Το τυρί cottage συνιστά σημαντικό μέρος της υγιεινής διατροφής. Πρόκειται για ένα γαλακτοκομικό προϊόν με υψηλό διατροφικό προφίλ και λιγοστές θερμίδες.

Ουσιαστικά μιλάμε για ένα φρέσκο λευκό τυρί με απαλή και κρεμώδη υφή που παράγεται κυρίως σε χώρες της Αμερικής και της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Τα τελευταία χρόνια η δημοτικότητα στο τυρί cottage έχει εκτοξευθεί στα ύψη, εξαιτίας της μοναδικής γλυκόξινης γεύσης του και της μεγάλης γκάμα θρεπτικών συστατικών.

Ας το γνωρίζουμε όμως καλύτερα.

Διατροφική αξία

200 γραμμάρια τυρί cottage περιέχουν περίπου:

 • Θερμίδες: 160
 • Υδατάνθρακες: 6.1 gr
 • Πρωτεΐνες: 28 gr
 • Λιπαρά οξέα: 2,3 gr
 • Φώσφορο: 303 mg (30%)*
 • Σελήνιο: 20,3 μg (29%)*
 • Βιταμίνη Β2: 0,4 mg (22%)*
 • Βιταμίνη Β5: 0,5 mg (5%)*
 • Βιταμίνη Β6: 0,2 mg  (8%)*
 • Βιταμίνη Β9: 27,1 μg (7%)*
 • Βιταμίνη Β12: 1,4 μg (24%)*
 • Ασβέστιο: 138 mg (14%)*
 • Κάλιο: 194 mg (6%)*
 • Ψευδάργυρο: 0,9 mg (6%)*

* Ποσοστό Ημερήσιας Συνιστώμενης Πρόσληψης

cottage-cheese

Οφέλη

Όπως αναφέραμε, το τυρί cottage περιέχει στη σύνθεση του πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, τα οποία χαρίζουν στον οργανισμό πολυάριθμα οφέλη.

Πιο συγκεκριμένα,

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Το τυρί cottage περιέχει υψηλή περιεκτικότητα βιταμινών του συμπλέγματος Β, τα οποία ενισχύουν τη διαδικασία μεταβολισμού των θρεπτικών συστατικών.

Αναλυτικότερα, η βιταμίνη Β12 συμβάλλει στην απορρόφηση του σιδήρου, προάγοντας την εγκεφαλική λειτουργία. Ενώ οι βιταμίνες Β2 και Β5,  διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στο μεταβολισμό της πρωτεΐνης, των λιπαρών οξέων, των υδατανθράκων και αμινοξέων

Πρωτεΐνες. Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες βοηθά στην αναδόμηση των μυών και ο συνδυασμός με τις λιγοστές θερμίδες, συνιστά το τυρί cottage ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθεια απώλειας των περιττών κιλών.

Πρωτεΐνη: Μάθετε τα πάντα για τη μακροθρεπτική ουσία

Ασβέστιο. Η ποσότητα ασβεστίου αντιστοιχεί περίπου στο 8% της καθημερινής συνιστώμενης δόσης. Αυτό σημαίνει πως η τακτική κατανάλωση μπορεί να ενισχύσει τη δομή των οστών, να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και να βελτιώσει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Μαγνήσιο. Το μαγνήσιο που περιέχεται στο τυρί cottage ενεργοποιεί διάφορες βιοχημικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά στη διατήρηση σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών διαταραχών και συμβάλλει στην αντιμετώπιση δυσκοιλιότητας και πονοκεφάλου.

Κάλιο. Εξισορροπεί τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και του άγχους αποτρέποντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ψευδάργυρος. Προστατεύει τη δομή του DNA και RNA, βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων, προάγει την υγεία του προστάτη και των ματιών και ταυτόχρονα βελτιώνει τη διαδικασία της πέψης.

Τυρί cottage και δυσανεξία στη λακτόζη

Παρά το πλούσια διατροφικό προφίλ, η κατανάλωση από άτομα που παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη είναι πιθανό να οδηγήσει στην εμφάνιση ορισμένων παρενεργειών. Αυτές περιλαμβάνουν διάρροια, φούσκωμα, αέρια και στομαχικές διαταραχές.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το τυρι cottage ως γνήσιο παράγωγο του γάλακτος δυσκολεύει την πέψη. Για τον λόγο αυτό όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, καλό είναι να συμβουλευτούν έναν γιατρό, πριν το συμπεριλάβουν στη διατροφή τους . Έτσι θα αποφευχθούν τυχών παρενέργειες.

Τυρί cottage και εγκυμοσύνη

Το τυρί cottage συνιστά για τις εγκύους, μια από τις πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές. Εκτός από τα χαμηλά λιπαρά που αποτρέπουν την πρόσληψη περιττών θερμίδων, περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο και βιταμίνη Β9, τα οποία διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στην υγιή εξέλιξη της εγκυμοσύνης και στη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.

tyri-cottage

Πως φτιάχνεται το τυρί cottage

Έχοντας υπ’ όψιν την υφή του τυριού, εύκολα βγάζουμε το συμπέρασμα πως πρόκειται για ένα προϊόν ιδιαίτερα επεξεργασμένο. Εντούτοις, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Αρχικά να αναφέρουμε ότι, όπως συμβαίνει με όλα τα γαλακτοκομικά παράγωγα, έτσι και το τυρί cottage έχει ως βάση του, το αποβουτυρωμένο γάλα ή γάλα υψηλής παστερίωσης. Έπειτα προστίθενται τα προβιοτικά (οξέα που περιέχουν «καλούς» μικροοργανισμούς), τα οποία όταν έρθουν σε επαφή με το γάλα, αντιδρούν και δημιουργούνται τα συσσωματώματα λίπους του γάλακτος.

Τέλος, πλένεται, στραγγίζεται και αλατίζεται το μείγμα και το τυρί cottage είναι έτοιμο για κατανάλωση.

Όπως αντιλαμβάνεστε πρόκειται για μια απλή διαδικασία, που αν έχουμε τις κατάλληλες γνώσεις, μπορούμε να την πραγματοποιήσουμε και μόνοι μας στο σπίτι.

Προβιοτικά, τα χρήσιμα βακτήρια

Το τυρί cottage στην διατροφή μας

Το cottage είναι ένα νόστιμο γαλακτοκομικό προϊόν, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Αυτό μας επιτρέπει να το χρησιμοποιήσουμε σε πολλές παρασκευές.

Το τυρί cottage συνιστά εξαιρετική προσθήκη σε κρύα σάντουιτς και φρουτοσαλάτες. Μπορεί να συνδυαστεί με ξηρούς καρπούς, δημητριακά και ψητές πατάτες, ενώ είναι κατάλληλο ως συστατικό σε σάλτσες ζυμαρικών, τυρόπιτες και γλυκά.