Όσοι θέλετε να ανακαλύψετε τα εξωτικά εσπεριδοειδή, τότε το λάιμ είναι το ιδανικό φρούτο που θα διαφοροποιήσει τις γεύσεις που είχατε συνηθίσει έως τώρα. Τα τελευταία χρόνια έγινε ευρύτερα γνωστό χάρη στα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό και στις διάφορες χρήσεις, τόσο στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική, όσο και σε διάφορα ροφήματα.

Χαρακτηριστικό είναι πως η κατανάλωση χυμού λάιμ, μαζί με νερό, κάθε πρωί, αποτελεί ιδανικό τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας δυναμικά.

Λάιμ ή όπως λέμε «πράσινο λεμόνι»

Το λάιμ (lime) είναι από τα μικρότερα φρούτα της οικογένειας των εσπεριδοειδών, μαζί με το λεμόνι, το πορτοκάλι και το κουμ-κουάτ. Η επιστημονική του ονομασία είναι Citrus Aurantifolio και οι περισσότεροι το έχουμε ακουστά ως μοσχολέμονο ή γλυκολέμονο.

Καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Περσία και μεταφέρθηκε στην Βόρεια Αφρική από Άραβες εμπόρους περίπου τον 10ο αιώνα. Στη συνέχεια, πέρασε στην Ισπανία και έγινε γνωστό στην Ευρώπη μερικούς αιώνες αργότερα, μέσω των Σταυροφοριών. Περιλαμβάνει πολλές, διαφορετικές εξωτικές ποικιλίες, όπως το Αυστραλιανό λάιμ (Australian lime), το Καφίρ λάιμ (Kaffir lime), το Κι λάιμ (Key lime) κλπ.

Το λάιμ έχει στρογγυλό σχήμα, έντονο πράσινο χρώμα και όξινη πρασινοκίτρινη σάρκα. Έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το λεμόνι, ωστόσο διαφέρουν σε μερικές λεπτομέρειες. Το λάιμ είναι λίγο πιο μικρό σε μέγεθος από το λεμόνι και έχει πιο λεπτή και σκληρή φλούδα.

Επιπλέον, περιέχει ελάχιστα ή και καθόλου κουκούτσια, γι’ αυτό και συχνά χρησιμοποιείται στην παρασκευή cocktails αλλά και ροφημάτων σε συνδυασμό με άλλα βότανα όπως πράσινο τσάι ή λουίζα.

Ταυτόχρονα, επειδή είναι πιο όξινο από το λεμόνι, δύσκολα καταναλώνεται απευθείας ως φρούτο. Αντίθετα, τόσο ο χυμός όσο και το ξύσμα του χρησιμοποιούνται ευρέως στη μαγειρική και την ζαχαροπλαστική.

Διατροφική αξία

Είναι αλήθεια ότι το λάιμ αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών. Αν και ένα λεμόνι περιέχει περισσότερο χυμό από ένα λάιμ, η θρεπτική αξία του χυμού είναι καλά τεκμηριωμένη.

Το κιτρικό οξύ σε συνδυασμό με τις βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχει, καταπολεμούν αποτελεσματικά την εμφάνιση των ελεύθερων ριζών στο σώμα, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτοξινώνουν τον οργανισμό.

Ενδεικτικά, 100gr ωμού καρπού λάιμ περιέχουν:

  • 30kcal Θερμίδες
  • 10,5gr Υδατάνθρακες
  • 1,7gr Σάκχαρα
  • 2,8gr Φυτικές ίνες
  • 0,2gr Λιπαρά
  • 0,7gr Πρωτεϊνες

Βιταμίνες

  • 35% Βιταμίνη C
  • 3% Βιταμίνη Β1 (Θειαμίνη)
  • 2% Βιταμίνη Β2 (Ριβοφλαβίνη)
  • 1% Βιταμίνη Β3 (Νιασίνη)
  • 4% Βιταμίνη Β5 (Παντοθεϊκό οξύ)
  • 4% Βιταμίνη Β6
  • 2% Βιταμίνη Β9 (Φυλλικό οξύ)

Μέταλλα

  • 3% Ασβέστιο
  • 5% Σίδηρος
  • 2% Μαγνήσιο
  • 3% Φώσφορος
  • 2% Κάλιο

**Τα ποσοστά προκύπτουν από την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ενός ενήλικα.

Οφέλη του λάιμ

Σύμφωνα με έρευνες, η θρεπτική αξία και οι θεραπευτικές ιδιότητες που διαθέτει το λάιμ είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή.

Πράγματι, λίγος χυμός λάιμ μαζί με χλιαρό νερό κατά τις πρωινές ώρες, αποτελεί το ιδανικό ρόφημα για να αναζωογονηθείτε και να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Ταυτόχρονα, η δροσερή, όξινη γεύση του μοσχολέμονου δίνει φρεσκάδα στα ροφήματα και τα φαγητά που συνοδεύει, ενώ το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται και στην αρωματοθεραπεία.

Όλα τα φυσικά θρεπτικά στοιχεία που περιλαμβάνει, το καθιστούν έναν πραγματικό σύμμαχο της υγείας του οργανισμού μας.

laim

Ας δούμε αναλυτικά τα οφέλη του λάιμ:

Συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού

Αδιαμφισβήτητα, η κακή λειτουργία του πεπτικού συστήματος δυσχεραίνει την καθημερινότητα μας. Για να βοηθήσετε την διαδικασία της πέψης και να ξεπεράσετε τις εντερικές και στομαχικές διαταραχές, το μυστικό σας όπλο είναι ο χυμός λάιμ.

Το κιτρικό οξύ που περιέχει, ενισχύει την λειτουργία του ήπατος, με αποτέλεσμα την παραγωγή των απαραίτητων οξέων για την επιτάχυνση της πέψης. Παράλληλα, η υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα και βιταμίνες ανακουφίζει από καούρα, φούσκωμα ή έλκος.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Αν και το λάιμ έχει περίπου 1/3 λιγότερη Βιταμίνη C από το λεμόνι, διαθέτει αρκετά υψηλά ποσοστά ώστε να προστατέψετε τον οργανισμό από το κρυολόγημα. Επιπλέον, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του άσθματος.

Ακόμη, συμβάλλει στην απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την δημιουργία ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος. Παράλληλα, το κάλιο που περιέχει διεγείρει την λειτουργία του εγκεφάλου και τονώνει το νευρικό σύστημα.

Εξισορροπεί το pH του οργανισμού

Σύμφωνα με έρευνες, το λάιμ αποτελεί μια από τις καλύτερες τροφές για την αλκαλοποίηση του οργανισμού. Το κιτρικό και ασκορβικό οξύ που περιέχει στη σύνθεση του είναι δύο ασθενή οξέα που μεταβολίζονται εύκολα από τον οργανισμό και επιτρέπουν στα μέταλλα που υπάρχουν στο σώμα να αλκαλοποιήσουν το αίμα.

Με άλλα λόγια, αυτή η διαδικασία ισορροπεί το pH του οργανισμού, ο οποίος μπορεί να νοσήσει όταν αυτό είναι όξινο. Καταναλώνοντας, λοιπόν, χλιαρό νερό με λάιμ μπορείτε να μειώσετε την οξύτητα του οργανισμού και ταυτόχρονα να ανακουφιστείτε από τους πόνους των αρθρώσεων.

Καθαρίζει την επιδερμίδα σε βάθος

Η βιταμίνη C που περιέχεται στα εσπεριδοειδή, εκτός από την αντιοξειδωτική δράση, επιδρά και στην μείωση των ρυτίδων και πανάδων του δέρματος και καταπολεμά της ελεύθερες ρίζες.

Για να επιτύχετε ένα υγιές και λαμπερό δέρμα, πέρα από την καλή ενυδάτωση, χρειάζεται να επενδύσετε και στις σωστές βιταμίνες που πρέπει να εντάξετε στην διατροφή. Η αλκαλική φύση του λάιμ, χάρη στη βιταμίνη C που περιέχει, εξουδετερώνει τα βακτήρια που ζουν στο δέρμα και αποτρέπει την ακμή.

Επιπλέον, μπορεί να δράση και επιφανειακά είτε με την άμεση εφαρμογή σε ουλές, σημάδια και κηλίδες ή χρησιμοποιώντας λίγο από το αιθέριο έλαιο.

Δρα ως απολυμαντικό

Ο όξινος χαρακτήρας του λαιμ αποδίδει στο φρούτο αντιμικροβιακή, αντισηπτική και βακτηριοκτόνα δράση. Ο χυμός λάιμ μπορεί να εξουδετερώσει τα βακτήρια που υπάρχουν στα τρόφιμα, αρκεί να χρησιμοποιήσουμε μικρή ποσότητα στη μαγειρική.

Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως απολυμαντικό για το νερό, καθώς εξολοθρεύει βακτήρια όπως το νοροϊό, που ευθύνεται για την γαστρεντερίτιδα, το βακτήριο Ε  Coli, και το βακτήριο της χολέρας.

Καταπολεμά την ελονοσία

Η ελονοσία είναι μια παρασιτική ασθένεια που μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των κουνουπιών και συχνά μπορεί να γίνει θανατηφόρα. Για την αντιμετώπισή της γίνεται χρήση εξαιρετικά ισχυρών και τοξικών φαρμάκων, τα οποία με τη σειρά τους επιβαρύνουν και εκείνα τον οργανισμό.

Πρόσφατη επιστημονική μελέτη έδειξε ότι ο συνδυασμός χυμού λάιμ και οριμσμένων φαρμάκων, έχει ταχύτερο ρυθμό ίασης από αυτόν των συμβατικών φαρμάκων.

Είναι διουρητικό

Η σωστή αποτοξίνωση του οργανισμού επιτυγχάνεται με την αποβολή όλων των ανεπιθύμητων ουσιών, μέσω της ούρησης. Η κατανάλωση λάιμ αυξάνει τα ποσοστά ούρησης και οδηγεί στην καλύτερη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος. Ως αποτέλεσμα, αποβάλλονται οι τοξίνες, αντιμετωπίζεται το ουρικό οξύ και ο οργανισμός ισχυροποιείται.

Ελέγχει την αρτηριακή πίεση

Η περιεκτικότητα του λάιμ σε κάλιο συντελεί στον έλεγχο της σύσπασης των μυών της καρδιάς και στην διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα.

lime

Επιπλέον οφέλη του λάιμ

  • Προλαμβάνει την αναιμία
  • Ενισχύει την απόδοση της μνήμης
  • Προστατεύει την υγεία των ματιών
  • Θωρακίζει τα οστά
  • Αντιμετωπίζει την δυσκοιλιότητα
  • Προστατεύει από κράμπες και υπερβολική κόπωση των μυών
  • Συμβάλει στον έλεγχο του σωματικού βάρους
  • Διατηρεί το δέρμα λαμπερό
  • Ενυδατώνει σε βάθος το σώμα
  • Συνίσταται σε γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη, μιας και το φυλλικό οξύ που περιέχει το λάιμ είναι απαραίτητο για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου στο έμβρυο.