πολύτιμο όφελος των φυτικών ινών είναι η ικανότητα τους να εξισορροπούν τα επίπεδα του pH του σώματος. Μπορούν επίσης να διεγείρουν την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων στο παχύ έντερο και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις στομαχικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της δυσκοιλιότητας, της διάρροιας κ.α.

Βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς. Ως καλή πηγή βιταμινών Β6 και C, φυτικών ινών και καλίου, τα ρεβίθια βοηθούν στη μείωση της «κακής» χαληστερόλης (LDL). Αποτρέπουν το σχηματισμό πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών και εξισορροπούν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας, έτσι, τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πηγή βιταμίνης Β9. Πρόκειται για ένα μικροθρεπτικό συστατικό που είναι απαραίτητο στον οργανισμό, καθώς προάγει τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, μας προστατεύει από διαταραχές που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η άνοια και το Alzheimer, ενώ συμβάλλει τα μέγιστα και στη σωστή ανοικοδόμηση DNA του εμβρύου.

Βελτιώνει τη συνολική υγεία: Τα οφέλη των ρεβιθιών δεν σταματούν εδώ. Η πλούσια σύνθεση του, έχει αποδειχθεί πως βοηθά στην μείωση της φλεγμονής, ενδυναμώνει τα οστά, συμβάλλει στην υγεία των ματιών, στην υγιή ανάπτυξη των μαλλιών και στην πρόληψη των σημείων γήρανσης.

revithia-diatrofi

Τρόποι να τα καταναλώσουμε

Στις αρχές του 20 αιώνα έφτιαχναν καφέ από ρεβίθια. Αφού άλεθαν τους σπόρους έβραζαν τη σκόνη με την ίδια διαδικασία που εμείς παρασκευάζουμε τον ελληνικό καφέ.

Στις ημέρες δεν υπάρχει έλλειψη τροφίμων όποτε η χρήση τους έχει περιοριστεί αποκλειστικά στη μαγειρική.  Οι τρόποι για να τα καταναλώσουμε είναι πολλοί. Μπορούμε να φτιάξουμε την γνωστή ρεβιθάδα, ρεβιθοκεφτέδες και πουρέ από ρεβίθια ή αλλιώς χούμους. Στις ανατολικές χώρες χρησιμοποιούν τα ρεβίθια για να φτιάξουν φαλάφελ, μια μόδα που έχει έρθει τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας.

Φυσικά δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε πως συνιστούν εξαιρετική προσθήκη σε σαλάτες και πιάτα ψαριών και κρέατος.

Να αναφέρουμε επίσης, πως στην αγορά υπάρχουν διαθέσιμα ρεβίθια και ρεβίθια αναποφλοίωτα. Δεδομένου ότι όλα τα θρεπτικά συστατικά είναι συγκεντρωμένα στο φλοιό τους, καλό είναι να επιλέγουμε ολόκληρα όσπρια.

Επίσης, τα ρεβίθια, ενώ είναι πηγή φυτικών πρωτεϊνών δε περιέχουν στη σύνθεση τους και τα 9 αμινοξέα που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι είναι μια ελλιπής πρωτεΐνη. Συνεπώς, για να συμπληρώσουμε το ποσοστό της ημερήσιας  πρόσληψης δεν πρέπει να περιοριστούμε αποκλειστικά στην κατανάλωση  ρεβιθιών, αλλά να αναζητήσουμε και άλλες πηγές πρωτεΐνης όπως το ρύζι, το καλαμπόκι και άλλα σιτηρά.

Πρωτεΐνη: Μάθετε τα πάντα για τη μακροθρεπτική ουσία

ρεβίθια-μούλιασμα

Γιατί πρέπει να μουλιάζουμε τα ρεβίθια

Τα ρεβίθια, προτού μαγειρευτούν, χρειάζονται μούλιασμα για περίπου 24 ώρες. Αυτό θα μειώσει το χρόνο βρασμού και ταυτόχρονα θα εξουδετερώσει τις τανίνες. Ουσίες που είναι αναστολείς των θρεπτικών ουσιών, μειώνουν, δηλαδή, τη βιοδιαθεσιμότητα τους και οδηγούν σε ανεπάρκεια. Οι τανίνες ευθύνονται και για την εμφάνιση γαστρεντερικών διαταραχών όπως αέρια κ.α.

Κάποιοι χρησιμοποιούν σόδα για να μουλιάσουν τα ρεβίθια. Καλύτερα όμως να  αποφεύγουμε τη χρήση σόδας, καθώς έχει αποδειχθεί πως καταστρέφει όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β.