Φτιάχνουμε σπιτικό καθαριστικό μπάνιου, με άριστα αποτελέσματα, που σίγουρα θα λατρέψετε.

Τα κοινά καθαριστικά που χρησιμοποιούμε, προσφέρουν πολύ καλά αποτελέσματα στην καθαριότητα του μπάνιου. Ωστόσο, εάν υπάρχει ένα αρνητικό στη χρήση τους, αυτό προέρχεται από τις τοξίνες και τα σκληρά χημικά που περιέχονται στη σύνθεση τους.

Όπως είναι γνωστό οι τοξίνες και τα χημικά, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία μας και  να προκαλέσουν μέχρι και βλάβες στο ενδοκρινικό σύστημα. Βέβαια θα ήμασταν άδικοι αν δεν αναφέραμε πως τέτοιες παρενέργειες συνήθως είναι ελάχιστες, παρόλα αυτά δεν αποκλείεται να συμβούν.

Στην πραγματικότητα πολλά από αυτά τα καθαριστικά περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες που συνδέονται με προβλήματα υγείας και επηρεάζουν περισσότερο τις γυναίκες.

Έτσι, η χρήση και η εισπνοή αυτών των ουσιών θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αναπαραγωγικό σύστημα και να προκαλέσουν μέχρι και στειρότητα ή γενετικές ανωμαλίες. Ενδέχεται ακόμη να προκαλέσουν άσθμα και πολλές σοβαρές παθήσεις, όπως ο καρκίνος του μαστού.

Σύμφωνα με ετήσια έκθεση του Εθνικού Συστήματος Δεδομένων Δηλητηριωδών Στοιχείων (AAPCC), του Αμερικανικού Κέντρου Δηλητηριάσεων (NPDS), για το έτος 2016. Τα προϊόντα καθαρισμού οικιακής χρήσης, σε σχέση με της τοξικές ουσίες που περιέχουν, ήταν η δεύτερη πιο κοινή αιτία έκθεσης των ανθρώπων σε δηλητήρια. Επίσης ήταν και η δεύτερη πιο συχνή αιτία έκθεσης των παιδιών σε τέτοιες ουσίες.

Περισσότερα σχετικά με την έκθεση μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Φυσικό είναι μετά από όλα αυτά να αναρωτηθούμε, ποιο είναι το καλύτερο φυσικό καθαριστικό μπάνιου;

Αν και υπάρχουν ορισμένα φυσικά προϊόντα στην αγορά, ο καλύτερος τρόπος για να σιγουρευτούμε για τα συστατικά που περιέχονται σε ένα καθαριστικό μπάνιου, δεν είναι άλλος, από το να φτιάξουμε τα δικά μας προϊόντα καθαρισμού.

Δε μένει παρά να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε σπιτικό καθαριστικό μπάνιου, κατάλληλο για τον καθαρισμό της λεκάνης, της μπανιέρας ή του νεροχύτη, ακόμη και για το πάτωμα.

Σπιτικό καθαριστικό μπάνιου

Υλικά

Διαδικασία

Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους προσθέτουμε τη μαγειρική σόδα μαζί με το κρεμοσάπουνο και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να αποκτήσει παχύρρευστη υφή. Αν θέλουμε το καθαριστικό μπάνιου να μην έχει προσθήκη τεχνητών χημικών ουσιών, χρησιμοποιούμε υγρό σαπούνι ελαιολάδου (καστίλλης).

Η μαγειρική σόδα αποτελείται από όξινο ανθρακικό νάτριο (IUPAC) και ενδέχεται να δημιουργήσει αφρό κατά το ανακάτεμα.

Τώρα, απομένει να προσθέσουμε στο μείγμα αλάτι και ξίδι. Όταν το ξίδι έρθει σε επαφή με τη μαγειρική σόδα, θα υπάρξει αντίδραση και θα δημιουργηθεί αφρός με φυσαλίδες. Μην ανησυχείτε όμως, πρόκειται για μια φυσιολογική αντίδραση και θα σταματήσει σε λίγα δευτερόλεπτα.

Απομένει να ρίξουμε τα αιθέρια έλαια για να ολοκληρώσουμε τη συνταγή και φροντίζουμε να ανακατέψουμε πολύ καλά.

Αφού έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία και έχουμε ανακατέψει καλά τα υλικά, αδειάζουμε το καθαριστικό μπάνιου σε καθαρό γυάλινο δοχείο που κλείνει αεροστεγώς με καπάκι.

Οδηγίες χρήσης

Κάθε φορά που θέλουμε να πλύνουμε το μπάνιο, παίρνουμε μικρή ποσότητα καθαριστικού, απλώνουμε σε σφουγγάρι και πλένουμε κανονικά όπως θα κάναμε με οποιοδήποτε καθαριστικό.

Για δύσκολες και αρκετά λερωμένες επιφάνειες, εφαρμόζουμε ένα λεπτό στρώμα και περιμένουμε μερικά λεπτά να δράσει το καθαριστικό. Αμέσως μετά σκουπίζουμε και πλένουμε κανονικά.

Ιδιότητες των υλικών που χρησιμοποιήσαμε

Η μαγειρική σόδα, είναι ένα χρήσιμο «εργαλείο» για κάθε νοικοκυρά, καθώς αποτελεί ένα εξαιρετικό προϊόν που μπορεί να καθαρίσει σχεδόν τα πάντα, από γλάστρες, μέχρι ασημικά και τηγάνια. Φυσικά, είναι κατάλληλο και για τις επιφάνειες του μπάνιου.

Το αλάτι προσθέτει υφή και καθαρίζει τον αφρό από το σαπούνι που έχει προσκολληθεί στους αρμούς και τα τοιχώματα, ενώ μπορεί να απομακρύνει και τις πιο επίμονες βρομιές.

Το μηλόξυδο έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και είναι ιδανικό για απολύμανση του μπάνιου από βακτήρια.

Το έλαιο τεϊόδεντρου, είναι και αυτό ιδανικό αντιβακτηριδιακό, κατάλληλο για απολύμανση. Οι εκπληκτικές τους ιδιότητες θα εξοντώσουν τους μικροοργανισμούς και θα διατηρήσουν το μπάνιο απαλλαγμένο από βακτήρια.

Σύμφωνα με μελέτη, φαίνεται πως το έλαιο τεϊόδεντρου έχει θετικά αποτελέσματα για χρήση σε καλλυντικά και οικιακά προϊόντα.

Περισσότερα για τη μελέτη μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Το λεμόνι είναι ένα ακόμη σημαντικό συστατικό στο συγκεκριμένο σπιτικό καθαριστικό μπάνιου. Πέρα από τις ιδιότητες αποτοξίνωσης του σώματος, αποτελεί επίσης μια γνωστή απολυμαντική ουσία, κατάλληλη για τον καθαρισμό του μπάνιου.

Το αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού προσφέρει στο καθαριστικό μας, ένα ευχάριστο άρωμα εσπεριδοειδών, που απλώνεται σε ολόκληρο το μπάνιο και εξουδετερώνει τα μικρόβια.