Για όσους αγαπάτε τα μπαχαρικά, το κύμινο δεν θα πρέπει να λείπει από τις γαστρονομικές σας επιλογές. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα μπαχαρικά παγκοσμίως.

Γνωστό για το έντονο άρωμα με την πικάντικη γεύση, τις θεραπευτικές και τονωτικές ιδιότητες, το κύμινο χρησιμοποιείται ευρέως σε όλες τις κουζίνες του κόσμου. Μια μικρή δόση από κύμινο στο φαγητό, αρκεί για να ξυπνήσουν στο μυαλό, εικόνες από την ανατολή.

Από που προέρχεται το κύμινο

Το κύμινο ή Κούμινον το κύμινον, ή αρτυσιά με επιστημονική ονομασία Cuminum cyminum, είναι ένα ανθοφόρο φυτό της οικογένειας των Απιίδων, στην οποία ανήκει και ο μαϊντανός .

Στην σανσκριτική γλώσσα ονομάζεται «jira» (=βοηθάει την πέψη), γι’ αυτό και είναι δημοφιλές για την χωνευτική του δράση. Αν και αποτελεί αυτοφυές φυτό στις περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, μέχρι το Ιράν και την Ινδία, πλέον έχει εξαπλωθεί η καλλιέργεια του σε όλο τον κόσμο και θα βρούμε φυτείες στην Κίνα αλλά ακόμη και στο Μεξικό.

Το μέρος του φυτού που χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό, είναι οι σπόροι που βρίσκονται στους καρπούς.

Πιο συγκεκριμένα, οι σπόροι αποξηραίνονται, αποκτώντας λεπτό στενόμακρο σχήμα, σκούρο χρυσαφένιο χρώμα και δυνατό άρωμα. Το κύμινο διακρίνεται σε δύο ποικιλίες, στο λευκό, που είναι πιο ευρέως γνωστό, και στο μαύρο κύμινο, που καλλιεργείται στη Μέση Ανατολή και έχει πιο ήπια και γλυκιά γεύση.

Διατροφική Αξία

Οι περισσότεροι ξεχωρίζουμε το κύμινο από την έντονη μυρωδιά που αναδύεται μόλις το τρίψουμε και η οποία προέρχεται από την ουσία κουμινόλη. Η κουμινόλη είναι ένα αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται στην φαρμακοποιία χάρη στην καθαρτική και διουρητική του δράση.

Ταυτόχρονα, πολύ σημαντικά είναι και τα κύρια πτητικά συστατικά του μπαχαρικού, όπως το κυμένιο και τα τερπενοειδή, γνωστά και αυτά για τις αρωματικές και θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Πράγματι, οι σπόροι από κύμινο διακρίνονται για την δυνατή μυρωδιά, την πικάντικη και όξινη γεύση, τις οποίες διατηρούν και μετά την άλεση τους.

Ενδεικτικά, 100g κύμινο περιέχουν:

  • 375 Θερμίδες
  • 44,2 Υδατάνθρακες
  • 2,25 Σάκχαρα
  • 10,5 Φυτικές Ίνες
  • 22,27 Λιπαρά
  • 17,82 Πρωτεϊνες

Βιταμίνες

  • Βιταμίνη Α
  • Βιταμίνη Β1 (Θειαμίνη) 55%
  • Βιταμίνη Β2 (Ριβοφλαβίνη) 27%
  • Βιταμίνη Β3 (Νιασίνη) 31%
  • Βιταμίνη Β6 33%
  • Βιταμίνη C 9%
  • Βιταμίνη Ε 22%

Μέταλλα

  • Ασβέστιο 93%
  • Σίδηρο 510%
  • Μαγνήσιο 262%
  • Μαγγάνιο 159%
  • Φώσφορος 71%
  • Κάλιο 38%
  • Νάτριο 11%
  • Ψευδάργυρος 51%

** Τα ποσοστά προκύπτουν από την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ενός ενήλικα.

kymino-ofeli

Οφέλη

Σύγχρονες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει τα πολλαπλά οφέλη που διαθέτει το κύμινο για την υγεία του ανθρώπου, τα οποία, μεταξύ άλλων, είναι η βελτίωση της πέψης, ο έλεγχος του σωματικού βάρους και αποφυγή τροφιμογενών λοιμώξεων.

Επιπλέον, συμβάλλει στην μείωση της κακής LDL χοληστερόλης και στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Ας δούμε όμως αναλυτικότερα:

Βελτιώνει την πέψη

Όσοι υποφέρετε από προβλήματα δυσπεψίας, το κύμινο μπορεί να αποτελέσει το «μυστικό όπλο» για να την αντιμετώπιση τους.

Η σύσταση του μπαχαρικού ενισχύει την απελευθέρωση των πεπτικών πρωτεϊνών του στομάχου και του λεπτού εντέρου, διευκολύνοντας την πέψη.

Η κουμινόλη που περιέχει, διαθέτει καθαρτική και διουρητική δράση, η οποία απομακρύνει το φουσκώματα και καταπραΰνει από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Έλεγχος του σωματικού βάρους

Είναι γεγονός ότι το κύμινο μπορεί να συντελέσει στην απώλεια βάρους και την μείωση του σωματικού λίπους.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την διεξαγωγή έρευνας στο Πανεπιστήμιο Ιατρικών Σπουδών Shahid Sadoughi στο Ιράν, το δείγμα που συμμετείχε, αποτελούταν από παχύσαρκες γυναίκες, χωρισμένες σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα έπαιρνε 3gr κύμινο μέσα σε γιαούρτι, η άλλη ομάδα έπαιρνε σκέτο γιαούρτι, ενώ η διατροφή και των δύο παρακολουθούνταν από διατροφολόγο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας απέδειξαν ότι η ομάδα που έτρωγε γιαούρτι με κύμινο έχασαν 1300gr περισσότερα από την άλλη ομάδα και ταυτόχρονα κατάφεραν να μειώσουν το επίπεδο κακής χοληστερόλης (LDL) κατά 24,48 mg/dL.

Ενισχύει τον μεταβολισμό

Ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά στα συστατικά που περιλαμβάνει το κύμινο, θα διαπιστώσετε τα υψηλά ποσοστά σιδήρου που διαθέτει.

Πράγματι, ο σίδηρος ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός για να συνθέσει την αιμοσφαιρίνη, την κύρια πρωτεΐνη του αίματος, που είναι υπεύθυνη για την μεταφορά του οξυγόνου σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού και ταυτόχρονα αποτελεί δομικό συστατικό των ενζύμων, για την παραγωγή ενέργειας και την αύξηση του μεταβολισμού.

Δρα ως αγχολητικό

Σύμφωνα με έρευνες, το κύμινο διαθέτει αγχολυτική δράση και συμβάλλει στην συγκέντρωση.

Συγκεκριμένα, το υψηλό ποσοστό μαγνησίου σε συνδυασμό με τις βιταμίνες που περιέχει, εμποδίζει τις αλλαγές που μπορεί να επιφέρει το στρες στον εγκέφαλο.

Ως αποτέλεσμα, η κατανάλωση του μπαχαρικού μπορεί να αντιμετωπίσει μια στρεσογόνα κατάσταση.

Προλαμβάνει τον καρκίνο

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται και η επίδραση που έχει το κύμινο στην δημιουργία καρκινικών κυττάρων.

Τα αποτελέσματα κλινικών μελετών καταδεικνύουν την αντικαρκινική δράση που διαθέτει το μπαχαρικό, καθώς καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που βρίσκονται τόσο στο στομάχι, όσο και στο ήπαρ. Όπως προκύπτει, η αντιοξειδωτική του δράση, προλαμβάνει τον σχηματισμό τους και συμβάλλει στην υγεία του οργανισμού.

Επιπλέον οφέλη

  • Τονώνει την καρδιά
  • Διαθέτει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση
  • Έχει θετική επίδραση σε ασθένειες της χολής
  • Δρα ως σπασμολυτικό, καθαρτικό και εμμηναγωγό
  • Καταπολεμά τους κολικούς
  • Ανακουφίζει από διάρροια και δυσμηνόρροια

Έγχυμα από κύμινο

Εάν υποφέρετε από φούσκωμα και νιώθετε πρήξιμο στο στομάχι, μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας έγχυμα από κύμινο.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα κουταλάκι του γλυκού σπόρους κύμινο και ένα φλιτζάνι βραστό νερό.

Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε μικρή ποσότητα γλυκάνισο.  Αφήστε τα σε ζεστό νερό για περίπου 15 λεπτά και το αφέψημα είναι έτοιμο. Μισή ώρα μετά την κατανάλωση, θα νιώσετε πιο ανάλαφροι!

Προφυλάξεις

Μπορεί το κύμινο που χρησιμοποιούμε ευρέως να είναι σε μορφή πούδρας, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι προέρχεται από έναν καρπό, πλούσιο σε αιθέρια έλαια.

Η υπερδοσολογία μπορεί να επιφέρει δυσάρεστα αποτελέσματα στο στομάχι ή ακόμα και να προκαλέσει νευρικές διαταραχές.

Για να καταφέρετε να επωφεληθείτε από τα συστατικά του, θυμηθείτε να το καταναλώσετε με μέτρο.

Σε περίπτωση παρενέργειας, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας. Το παρόν άρθρο έχει πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει την ιατρική συμβουλή.