Το σπιτικό στοματικό διάλυμα, είναι κατάλληλο για καθαρισμό και απολύμανση του στόματος από βακτήρια και μικρόβια. Εξολοθρεύει δηλαδή τους μικροοργανισμούς που επιβαρύνουν την στοματική υγιεινή.

Η ουλίτιδα, οι οδοντικές κοιλότητες και η κακοσμία του στόματος, είναι ορισμένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα στοματική υγιεινής. Για να προλάβουμε τέτοιες καταστάσεις χρειάζεται τακτικό βούρτσισμα των δοντιών και συχνή χρήση στοματικού διαλύματος. Ο συνδυασμός τους φαίνεται πως αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο για να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους προβλήματα.

Όσον αφορά το στοματικό διάλυμα, πολλοί ειδικοί συνιστούν να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στον τύπο που θα χρησιμοποιήσουμε, καθώς υπάρχουν στοματικά διαλύματα που εξυπηρετούν καλλυντικούς σκοπούς και άλλα που έχουν θεραπευτική χρήση.

θεραπευτικά και καλλυντικά στοματικά διαλύματα

Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση (ada), υπάρχουν δύο τύποι στοματικού διαλύματος: Τα καλλυντικά και τα θεραπευτικά.

Στην κατηγορία των καλλυντικών προϊόντων ανήκουν τα στοματικά διαλύματα που δεν παρέχουν κανένα σημαντικό όφελος, πέραν του ότι εξουδετερώνουν προσωρινά την κακή αναπνοή. Θα λέγαμε πως έχουν ίδια δράση με την τσίχλα.

Από την άλλη, τα θεραπευτικά διαλύματα μπορεί να διαθέτουν ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες που βοηθούν στη συνολική προστασία των δοντιών, ωστόσο, πολλά από τα χημικά που περιέχονται στη σύνθεση τους (όπως το αλικυλικό μεθύλιο), έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα τοξικά και ενδέχεται μακροπρόθεσμα να δημιουργήσουν διαταραχές στην στοματική κοιλότητα.

Για τους παραπάνω λόγους, η εφαρμογή σπιτικού στοματικού διαλύματος, που φτιάχνεται με αγνά, φυσικά υλικά, συνιστά μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για να ενισχύσουμε την υγιεινή του στόματος και να προστατευθούμε από την τοξική δράση των χημικών ουσιών που περιέχονται τόσο σε καλλυντικά, όσο και σε θεραπευτικά διαλύματα.

Σπιτικό στοματικό διάλυμα με αιθέρια έλαια

  • Ποσότητα: 30 με 40 πλύσεις.
  • Χρόνος που απαιτείται για την παρασκευή: 5 λεπτά

Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε για το σπιτικό στοματικό διάλυμα, όπως επίσης και η διαδικασία παρασκευής του περιλαμβάνουν:

Υλικά:

  • 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας
  • 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο τειόδεντρου
  • 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο δυόσμου
  • 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού
  • 3 φλιτζάνια νερό
  • 1 κ.σ πούδρα ανθρακικό ασβέστιο (για φαρμακευτική χρήση)
  • 8 σταγόνες ιχνοστοιχείων σε υγρή μορφή (μαγνήσιο-φωσφορικό ασβέστιο)
  • 6 σταγόνες υγρή στέβια (προαιρετικά)

Διαδικασία παρασκευής

Σε πλαστικό μπουκάλι, χωρίς Δισφαινόλη Α (BPA)*, προσθέτουμε το νερό, τη σκόνη του ανθρακικού ασβεστίου και τα ιχνοστοιχεία. Έπειτα, παίρνουμε ένα κουτάλι και ανακατεύουμε καλά τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια, προσθέτουμε με τη σειρά ένα-ένα τα αιθέρια έλαια. Σε περίπτωση που θέλουμε να δώσουμε μια γλυκύτητα στο διάλυμα μας, προσθέτουμε και τις σταγόνες υγρής στέβιας. Τέλος, κουμπώνουμε το μπουκάλι και ανακινούμε πολύ καλά.

Το σπιτικό στοματικό διάλυμα είναι έτοιμο. Το αποθηκεύουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.

Τρόπος εφαρμογής

Ο τρόπος εφαρμογής δεν διαφέρει καθόλου με τον κλασσικό τρόπο χρήσης των υπόλοιπων στοματικών διαλυμάτων που διατίθενται στο εμπόριο.

Συγκεκριμένα, τοποθετούμε στο στόμα μικρή ποσότητα ( περίπου 2 κουταλιές της σούπας) σπιτικού στοματικού διαλύματος και κάνουμε μπουκώματα για περίπου 30 δευτερόλεπτα.

Προσοχή! Πάντοτε φτύνουμε και ποτέ δεν καταπίνουμε το διάλυμα.

Συχνότητα: Επαναλαμβάνουμε μια φορά την ημέρα.

*Δισφαινόλη Α. Πρόκειται για μια χημική οργανική ένωση, την οποία από το 1960 και έπειτα, πολλές εταιρίες συνηθίζουν να την χρησιμοποιούν, μαζί με άλλα χημικά έτσι ώστε να κατασκευάσουν πολυκαρβονικά πλαστικά (PVC). Ωστόσο, πρόκειται για μια επιβλαβή ουσία καθώς έχει την ιδιότητα να «μιμείται» τη λειτουργία των ορμονών και να διαταράσσει τη δραστηριότητα τους.

Οι ιδιότητες των υλικών που χρησιμοποιήσαμε

Τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε δεν έχουν επιλεχθεί τυχαία. Αντίθετα, πρόκειται για φυσικά συστατικά τα οποία, διαθέτουν ισχυρές προστατευτικές και επουλωτικές ιδιότητες.

Αναλυτικότερα:

Ανθρακικό ασβέστιο και Ανόργανα Ιχνοστοιχεία: Διακρίνονται για την ικανότητα να ενισχύουν την δομή των δοντιών, προστατεύοντας από την πλάκα και από ασθένειες των ούλων, ενώ βοηθούν και στην άμεση λεύκανση, χωρίς να βλάπτουν το σμάλτο.

Αιθέριο έλαιο μέντας:  Προσφέρει φρέσκια αναπνοή και παράλληλα, δημιουργεί ένα πέπλο προστασία ενάντια στα βακτήρια που προκαλούν οδοντικές κοιλότητες.

Μέντα, το βότανο με τις πολλαπλές χρήσεις

Αιθέριο έλαιο δυόσμου: Ο δυόσμος είναι συγγενές φυτό της μέντας. Αυτό σημαίνει ότι έχει ανάλογες ιδιότητες, ενώ βοηθά και στην καταπολέμηση της ουλίτιδας.

Ο δυόσμος και τα οφέλη του αρωματικού βοτάνου

Αιθέριο έλαιο τειόδεντρου: Πρόκειται για έναν εξαιρετικό τρόπο να διατηρήσουμε τη στοματική υγεία. Το τεϊόδεντρο βοηθά στην καταπολέμηση της ουλίτιδας και  των βακτηριδίων που υπάρχουν στο στόμα. Επιπροσθέτως, εξαλείφει οποιαδήποτε φλεγμονή, επιταχύνοντας παράλληλα τη διαδικασία επούλωσης.

Αιθέριο έλαιο λεμονιού: Βοηθά να διατηρήσουμε τα δόντια μας λευκά. Με αυτό τον τρόπο διατηρούμε την λεύκανση των δοντιών, χωρίς να εφαρμόσουμε χημικά πρόσθετα στην οδοντοστοιχία μας, το οποίο μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα.

Λεμόνι, ο αρωματικός καρπός για υγεία και ομορφιά