Το λεμονόχορτο είναι ένα δημοφιλές βότανο που βρίσκει εφαρμογή τόσο στην γαστρονομία, όσο και στην εναλλακτική ιατρική και την αρωματοθεραπεία. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα καλαίσθητο φυτό που διακρίνεται για το ξεχωριστό άρωμα λεμονιού και την πλούσια γεύση εσπεριδοειδών.

Αναπτύχθηκε αρχικά στη Σρι Λάνκα της Νότιας Ινδίας και σήμερα, δεδομένης της ευπροσαρμοστικότητας του, ευδοκιμεί σε όλες τις εύκρατες περιοχές του πλανήτη. Ωστόσο η  χημική του σύσταση διαφοροποιείται ανάλογα με τη γεωγραφική προέλευση.

Τόσο τα διατροφικά οφέλη όσο και η ιδιαίτερη γεύση που προσφέρει, καθιστά την παρουσία του στη κουζίνα μας, απαραίτητη.

Διατροφική αξία

Τα 100 gr φρέσκο λεμονόχορτο περιέχουν περίπου:

  • Ενέργεια: 99 Kcal (5%)*
  • Υδατάνθρακες: 25,31 gr (19%)*
  • Πρωτεΐνες: 1,82 gr (3%)*
  • Λιπαρά οξέα: 0,49 gr (2%)*

Βιταμίνες

  • Βιταμίνη Α: 6 mg (<1%)*
  • Βιταμίνη Β1: 0,065 mg (5.5%)*
  • Βιταμίνη Β2: 0,135 mg (10,5%)*
  • Βιταμίνη Β3: 1.101 mg (7%)*
  • Βιταμίνη Β5: 0,080 mg (6%)*
  • Βιταμίνη Β9: 75 μg (19%)*
  • Βιταμίνη C: 2,6 mg (4%)*

Ηλεκτρολύτες

  • Νάτριο: 6 mg (<1%)*
  • Κάλιο: 723 mg (15%)*

Μεταλλικά στοιχεία

  • Ασβέστιο: 65 mg (6.5%)*
  • Χαλκός: 0.266 mg (29%)*
  • Σίδηρο: 8.17 mg (102%)*
  • Μαγνήσιο: 60 mg (15%)*
  • Μαγγάνιο: 5.244 mg (228%)*
  • Σελήνιο: 0,7 μg (1%)*
  • Ψευδάργυρος: 2,23 mg (20%)*

*RDA: Ποσοστό Ημερήσιας Συνιστώμενης Πρόσληψης

Οφέλη στο λεμονόχορτο

Το λεμονόχορτο είναι το βότανο που διακρίνεται για τις ευεργετικές του ιδιότητες και όπως αντιλαμβανόμαστε, η κατανάλωση του βοτάνου μόνο οφέλη θα μπορούσε να μας προσφέρει.

lemongrass

Ας δούμε λοιπόν, ορισμένα από τα πιο σπουδαία πλεονεκτήματα:

Βελτιώνει τη διαδικασία της πέψης

Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες το έχει καταστήσει ένα ισχυρό φυσικό «πρεβιοτικό». Αυτό σημαίνει πως έχει την ικανότητα να διεγείρει την παραγωγή καλών βακτηρίων στο παχύ έντερο και να προστατεύει το πεπτικό σύστημα από πεπτικές διαταραχές όπως δυσπεψία, δυσκοιλιότητα, καούρα, διάρροια, φούσκωμα, μετεωρισμό και κράμπες.

Επιπροσθέτως, το λεμονόχορτο περιέχει στη σύνθεση του κιτράλη, μια ένωση που διακρίνεται για τις ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Πιο συγκεκριμένα, πολλαπλές εργαστηριακές μελέτες, έχουν αποδείξει ότι η συγκεκριμένη ουσία μπορεί να εξουδετερώσει επιβλαβή βακτήρια συμπεριλαμβανομένης της σαλμονέλας και του εσερίχια κόλι (Ε.coli).

Τρόπος χρήσης: Για ένα υγιές πεπτικό σύστημα, πίνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα τσάι από λεμονόχορτο. Για μια υγιή πεπτική οδό, πίνετε λεμόνι τσάι σε τακτική βάση.

Σημείωση!Το τσάι από λεμονόχορτο δεν συνιστάται για εγκύους, μητέρες και μικρά παιδιά.

Προστατεύει την υγεία της καρδιάς

Μπορεί οι επιστημονικές μελέτες να μην έχουν επιβεβαιώσει την ικανότητα του λεμονόχορτου να εξισορροπεί τα επίπεδα χοληστερόλης, εντούτοις, έχουν ανακαλύψει ότι τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στη σύσταση του διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς. Παράλληλα, η υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο βοηθά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Όπως αντιλαμβανόμαστε, η τακτική κατανάλωση του βοτάνου μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών διαταραχών και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Τρόπος χρήσης: Για την ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης πίνουμε καθημερινά ένα φλιτζάνι τσάι από λεμονόχορτο. Εναλλακτικά, το χρησιμοποιούμε ως καρύκευμα στο μαγείρεμα (αντί για αλάτι).

Αποτοξινώνει τον οργανισμό

Η υγεία του οργανισμού στηρίζεται ως επί το πλείστον σε δύο όργανα, το ήπαρ και τους νεφρούς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι τα συγκεκριμένα όργανα έχουν την ικανότητα να απομακρύνουν άμεσα και αποτελεσματικά όλα τα απόβλητα και τις τοξίνες από τον οργανισμό μας.

Το λεμονόχορτο διαθέτει ήπιες διουρητικές ιδιότητες, οι οποίες αυξάνουν τη συχνότητα και τη ποσότητα των ούρων, ενισχύοντας σημαντικά τη φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού. Επίσης, η πολύτιμη σύνθεση συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του ήπατος και των νεφρών, σε βέλτιστα επίπεδα, χαρίζοντας μακροζωία.

Τρόπος χρήσης: Για να ενισχύσουμε τη φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού, πίνουμε σε τακτά διαστήματα ένα φλιτζάνι λεμονόχορτο.

Μυστικά για να ενισχύσουμε την αποτοξίνωση του οργανισμού

Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το κρυολόγημα και τη γρίπη

Το λεμονόχορτο έχει ισχυρή αντιβακτηριακή και αντιμυκητιασική δράση που βοηθα στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του βήχα, του πυρετού, του πονοκεφάλου και των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Το βότανο περιέχει επίσης, βιταμίνη C, η οποία έχει την ικανότητα να ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, προστατεύοντάς από διάφορες παθήσεις.

Τρόπος χρήσης: Για να καταπολεμήσουμε τα συμπτώματα της γρίπης και του κρυολογήματος πίνουμε μια φορά την ημέρα ρόφημα που περιέχει μια μικρή ποσότητα από λεμονόχορτο, κανέλα και κουρκουμά.

Για την αντιμετώπιση μυικών πόνων και πόνων στις αρθρώσεις, που προκαλούνται από κρυολόγημα ή γρίπη, πραγματοποιούμε ελαφρύ μασάζ με λάδι από λεμονόχορτο.

Διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες

Η κιτράλη που υπάρχει στο λεμονόχορτο, δεν διακρίνεται μόνο για τις αντιβακτηριακές ιδιότητες. Μελέτη που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο του Ισραήλ ανακάλυψε, πως η συγκεκριμένη ουσία επιδρά κατά του καρκίνου. Έχει την ικανότητα να προκαλεί απόπτωση των καρκινικών κυττάρων, χωρίς ωστόσο να επηρεάζει τη δομή των υγιών κυττάρων.

Επίσης, σε άλλη έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο Fundamentals of Clinical Pharmacology διαπιστώθηκε ότι η ίδια ουσία (η κιτράλη) περιορίζει ελάχιστα την ανάπτυξη των κυττάρων του καρκίνου του μαστού.

Αν και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες ώστε να επιβεβαιωθούν απόλυτα οι αντικαρκινικές δράσεις του βοτάνου. Εντούτοις τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι αρκετά ενθαρρυντικά. Για τον λόγο αυτό πολλοί ασθενείς παροτρύνονται να καταναλώνουν ανά τακτά διαστήματα τσάι από λεμονόχορτο.

Μειώνει τον πόνο των αρθρώσεων

Εξαιτίας των αντιφλεγμονωδών και καταπραϋντικών ιδιοτήτων του, το βότανο βοηθά στη θεραπεία του πόνου που προέρχεται από διάφορες ασθένειες, όπως αρθρίτιδα , ρευματισμούς, οστεοαρθρίτιδα και ουρική αρθρίτιδα.

Πιο συγκεκριμένα, το βότανο μπορεί να καταστείλει τη δραστηριότητα του ενζύμου της κυκλοοξυγενάσης – 2, το οποίο εμπλέκεται στη φλεγμονή και προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις.

Τρόπος χρήσης: Αναμιγνύουμε ένα μέρος λάδι από λεμονόχορτο και 2 μέρη λάδι καρύδας. Στην συνέχεια, εφαρμόζουμε στην περιοχή που πονά και πραγματοποιούμε ελαφρύ μασάζ. Ξεπλένουμε έπειτα από μερικές ώρες και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία καθημερινά για μερικές εβδομάδες.

Βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης

Άλλο ένα σπουδαίο όφελος που προσφέρει το λεμονόχορτο, είναι η συμβολή του στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Η ευεργετική επίδραση στους αναστολείς GABA, οι οποίοι έχουν καθοριστικό ρόλο στην μείωση των επιπέδων του άγχους, έχει ως συνέπεια, να καταπολεμά το στρες και παράλληλα, να βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Επιπροσθέτως, οι ηρεμιστικές ιδιότητες του βοτάνου χαλαρώνουν το σώμα και το πνεύμα, ενώ βοηθούν και στην καταπολέμηση της αϋπνίας.

Τρόπος χρήσης: Για να τονώσουμε τα επίπεδα της ευεξίας πίνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα ρόφημα λεμονόχορτου.

Συμβάλει στη διατήρηση όμορφης και υγιούς επιδερμίδας

Το λεμονόχορτο είναι επίσης επωφελές για το δέρμα. Εξαιτίας των αντιβακτηριδιακών, αντισηπτικών και αντιμυκητιασικών ιδιοτήτων του, αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηριακών και μικροβιακών λοιμώξεων, διατηρώντας το δέρμα μας όμορφο και υγιές.

Επιπλέον, το λεμονόχορτο ενεργεί και ως αντιοξειδωτικό. Αυτό σημαίνει ότι έχει την ικανότητα να μειώνει το οξειδωτικό στρες και να επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο αρχίζουν να εμφανίζονται σημάδια γήρανσης όπως οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες.

Τρόπος χρήσης: Αρχικά, αραιώνουμε το λάδι του βοτάνου με μια βάση όπως το νερό ή το λάδι καρύδας και ζεσταίνουμε. Αφού κρυώσει το μείγμα, εφαρμόζουμε στην επιδερμίδα.

lemonoxorto-votano

Το λεμονόχορτο στην κουζίνα

Το λεμονόχορτο συνιστά ένα από τα βασικότερα συστατικά της Ανατολίτικης κουζίνας. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται και σε αρκετά πιάτα της Μεσογειακής και Ευρωπαϊκής γαστρονομίας, χαρίζοντας τη ξεχωριστή και χαρακτηριστική γεύση λεμονιού.

Τα κύρια μέρη του φυτού που εφαρμόζονται σε παρασκευές είναι τα στελέχη και φύλλα, αποξηραμένα, είτε φρέσκα ή σε σκόνη.

Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι χρήσης του λεμονόχορτου στην κουζίνα:

Όπως αναφέραμε ήδη, το λεμονόχορτο είναι ένα από τα δημοφιλέστερα συστατικά σε πολλές κουζίνες, καθώς η λεπτή γεύση του ταιριάζει πολύ με ψάρια, θαλασσινά, κρέας και πουλερικά.
Επίσης, χρησιμοποιείται σε Ταϊλάνδη, Βιετνάμ, Μαλαισία, Φιλιππίνες και Ινδονησία, για να παρασκευάσουν σούπες, πατάτες, μαρινάδες, κάρυ, κλπ.

Με το λεμονόχορτό μπορούμε να φτιάξουμε είτε δροσιστικό, είτε ζεστό ρόφημα. Τα μπομπούκια και οι μίσχοι του φυτού μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως γαρνιτούρα σε σαλάτες.

Φαρμακευτικές χρήσεις

Εξαιτίας της κιτράλης, το λεμονόχορτο βρίσκει εφαρμογή στην παραδοσιακή ιατρική για την αντιμετώπιση μιας σειράς ιατρικών καταστάσεων.

Ειδικότερα:

Τσάι: Κατάλληλο για την αντιμετώπιση των πεπτικών διαταραχών συμπεριλαμβανομένης της κολίτιδας, δυσπεψίας και της γαστρεντερίτιδας.

Έλαιο λεμονόχορτου: Χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία για την αναζωογόνηση του σώματος και του πνεύματος, ενώ βοηθά και στην ανακούφιση του πονοκεφάλου, των μυικών πόνων και του άγχους.

Έγχυμα: Εφαρμόζεται για την καταπολέμηση των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συμπεριλαμβανομένου του πονόλαιμου, της λαρυγγίτιδας, της βρογχίτιδας κλπ.

Επίσης, το λεμονόχορτο αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά για την παρασκευή συμπληρώματος βιταμίνης Α.

Συνιστώμενη δόση

Λόγω της περιορισμένης επιστημονικής έρευνας, δεν υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την δοσολογία. Ωστόσο, για να φτιάξουμε 1 φλιτζάνι τσάι,  μια ασφαλής ποσότητα είναι 1 με 2 κ.γ.

Επιλογή και αποθήκευση

Τα φρέσκα στελέχη του βοτάνου, καθώς και τα μπουμπούκια διατίθενται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στις τοπικές αγορές. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν να καλλιεργήσουν λεμονόχορτο στον κήπο τους.

Εάν είστε από αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να φυτέψουν λεμονόχορτο, αλλά το προμηθεύονται από την αγορά, θα πρέπει να προσέξετε ώστε τα φύλλα να μην είναι κίτρινα ή μαραμένα.

Σημαντικό ρόλο στη διάρκεια ζωής του βοτάνου παίζει η σωστή αποθήκευση. Για τον λόγο αυτό, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να το πλύνουμε καλά με κρύο νερό. Έπειτα, απλώνουμε σε μια πετσέτα και αφήνουμε στον ήλιο να στεγνώσει. Μόλις στεγνώσει το αποθηκεύουμε σε σακούλα που κλείνει αεροστεγώς και το διατηρούμε στο ψυγείο. Με αυτή τη διαδικασία, το λεμονόχορτο μπορεί να διατηρηθεί φρέσκο, 2 έως 3 εβδομάδες.

Οι μίσχοι του βοτάνου μπορούν επίσης να καταψυχθούν και να διατηρηθούν φρέσκοι για μερικούς μήνες. Όσον αφορά, την αποξηραμένη μορφή, να αναφέρουμε ότι φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος, όπου θα κρατήσει ​​για αρκετούς μήνες.

Παρενέργειες – Προφυλάξεις

Όσοι πάσχουν από διαβήτη, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη λήψη του βοτάνου καθώς μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου. Το λεμονόχορτο μπορεί επίσης να προκαλέσει παρενέργειες σε άτομα με ηπατικές παθήσεις.

Όσον αφορά τις εγκύους και όσες θηλάζουν, να αναφέρουμε ότι οι έρευνες σχετικά με την ασφαλή κατανάλωση βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Για τον λόγο αυτό, καλό είναι αποφύγετε τη χρήση του.

*Το παρόν άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά την ιατρική γνωμάτευση.