Μπορεί να το ποδόλουτρο να συμβάλλει στην αποτοξίνωση του σώματος; Καθημερινά, το σώμα μας εκτίθενται σε περιβαλλοντικούς ρύπους και τοξίνες, όπως βαρέα μέταλλα, επεξεργασμένες τροφές, νερό επιβαρυμένο με χημικά και πολλά ακόμη.

Ο οργανισμός μας, δίνει καθημερινή μάχη για να απομακρύνει, φυσικά, τις τοξίνες από το σώμα. Πολλές φορές όμως, οι ποσότητες τοξινών που εισέρχονται είναι σε υπερβολικό αριθμό και έτσι δεν γίνεται πάντοτε πλήρης αποτοξίνωση.

Δυστυχώς, συχνά παρατηρείται βαριά συσσώρευση τοξινών, σε κυτταρικό επίπεδο, η οποία ενδεχομένως να χρειάζεται επιπρόσθετη βοήθεια για να απομακρυνθεί.

Υπάρχουν πολλοί ειδικοί υγείας ή ομοιοπαθητικοί ιατροί, που συνιστούν διάφορους τρόπους αντιμετώπισης. Οι τρόποι αυτοί περιλαμβάνουν αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών, μέχρι και θεραπείες αποτοξίνωσης.

Μια τέτοια θεραπεία είναι και το αποτοξινωτικό ποδόλουτρο με άλατα και αιθέρια έλαια. Η συγκεκριμένη διαδικασία θα ενισχύσει τη φυσική αποτοξίνωση και ταυτόχρονα θα ανακουφίσει άμεσα τα κουρασμένα και πονεμένα πόδια.

Αποτοξινωτικό ποδόλουτρο

Για να καταπραΰνουμε τους πόνους των ποδιών και να απομακρύνουμε αποτελεσματικά τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας, αρκεί να παρασκευάσουμε και να εφαρμόσουμε την παρακάτω θεραπεία.

Υλικά που θα χρειαστούν

  • 8 λίτρα ζεστό νερό
  • 1 φλιτζάνι άλατα Epsom
  • 1 φλιτζάνι άλατα Νεκράς Θάλασσας
  • ½ φλιτζάνι άργιλο μπετονίτη (Bentonite)
  • ½ φλιτζάνι μηλόξυδο
  • Αιθέρια έλαια μέντας και λεβάντας*

*Το αιθέριο έλαιο μέντας καταπραΰνει τους πόνους, ενώ το έλαιο λεβάντας βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος και των νεφρών.

Οδηγίες

Ρίχνουμε ζεστό νερό σε μια μεγάλη λεκάνη και προσθέτουμε τα άλατα epsom, Νεκράς Θάλασσας, τον άργιλο μπετονίτη (Bentonite), το μηλόξυδο και τα αιθέρια έλαια.

Έπειτα, βάζουμε τα πόδια στη λεκάνη για περίπου 30 λεπτά. Μετά το πέρας των 30 λεπτών, τρίβουμε απαλά τις πατούσες για να απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδα και να μαλακώσουμε τους κάλους.

Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία εφαρμόζοντας ενυδατική κρέμα.

Δραστικά συστατικά

Η επιλογή των συστατικών που χρησιμοποιήσαμε, δεν είναι τυχαία. Αντιθέτως, διαλέξαμε υλικά με ευεργετικές ιδιότητες στο δέρμα, και πολύτιμα θεραπευτικά συστατικά.

Πιο συγκεκριμένα,

Άλατα epsom

Οι ειδικοί θεωρούν πως τα άλατα Epsom είναι η κορυφή των θεραπευτικών αλάτων. Ο συνδυασμός μαγνησίου με θείο, έχει την ικανότητα να απομακρύνει άμεσα τις τοξίνες, να μειώσει τις φλεγμονές, ενώ φαίνεται πως διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανακούφιση από μυϊκούς πόνους και πόνους των αρθρώσεων.

Ταυτόχρονα, εκτός ότι υποβοηθούν στην αποτοξίνωση, τα άλατα Epsom μπορούν να συμβάλλουν στη φυσική αύξηση των επιπέδων μαγνησίου στο σώμα, υποστηρίζοντας με αυτό τον τρόπο τη νευρομυϊκή υγεία.

Μηλόξυδο

Πολλαπλές μελέτες έχουν αποδείξει πως το μηλόξυδο διαθέτει ισχυρές αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.

Ως εκ τούτου, συνιστά εξαιρετική προσθήκη για το ποδόλουτρο, που έχει ως κύριο σκοπό την ενίσχυση της φυσικής διαδικασίας αποτοξίνωσης.

Επιπλέον, το μηλόξυδο βοηθά στη ρύθμιση pΗ του δέρματος και τονώνει τους μύς των ποδιών.

Άλατα Νεκράς Θάλασσας

Αυτό που χαρακτηρίζει τα άλατα Νεκράς Θάλασσας είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία. Ορισμένα από αυτά είναι το μαγνήσιο, το κάλιο, το νάτριο και το ασβέστιο.

Πρόκειται για συστατικά, τα οποία αναζωογονούν τα κύτταρα του δέρματος και εξισορροπούν το pH. Επιπροσθέτως, βοηθούν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, ενώ διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο και στην αποβολή των τοξινών από το σώμα

Αιθέρια έλαια: η «αιθέρια» ζωή που μας χαρίζει υγεία και ευεξία

Μπετονίτης άργιλος (Betonite)

Με περισσότερα από 70 ιχνοστοιχεία στη σύσταση του, ο άργιλος συνιστά έναν από τους κορυφαίους τρόπους αποτοξίνωσης των ποδιών και ολόκληρου του οργανισμού.

Η απευθείας εφαρμογή στο δέρμα μπορεί και απορροφά σαν σφουγγάρι, όλες τις ακαθαρσίες, τοξίνες και τα βαρέα μέταλλα. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι αποτελεί βασικό συστατικό σε αρκετά καλλυντικά.

Είναι αποτελεσματική η αποτοξίνωση με ποδόλουτρο;

Τα ποδόλουτρα αποτοξίνωσης χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια, σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο. Εντούτοις, οι απόψεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα τους διίστανται.

Πιο συγκεκριμένα, σε μελέτη που διεξήχθη το 2012, στην οποία ελέγχθηκε το νερό πριν και μετά το ποδόλουτρο, δεν βρέθηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι εξαλείφουν τις τοξίνες από το σώμα.

Υπάρχουν όμως και μελέτες που έχουν διαπιστώσει, πως τα ποδόλουτρα αποτοξίνωσης απομακρύνουν τα βαρέα μέταλλα από το σώμα. Ουσίες που ευθύνονται για πληθώρα προβλημάτων υγείας.

Ανεξαρτήτως των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων σχετικά με την συμβολή τους στη διαδικασία αποτοξίνωσης. Το σίγουρο είναι πως τα ποδόλουτρα συνιστούν έναν εξαιρετικό τρόπο να ξεκουράσουμε και να αναζωογονήσουμε τα πόδια μας.