Το αμυγδαλόγαλα είναι μια νόστιμη και εναλλακτική επιλογή του ζωικού γάλακτος, που προκύπτει από την άλεση των αμυγδάλων και την ανάμειξή με νερό. Το γάλα αμυγδάλου συνιστά μια εξαιρετική επιλογή για όσους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να καταναλώσουν το αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα και είναι ιδανικό για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ραγδαία αύξηση στη κατανάλωση γάλακτος αμυγδάλου. Ωστόσο, πρόκειται για φυτικό παράγωγο που η ιστορία του ξεκινά ήδη από τον Μεσαίωνα. Από τότε δηλαδή που το αγελαδινό γάλα δεν αποτελούσε αξιόπιστη πηγή διατροφής, καθώς αλλοιωνόταν εύκολα σε θερμοκρασία δωματίου. Κάτι που δεν ίσχυει για το αμυδαλόγαλα.

Καθώς τα χρόνια περνούν, η δημοτικότητά του ολοένα και αυξάνεται, με μια μικρή παύση την εποχή που έγινε γνωστή η διατροφική αξία του αγελαδινού γάλακτος.

Πάρα ταύτα, τα τελευταία χρόνια επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο κατακτώντας την δεύτερη θέση στη λίστα με τα πιο υγιεινά γάλατα του 20ου αιώνα. Την πρώτη θέση κατέκτησε το γάλα σόγιας.

Σήμερα, η πλούσια γεύση, η θρεπτική σύσταση στο γάλα αμυγδάλου και το γεγονός ότι είναι ένα ιδιαίτερα ευπροσάρμοστο συστατικό (μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλές παρασκευές), έχουν κατατάξει το γάλα αμυγδάλου σε ένα από τα πιο δημοφιλή φυτικά γάλατα.

Διατροφική αξία

Το αμυγδαλόγαλα περιέχει ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών που το καθιστούν μια πολύτιμη προσθήκη στη δίαιτα μας. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως 1 φλιτζάνι προσφέρει στον οργανισμό το 50% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης σε βιταμίνη E.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης και η περιεκτικότητα βιταμίνης D και ασβεστίου. Ας δούμε όμως αναλυτικότερα, τι κρύβει η μαγική σύνθεση στο γάλα αμυγδάλου.

240 ml αμυγδαλόγαλα περιέχει περίπου:

amygdalogala

 • Θερμίδες: 40
 • Υδατάνθρακες: 2 gr
 • Πρωτεΐνες: 1 gr
 • Λιπαρά: 3 gr
 • Φυτικές ίνες: 1 gr
 • Βιταμίνη Ε: 10 mg (50%)*
 • Βιταμίνη D: 100 IU  (25%)*
 • Βιταμίνη Α: 500 IU (10%)*
 • Μαγνήσιο: 16 mg (4%)*
 • Φώσφορο: 40 mg (4%)*
 • Ασβέστιο: 200 mg (20%)*

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε, ότι το γάλα αμυγδάλου δεν αποτελεί υποκατάστατο του ζωικού ή μητρικού γάλακτος. Ωστόσο, οι ενήλικες και τα παιδιά άνω των δύο ετών, μπορούν να το εντάξουν στη διατροφή τους και να επωφεληθούν από τα θρεπτικά συστατικά του.

Οφέλη

Ορισμένα από τα πιο σπουδαία και επιστημονικώς αποδεδειγμένα οφέλη στο αμυγδαλόγαλα περιλαμβάνουν:

gala-amygdaloy

Λίγες θερμίδες

Τα αμύγδαλα και όλοι οι ξηροί καρποί, περιέχουν στη σύνθεση τους μεγάλο αριθμό θερμίδων. Εξαιτίας αυτού, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως το αμυγδαλόγαλα έχει αντίστοιχη θερμιδική αξία.

Η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία επεξεργασίας και παρασκευής, επιτρέπει να φτάσει στο ποτήρι μας μόνο ένα μικρό ποσοστό θερμίδων.

Για την ακρίβεια, ένα φλιτζάνι (240 ml) γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη, περιέχει περίπου 30-50 θερμίδες, ενώ η ίδια ποσότητα ζωικού γάλακτος περιέχει περίπου 140 θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι το γάλα αμυγδάλου περιέχει 65-80% λιγότερες θερμίδες.

Δεδομένου λοιπόν, ότι η μείωση πρόσληψης θερμίδων είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να χάσουμε βάρος, ειδικά όταν συνδυάζεται με τακτική άσκηση, η αντικατάσταση γαλακτοκομικών προϊόντων με γάλα αμυγδάλου συνιστά έναν εξαιρετικό τρόπο απώλειας των περιττών κιλών.

Χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα

Ένα φλιτζάνι (240 ml) γάλα αμυγδάλου περιέχει μόνο 1-2 γραμμάρια υδατανθράκων, εκ των οποίων, τα περισσότερα είναι φυτικές ίνες. Αυτό σημαίνει πως το αμυγδαλόγαλα είναι κατάλληλο για όσους προσπαθούν να περιορίσζουν την κατανάλωση ζάχαρης, συμπεριλαμβανομένου των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη.

Στο σημείο αυτό, να αναφέρουμε ότι πολλές εμπορικές ποικιλίες γάλακτος αμυγδάλου είναι εμπλουτισμένες με αρωματικά και πρόσθετα σάκχαρα, σε αναλογία που αντιστοιχεί περίπου στα 5-17 γραμμάρια. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να ελέγχουμε την ετικέτα των συστατικών.

Πλούσιο σε βιταμίνη Ε

Τα αμύγδαλα συνιστούν μια από τις κορυφαίες πηγές βιταμίνης Ε, αφού μόλις 30 γραμμάρια προσφέρουν στον οργανισμό το 37% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης.

Όπως αντιλαμβανόμαστε, το αμυγδαλόγαλα ως γνήσιο παράγωγο των αμυγδάλων αποτελεί επίσης μια φυσική πηγή βιταμίνης Ε. Δεδομένου όμως ότι πολλές γαλακτοβιομηχανίες επιλέγουν να προσθέσουν επιπλέον βιταμίνη Ε κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, ένα φλιτζάνι αμυγδαλόγαλα μπορεί να μας προσφέρει μέχρι και το 50% της καθημερινής μας ανάγκη.

Συνεπώς, η τακτική κατανάλωση μπορεί να προσφέρει όλα τα οφέλη της βιταμίνης Ε, όπως προστασία του οργανισμού από την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου, καθώς και την ενίσχυση της υγείας των ματιών και των οστών.

Επιπλέον, έχει βρεθεί πως η βιταμίνη Ε ωφελεί σημαντικά την υγεία του εγκεφάλου, ενώ μελέτες έχουν αποδείξει ότι μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου Alzheimer.

Καλή πηγή ασβεστίου

Το ασβέστιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο που συμβάλλει στην ανάπτυξη και την υγεία των οστών. Βοηθά επίσης στη μείωση του κινδύνου καταγμάτων και οστεοπόρωσης, ενώ είναι απαραίτητο και για την καλή λειτουργία της καρδιάς, των νεύρων και των μυών.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα συμπεριλαμβανομένου και του ζωικού γάλακτος, αποτελούν βασικές πηγές ασβεστίου. Ένα φλιτζάνι (240 ml) πλήρους γάλακτος μας παρέχει το 28% της καθημερινής συνιστώμενης πρόσληψης. Αντίθετα, τα αμύγδαλα περιέχουν μόνο μια μικρή ποσότητα ασβεστίου. Η κατανάλωση 30 γραμμαρίων αμυγδάλων μας παρέχει μόλις το 7% της καθημερινής μας ανάγκης.

Επειδή, τα τελευταία χρόνια το γάλα αμυγδάλου χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά ως αντικατάστατο του ζωικού γάλακτος, οι παρασκευαστές φροντίζουν να το εμπλουτίσουν με ασβέστιο ώστε όσοι το καταναλώσουν να μην παρουσιάσουν ανεπάρκεια του πολύτιμου μετάλλου.

Ωστόσο, πολλές εταιρίες χρησιμοποιούν έναν τύπο ασβεστίου που ονομάζεται φωσφορικό ασβέστιο, αντί του ανθρακικού ασβεστίου. Δεδομένου ότι το φωσφορικό ασβέστιο δεν απορροφάται καλά από τον οργανισμό, είναι σημαντικό να ελέγχουμε την ετικέτα των συστατικών τους.

Δεν περιέχει λακτόζη

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μια επώδυνη κατάσταση που διακρίνεται από φούσκωμα, δυσπεψία, ναυτία ακόμη και διάρροια. Κύρια αιτία της διαταραχής φαίνεται να είναι η απουσία της λακτάσης από τον οργανισμό. Ενός ενζύμου σε μια πιο εύπεπτη μορφή, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση της λακτόζης . Αυτή η ανεπάρκεια μπορεί να οφείλεται στη γενετική, στη γήρανση ή σε κάποια παθολογική διαταραχή.

Επειδή το γάλα αμυγδάλου δεν περιέχει λακτόζη, είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για όσους έχουν δυσανεξία.

Πως θα φτιάξουμε γάλα αμυγδάλου

Το αμυγδαλόγαλα μπορούμε να το βρούμε σε όλα τα ράφια των σουπερμάρκετ και παντοπωλεία. Εντούτοις, πολλές από τις διαθέσιμες ποικιλίες είναι εμπλουτισμένες με σάκχαρα.

Από την άλλη, περιέχουν στη σύνθεση τους καρραγενάνες. Ένα είδος πολυσακχαρίτη, ο οποίος εξάγεται από τα κόκκινα φύκια και χρησιμοποιείται στα τρόφιμα ως πυκνωτικό. Οι καρραγενάνες μπορεί να διακρίνονται για τις αντικαρκινικές τους δράσεις, ωστόσο πρόκειται για ουσίες που συνδέονται άμεσα με την εμφάνιση ελκώδους κολίτιδας και διαβήτη.

Δεδομένων λοιπόν, των παραπάνω, γεννάται το ερώτημα με ποιον τρόπο μπορούμε να απολαύσουμε το υγιεινό και συνάμα θρεπτικό ρόφημα;

Η απάντηση είναι απλή…

Θα παρασκευάσουμε μόνοι μας αμυγδαλόγαλα, το οποίο περιέχει μόνο τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός. Το μόνο που θα χρειαστούμε είναι ένα μπλέντερ, νερό και μερικά αμύγδαλα. Ας δούμε λεπτομερώς τη διαδικασία.

Συστατικά

 • 1 φλιτζάνι αμύγδαλα (περίπου 200 γραμμάρια)
 • 4 φλιτζάνια νερό

Επιπλέον θα χρειαστούμε

 • 1 μπλέντερ
 • 1 γυάλινο μπολ
 • 1 τουλπάνι

Διαδικασία παρασκευής

Τοποθετούμε σε γυάλινο μπολ, 1 φλιτζάνι αμύγδαλα και προσθέτουμε αρκετό νερό μέχρι να καλυφθούν.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αμύγδαλα και αφήνουμε να μουλιάσουν για 12 έως 24 ώρες. Αμέσως μετά ξεπλένουμε τους καρπούς, αφαιρούμε το φλοιό και τους ρίχνουμε στο μπλέντερ μαζί με 4 φλιτζάνια νερό.

Χτυπάμε τα αποφλοιωμένα αμύγδαλα για λίγα λεπτά έως ότου δημιουργηθεί ένα υπόλευκο γαλακτώδες υγρό. Κατόπιν, τοποθετούμε το υλικό που υπάρχει στο μπλέντερ μέσα στο τουλπάνι και αφού το δέσουμε σαν πουγκί, το πιέζουμε σφιχτά μέχρι να βγει όλο το υγρό μέσα στο μπουκάλι.

Το αμυγδαλόγαλα είναι έτοιμο.

*Ένα από μεγαλύτερα πλεονεκτήματα για το γάλα αμυγδάλου είναι το γεγονός ότι διατηρείται και εκτός ψυγείου.

Τρόπος κατανάλωσης

Ενώ η γεύση του δεν είναι η ίδια με αυτή του παστεριωμένου γάλακτος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις παρασκευές που απαιτούν ζωικό γάλα. Ορισμένοι τρόποι να το συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας είναι να το συνδυάσουμε με μούσλι, δημητριακά ή βρώμη.

Να το προσθέσουμε στο γάλα ή σε ζεστή σοκολάτα, καθώς και για να φτιάξουμε μάφινς, σπιτικό παγωτό, σούπες, σάλτσες, τηγανίτες και γλυκά.

Επίσης, αν προσθέσουμε στο σπιτικό αμυγδαλόγαλα, κουρκουμά και μαύρο πιπέρι, θα έχουμε παρασκευάσει ένα εξαιρετικό ρόφημα με ισχυρές  αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Το ήξερες;

Το νερό που συνιστάται στη παραπάνω συνταγή αντιστοιχεί σε 4 φλιτζάνια. Σε περίπτωση που θέλουμε το αμυγδαλόγαλα να είναι λιγότερο υδαρές μπορούμε να μειώσουμε την ποσότητα σε 2 φλιτζάνια. Γενικά η περιεκτικότητα νερού διαμορφώνεται ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.

Επίσης, με τον πολτό που θα παραμείνει στο τουλπάνι (έπειτα από την στράγγιση του γάλακτος), μπορούμε να παρασκευάσουμε αλεύρι αμυγδάλου, το οποίο βέβαια, προτού το χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να το στεγνώσουμε. Το αλεύρι αμυγδάλου φυλάσσεται και αυτό, σε αεροστεγές δοχείο, σε θερμοκρασία δωματίου.

Δεδομένου ότι το σπιτικό αμυγδαλόγαλα δεν προσφέρει επαρκείς ποσότητες θρεπτικών συστατικών, θα πρέπει οπωσδήποτε να αναζητήσουμε και να συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας άλλες πηγές βιταμινών και μετάλλων όπως τυρί, γιαούρτι, ψάρι, σπόρους, όσπρια και φυλλώδη λαχανικά, ώστε να καλύψουμε ολόκληρο το φάσμα της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης θρεπτικών συστατικών.

Παρενέργειες

Το αμυγδαλόγαλα είναι ένα νόστιμο και υγιεινό ρόφημα, που μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια από όλες τις ηλικιακές ομάδες, εκτός τα βρέφη, αρκεί βέβαια να τηρείται το μέτρο.

Αντενδείκνυται μόνο για όσους έχουν αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς και ειδικότερα στα αμύγδαλα.