Ανάμεσα στα ακριβότερα μπαχαρικά, το κάρδαμο είναι ένας μικρός θησαυρός και δεν αποκαλείται τυχαία «ο βασιλιάς των μπαχαρικών». Το διάσημο μπαχαρικό αποτελεί ένα από τους αρχαιότερους σπόρους και αυτό χάρη στο ξεχωριστό άρωμα και τα πολλαπλά οφέλη που παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το κόστος του πλησιάζει αυτό του σαφράν και της βανίλιας και οφείλεται στις ευεργετικές του ιδιότητες. Εκτός από τη μαγειρική του χρήση, διάφοροι πολιτισμοί της Ασίας χρησιμοποιούν το κάρδαμο και ως γιατρικό.

Το κάρδαμο ή καρδάμωμο ή κακουλές (Cardamomum), προέρχεται από τα βάθη της Ανατολής. Το σποράκι του, παρά το μικρό του μέγεθος, κρύβει ένα μεγαλείο γεύσης. Αφήνει στο στόμα μια ελαφριά πικάντικη γεύση και ταυτόχρονα έναν συνδυασμό οξύτητας και γλυκύτητας.

Ανάλογα με το χρώμα του φλοιού διακρίνεται σε δύο ποικιλίες: το γνήσιο ή πράσινο κάρδαμο (Elettaria Cardamomum), το οποίο συχνά λευκαίνεται και είναι η ποικιλία που γνωρίζουμε οι περισσότεροι και το μαύρο ή καφέ κάρδαμο (Amomum costatum & Amomum subulatum), το οποίο είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος και έχει πιο έντονο άρωμα και γεύση. Συνήθως χρησιμοποιείται ολόκληρο ή σε σκόνη, αλλά για οξύτερη γεύση μπορείτε να σπάσετε το φλοιό από μερικά σποράκια.

Το κάρδαμο και η ιστορία του

Οι θετικές επιδράσεις που διαθέτει το κάρδαμο είναι διαχρονικές και έχουν αναγνωριστεί από τα αρχαία χρόνια. Χρησιμοποιούταν (όπως και σήμερα), ως μπαχαρικό στην Ασιατική κουζίνα, σε χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν, η Ινδονησία η Ιαπωνία κλπ, όμως η χρήση του δεν περιοριζόταν μόνο εκεί.

Στην Αρχαία Αίγυπτο, κόκκοι από κάρδαμο χρησιμοποιούνταν στην κοσμετολογία, για την παρασκευή καλλυντικών. Επιπλέον, στην Ινδία, τα πολύτιμα συστατικά του χρησίμευαν ως φάρμακο κατά των δερματικών παθήσεων, ενώ αποτελούσε και φυσικό καθαριστικό και λευκαντικό των δοντιών. Ακόμη, έχει χρησιμοποιηθεί από την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική (Traditional Chinese Medicine) κατά των λοιμώξεων και των στομαχικών διαταραχών.

kardamo-mpaxariko

Οφέλη

Δεν είναι τυχαίο ότι το κάρδαμο θεωρείται ίσως και το νούμερο ένα μπαχαρικό στον κόσμο, χάρη στην ιδιαίτερη θρεπτική του αξία. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, Β και C, ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα όπως κάλιο, χαλκό, σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και μαγγάνιο.

Παραδοσιακά έχει χρησιμοποιηθεί ως δυναμωτικό, ενώ η φαρμακευτικές του ιδιότητες έχουν αναγνωριστεί από την εναλλακτική ιατρική. Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τα οφέλη που προσφέρει το κάρδαμο στην υγεία του οργανισμού:

Καταπολεμά τις διαταραχές του πεπτικού συστήματος

Αδιαμφισβήτητα, το κάρδαμο αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά βότανα κατά των προβλημάτων του πεπτικού συστήματος. Καταπολεμά συμπτώματα καούρας και ναυτίας, ενώ ανακουφίζει το στομαχόπονο και το φούσκωμα.

Ταυτόχρονα, η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες ενεργοποιεί την ανάπτυξη προβιοτικών και δρα κατά της δυσκοιλιότητας. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε πρόβλημα δυσπεψίας, μπορείτε να πολτοποιήσετε 2-3 σποράκια κάρδαμο μαζί με λίγο τζίντζερ , να προσθέσετε χλιαρό νερό και έπειτα να το σουρώσετε. Μερικά λεπτά αργότερα το ρόφημα θα έχει κατορθώσει να καταπραΰνει σημαντικά τα συμπτώματά.

Διαθέτει αντικαρκινική δράση

Επίσημες μελέτες αναδεικνύουν ότι οι πολύτιμες ουσίες που περιέχει το κάρδαμο, όπως η ινδόλη-3-καρβινόλη και το διινδολυμεθάνιο (DIM), δρουν κατά τον σχηματισμό καρκινικών κυττάρων. Οι υπάρχουσες ελεύθερες ρίζες με τον καιρό καταστρέφονται ενώ εμποδίζεται ο σχηματισμός νέων.

Αποτελεί φυσικό αντιφλεγμονώδες

Μια από τις θεραπευτικές ιδιότητες του κάρδαμου είναι η αντιφλεγμονώδης δράση. Λίγο κάρδαμο βοηθά αποτελεσματικά την καταπολέμηση των φλεγμονών της στοματικής κοιλότητας, και αντιμετωπίζει τους πόνους των αρθρώσεων που οφείλονται σε οίδημα.

Έχει αντιοξειδωτική δράση

Το κάρδαμο θεωρείται πολύ καλό φυσικό διουρητικό και κατ’ επέκταση αντιοξειδωτικό. Η κατανάλωσή του συμβάλλει στην μείωση των τοξινών από το σώμα και το βοηθά στην πρόληψη και αποκατάσταση βλαβών του γενετικού υλικού.

Παράλληλα, τα ισχυρά αιθέρια έλαια που περιέχει, όπως λιναλοόλη, πινένιο, λιμονέλιο, τερπινεόλη κ.α. θωρακίζουν τον οργανισμό κατά των ασθενειών.

Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση

Ιατρικές μελέτες παρουσιάζουν το κάρδαμο να επιδρά αποτελεσματικά στον έλεγχο του καρδιακού παλμού και στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Χάρη στο κάλιο που περιέχει, επιτυγχάνεται καλύτερη υγεία της καρδίας και κατά συνέπεια η ομαλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος.

Συμβάλλει στην στοματική υγεία

Δεν είναι λίγες οι φορές που η αναπνοή μας γίνεται δυσάρεστη, παρά το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών. Το γεγονός αυτό συχνά οφείλεται σε πληγές στο εσωτερικό της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγα και των ούλων. Για να λύσετε αυτό το πρόβλημα μια για πάντα, μπορείτε να δοκιμάσετε να μασήσετε 1 ή 2 σποράκια από κάρδαμο. Η αναπνοή σας θα γίνει άμεσα πιο ευχάριστη, ενώ οι ουσίες που περιέχει το κάρδαμο θα θωρακίσουν και θα λευκάνουν τα δόντια.

Ενισχύει το αναπνευστικό σύστημα

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες το κάρδαμο αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το κρύωμα, τη γρίπη και το άσθμα και συμβάλλει δραστικά στην αποσυμφόρηση του θώρακα από φλέματα.

Ταυτόχρονα, επιτρέπει την καλύτερη ροή του αίματος στους πνεύμονες και συνολικά επιδρά στην καλύτερη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος.

Βελτιώνει την διάθεση

Το κάρδαμο είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που επιδρούν στην ενέργεια και τη διάθεση. Οι πολύτιμες ουσίες του δικαιολογούν τον τίτλο του φυσικού τονωτικού, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Επιπλέον, εκτός από απλό διεγερτικό, θεωρείται και αφροδισιακό καθώς αυξάνει τη λίμπιντο και συνιστάται σε άντρες με στυτική δυσλειτουργία.

cardamon

Επιπλέον οφέλη που παρέχει το κάρδαμο

  • Προλαμβάνει το σχηματισμό θρόμβων
  • Είναι διουρητικό
  • Έχει αντιμικροβιακή, αντιβακτηριδιακή, αντιμυκητιακή, αντιική δράση
  • Καταπολεμά τις λοιμώξεις
  • Είναι σπασμολυτικό
  • Μειώνει τη χοληστερίνη
  • Αποτελεί φυσικό αντικαταθλιπτικό

Παρενέργειες

Πράγματι, το κάρδαμο είναι ένα βότανο ιδιαίτερα ωφέλιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι όπως όλα τα βότανα που χρησιμοποιούνται για ιατρικούς σκοπούς, έτσι και αυτό δεν πρέπει να περιέχει χημικές προσμίξεις και πρέπει να καταναλώνεται ελεγχόμενα, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.

Η υπερδοσολογία μπορεί να επιφέρει ναυτία, εμετό, διάρροια ή πόνο στο στομάχι, ενώ δεν συνίσταται σε γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, όπως επίσης και σε άτομα που πάσχουν από χολολιθίαση.

Το παρόν άρθρο έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Σε περίπτωση παρενεργειών, απευθυνθείτε άμεσα στον γιατρό σας.