Ο κουρκουμάς ( Curcuma longa ) είναι ένα μπαχαρικό που εκτιμάτε ιδιαιτέρως για τις άφθονες θεραπευτικές του ιδιότητες και τις πολλαπλές γαστρονομικές του χρήσεις. Εδώ και χιλιάδες χρόνια, το αγαπημένο βότανο με την ξεχωριστή γεύση, εμπλουτίζει γευστικά πολλές από τις παρασκευές μας.

Παράλληλα, συνιστά ένα από τα σπουδαιότερα παραδοσιακά φάρμακα της ολιστικής ιατρικής και της εναλλακτικής ιατρικής της Αγιουρβέδα, καθώς, όπως έχει αποδειχθεί επιδρά ευεργετικά στο νευρολογικό, καρδιαγγειακό, μεταβολικό και ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ προάγει και την υγεία των κυττάρων. Ο κουρκουμάς μπορεί επίσης, να βοηθήσει στην υποστήριξη του θυρεοειδούς αδένα και να προωθήσει τη μακροζωία.

Η «αδυναμία» του κουρκουμά

Μπορεί ο κουρκουμάς να παρέχει στον οργανισμό σημαντικά οφέλη. Ωστόσο θα λέγαμε πως παρουσιάζει μια.. αδυναμία . Έχει χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα, και αυτό σημαίνει ότι το σώμα μας μπορεί να αφομοιώσει μικρή ποσότητα από αυτήν που θα καταναλώσουμε, με αποτέλεσμα να μην αξιοποιούνται πλήρως οι θεραπευτικές ιδιότητες του πολύτιμου μπαχαρικού.

Τα καλά νέα είναι πως υπάρχει ένας απλός τρόπος να βελτιώσουμε τη βιοδιαθεσιμότητα του κουρκουμά. Ο τρόπος είναι ο συνδυασμός του «χρυσού» βοτάνου με ένα εξίσου ισχυρό και φαρμακευτικό μπαχαρικό, το μαύρο πιπέρι.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Τι είναι ο κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς είναι ένα δημοφιλές καρύκευμα που όλοι αγαπούμε. Έχει την ικανότητα να ενισχύει γευστικά πολλές παρασκευές και ταυτόχρονα να βελτιώνει τα επίπεδα υγείας και ευεξίας στο σώμα.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ο κουρκουμάς αποτελεί ένα από τα βασικά εναλλακτικά φάρμακα τόσο της ολιστικής ιατρικής, όσο και της παραδοσιακής ιατρικής της Αγιουρβέδα.

koyrkoymas

Τα δραστικά συστατικά του κουρκουμά

Τα ενεργά συστατικά που υπάρχουν στη σύνθεση του κουρκουμά και τον καθιστούν ένα ισχυρό εναλλακτικό φάρμακο που υποστηρίζει την υγεία του μυαλού και του σώματος περιλαμβάνουν:

Κουρκουμίνη. Είναι μια χημική ουσία με έντονο κίτρινο χρώμα, η οποία διακρίνεται για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιγηραντικές ιδιότητες.  Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με τα μάτια και την μνήμη, και ασθενειών όπως η νόσος του Alzheimer και η άνοια. Τα τελευταία χρόνια, η κουρκουμίνη βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ερευνητών και μελετάται για πιθανά αντικαρκινικά οφέλη.

Αιθέρια έλαια. Γνωρίζατε ότι ο κουρκουμάς περιέχει στη σύνθεση του περισσότερα από 34 διαφορετικά είδη αιθέριων ελαίων; Πρόκειται για ενώσεις που βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση των φλεγμονών, καθώς και στην προστασία του δέρματος και της τρίχας από επιβλαβείς παράγοντες όπως οι περιβαλλοντικοί ρύποι, οι υπεριώδεις ακτινοβολίες, το οξειδωτικό στρες κ.α.

Αιθέρια έλαια: Η αιθέρια «ζωή» που μας χαρίζει υγεία και ευεξία

Φλαβονοειδή. Ο κουρκουμάς περιέχει επίσης υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών. Ενώσεις που απαντώνται φυσικά σε φρούτα, λαχανικά, τσάι, κρασί και σοκολάτα. Αρκετές επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι τα φλαβονοειδή έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη, αλλά και τη θεραπεία σοβαρών και χρόνιων παθήσεων.

Κουρκουμάς: Τα οφέλη και η χρησιμότητα στον ανθρώπινο οργανισμό

Μαύρο πιπέρι;

Το μαύρο πιπέρι ( Piper nigrum ) ή αλλιώς ο«μαύρος χρυσός» και «βασιλιάς των μπαχαρικών», είναι και αυτό ένα από τα πιο δημοφιλή μπαχαρικά παγκοσμίως. Έχει φαινομενικά μεγάλη διάρκεια ζωής, ενώ το σωστά αποθηκευμένο μαύρο πιπέρι μπορεί να διατηρήσει τη γεύση και το άρωμά του για πολλά χρόνια.

Το μαύρο πιπέρι εκτός από τα γευστικά οφέλη, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της υγείας. Εδώ και αιώνες, χρησιμοποιείται από την παραδοσιακή ιατρική για την ανακούφιση της ναυτίας, τη βελτίωση της πέψης, την καταπολέμηση του πονόλαιμου κ.α.

Τα δραστικά συστατικά στο μαύρο πιπέρι

Πιπερίνη. Είναι ένα αλκαλοειδές που χαρίζει πικάντικη γεύση και έντονη μυρωδιά. Έχει πολλές ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές και αντικαρκινικές ιδιότητες που μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό από διάφορες βακτηριακές λοιμώξεις και να μειώσουν ή να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα. Επιπλέον, η πιπερίνη φαίνεται ότι επιδρά ευεργετικά στην κατάθλιψη και άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες .

Φυτικές ίνες. Το μαύρο πιπέρι περιέχει μικρή ποσότητα φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες είναι το μέρος του φυτού το οποίο το σώμα δεν μπορεί να διασπάσει και να απορροφήσει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περνούν άθικτες από το πεπτικό σύστημα, συμβάλλοντας στην αύξηση του κορεσμού, στην σωστή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, στην διατήρηση της υγείας της πεπτικής οδού και στην αντιμετώπιση της διάρροιας και της δυσκοιλιότητας.

Βιταμίνη Κ. Μια κουταλιά της σούπας, μαύρο πιπέρι, περιέχει το 13% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Κ. Η βιταμίνη Κ εκτελεί πολλές σημαντικές λειτουργίες στο σώμα. Για τον λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνουμε καθημερινά επαρκείς ποσότητες. Η βιταμίνη Κ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων στο αίμα και βοηθά το πεπτικό σύστημα να απορροφήσει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά, από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε.

Μαυρο πιπέρι, τα οφέλη ενός αγαπημένου μπαχαρικού

Ο ρόλος «κλειδί» του μαύρου πιπεριού

Λαμβάνοντας κουρκουμά και μαύρο πιπέρι μπορούμε να αυξήσουμε τη βιοδιαθεσιμότητα μέχρι και 2000%. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πιπερίνη δρα ως εξαιρετικός βιο-ενισχυτής. Με απλά λόγια, ακόμη και μικρή ποσότητα μπορεί να βελτιώσει τη βιοδιαθεσιμότητα άλλων ουσιών στο σώμα.

Στην πραγματικότητα, όταν καταναλώνουμε ένα θρεπτικό συστατικό, το πεπτικό σύστημα μπορεί να απορροφήσει μόνο ένα συγκεκριμένο τμήμα του.

Το ποσοστό μιας θρεπτικής ουσίας που μπορεί να αφομοιώσει, απορροφήσει και αξιοποιήσει το σώμα ονομάζεται με μια λέξη βιοδιαθεσιμότητα. Για παράδειγμα, η βιοδιαθεσιμότητα της πρωτεΐνης είναι υψηλή και οι περισσότεροι αφομοιώνουν πάνω από το 90% της πρωτεΐνης που καταναλώνουν.

Αντίθετα, τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στη σύνθεση του κουρκουμά, εξαιτίας της δομής του δυσκολεύονται να αφομοιωθούν εύκολα.

Κάπου εκεί, αναλαμβάνει η πιπερίνη. Το κύριο δραστικό συστατικό στο μαύρο πιπέρι βοηθά στη χαλάρωση της εντερικής μεμβράνης, επιτρέποντας στα μεγαλύτερα σωματίδια να περάσουν με ευκολία μέσω του πεπτικού συστήματος. Αυτό έχει ως συνέπεια, να αυξάνεται η βιοδιαθεσιμότητα του κουρκουμά και ο οργανισμός να επωφελείται στο έπακρο  από τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του.

koyrkoymas-kai-piperi

Οφέλη

Όπως αναφέραμε, ο κουρκουμάς και το μαύρο πιπέρι έχουν τις δικές τους μοναδικές ιδιότητες στην υγεία, όμως ο συνδυασμός τους δίνει ακόμη πιο πολλές ευεργετικές επιδράσεις.

Πιο συγκεκριμένα,

Διαθέτουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Η κουρκουμίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό . Στην πραγματικότητα, είναι δέκα φορές πιο ισχυρό από το ρεσβερατρόλη( μια ουσία που χαρίζει στο κόκκινο κρασί τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες).

Από την άλλη, μελέτες έχουν αποδείξει πως η πιπερίνη μπορεί να μειώσει την οξειδωτική βλάβη που προκαλείται από μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Όπως αντιλαμβανόμαστε η τακτική κατανάλωση κουρκουμά με μαύρο πιπέρι προσφέρει διπλάσια αντιοξειδωτική προστασία. Γεγονός που μας βοηθά να παραμείνουμε υγιείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αντέχει στους επιβλαβείς οργανισμού

Σύμφωνα με μελέτες, ο κουρκουμάς φαίνεται να επιδρά κατά των επιβλαβών μικροοργανισμών.  Το μαύρο πιπέρι, ως βιοενισχυτής, ενισχύει αυτή την ικανότητα.

Προστατεύει την υγεία του ήπατος

Ο κουρκουμάς συμβάλλει στην εξισορρόπηση της χοληστερόλης και στην προστασία των ηπατικών κυττάρων από βλάβες που προκαλούνται από τοξίνες όπως το υπεροξείδιο, η γαλακτοζαμίνη, ο καπνός του τσιγάρου και διάφορες χημικές ουσίες. Το μαύρο πιπέρι βοηθά στην ενίσχυση της βιοδιαθεσιμότητας της γλουταθειόνης. Μιας σημαντικής ένωσης που προστατεύει το ήπαρ σε κυτταρικό επίπεδο.

Καταπολεμά την κόπωση

Τόσο η κουρκουμίνη όσο και το πιπέρι, βοηθούν στην αντιμετώπιση της κόπωσης και του πόνου των αρθρώσεων. Αν λοιπόν, είστε αθλητής ή ταλαιπωρείστε από πόνο στις αρθρώσεις, η κατανάλωση κουρκουμά με μαύρο πιπέρι θα σας προσφέρει την ανακούφιση που αναζητάτε.

Μάθετε πως να φτιάξετε ρόφημα με κουρκουμά που θεραπεύει πάνω από 50 παθήσεις.

Ενισχύει τη διαδικασία της πέψης

Ο κουρκουμάς, εδώ και χρόνια, εφαρμόζεται από την ιατρική της Αγιουρβέδα για την υποστήριξη της πεπτικής υγείας. Επίσης, σύγχρονες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι μειώνει τους σπασμούς και τους μετεωρισμούς. Παράλληλα, ενισχύει τη δραστηριότητα των πεπτικών ενζύμων στο έντερο, βοηθώντας το πεπτικό σύστημά να επεξεργάζεται τα τρόφιμα γρήγορα και  πιο εύκολα.