Η άνοιξη είναι εδώ και το καλοκαίρι πλησιάζει. Μαζί όμως με το ζεστό κλίμα, έρχονται και τα έντομα. Αν και αποτελούν σημαντικό μέρος του οικοσυστήματος, ωστόσο η παρουσία τους στο σπίτι ή τις αυλές μας είναι ιδιαίτερα ενοχλητική.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τους ενοχλητικούς «εισβολές»  και συνήθως βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, είτε σε κάποιο κατάστημα γεωργικών προϊόντων.

Τα εντομοαπωθητικά που υπάρχουν στο εμπόριο, έχουν πολύ καλά αποτελέσματα και θα λύσουν το πρόβλημα άμεσα. Υπάρχουν όμως και εναλλακτικές επιλογές για να φτιάξουμε εντομοαπωθητικά μόνοι μας στο σπίτι, που παρασκευάζονται αποκλειστικά με αγνά φυσικά συστατικά και έχουν τα ίδια αποτελέσματα. Με αυτό τον τρόπο δε θα επιβαρύνουμε το περιβάλλον και την υγεία μας.

Τα φυσικά εντομοαπωθητικά που θα δούμε παρακάτω, δεν βλάπτουν τα έντομα, καθώς έχουν φτιαχτεί με γνώμονα την απομάκρυνση των εντόμων και όχι την εξουδετέρωση τους.

Έτσι λοιπόν, βρήκαμε DIY εντομοαπωθητικά που είναι οικονομικά και αποτελούνται από αγνά, 100% ασφαλή συστατικά. Έχουν την ικανότητα να κρατούν τα έντομα μακρυά από τον χώρο μας και παράλληλα αφήνουν υπέροχο άρωμα στην ατμόσφαιρα.

diy-entomoapothitiko

Μεταβείτε απευθείας σε κάποια από τις παρακάτω ενότητες

Σπιτικό εντομοαπωθητικό

Το μέλημα μας  είναι η φυσική απομάκρυνση των εντόμων και όχι η εξουδετέρωση τους.

Για να παρασκευάσουμε σπιτικό εντομοαπωθητικό θα χρειαστούμε:

  • 1/2 φλιτζάνι αποξηραμένη νεπέτα (καλαμινθή – μαγιοβότανο) ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια της μέντας.
  • 4 κουταλιές απόσταγμα Αμαμελίδας
  • 1/4 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 10 έως 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο της επιλογής σας (λεβάντα, δεντρολίβανο, λεμονόχορτο ή κιτρονέλλα)
  • 2 φλιτζάνια νερό

Επίσης, απαιτούνται και οι παρακάτω συσκευές:

  • Βαποριζατέρ
  • Χοάνη
  • Κατσαρόλα
  • Μπολ
  • Σουρωτήρι

Διαδικασία παρασκευής

Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο δυόσμο (νεπέτα) μαζί με το νερό και σιγοβράζουμε για περίπου 5 λεπτά. Αμέσως μετά απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον μία ώρα.

Στη συνέχεια, τοποθετούμε επάνω στο μπολ το σουρωτήρι και σουρώνουμε το μείγμα της κατσαρόλας. Στη συνέχεια το αδειάζουμε στο βαποριζατέρ

Έπειτα, με τη βοήθεια της χοάνης προσθέτουμε το απόσταγμα αμαμελίδας και το εκχύλισμα βανίλιας. Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία προσθέτοντας αιθέριο έλαιο της επιλογής μας.

Βιδώνουμε το βαποριζατέρ και ανακινούμε πολύ καλά. Το φυσικό εντομοαπωθητικό είναι έτοιμο για χρήση!

Τρόπος εφαρμογής

Αρχικά, πρέπει να ψεκάσουμε μικρή ποσότητα φυσικού εντομοαπωθητικού στο δέρμα, για να βεβαιωθούμε πως δεν θα υπάρξει κάποια δερματική αντίδραση. Σε περίπτωση που δεν δημιουργηθεί κάποιου είδους διαταραχή, ψεκάζουμε σε όλο το κορμί μας, αποφεύγοντας την περιοχή του προσώπου. Μπορούμε επίσης,να ψεκάσουμε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, πρεβάζια παραθύρων, τραπέζια και οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια θεωρούμε ως πιθανή εστία εντόμων.

Συχνότητα: Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία κάθε μισή ώρα.

Οι δραστικές ιδιότητες των συστατικών

Η νεπέτα ή αλλιώς μαγιοβότανο περιέχει στη σύνθεση του νεπεταλακτόνη. Πρόκειται μια μια μη τοξική ουσία τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για τα ζώα, η οποία ωστόσο διαθέτει ισχυρές εντομοαπωθητικές δράσεις.

Τις ίδιες ιδιότητες φαίνεται πως έχει και το απόσταγμα της Αμαμελίδας. Η βανίλια έχει την ικανότητα να απωθεί τα κουνούπια, τους κρότωνες (τσιμπούρια), τις μύγες και τις σκνίπες, χαρίζοντας ταυτόχρονα ωραίο άρωμα.

Τα αιθέρια έλαια όπως η λεβάντα, το δεντρολίβανο, το λεμονόχορτο και η κιτρονέλλα, διατηρούν επίσης τα έντομα μακρυά από την αυλή μας, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το σπιτικό εντομοαπωθητικό με ευχάριστες μυρωδιές.

Σημείωση! Όσον αφορά τα αιθέρια έλαια να αναφέρουμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερα από ένα.