Οι περισσότεροι αγνοούμε να διακρίνουμε το φρέσκο ψάρι από το μπαγιάτικο και αρκετοί δυσκολευόμαστε να κάνουμε τη σωστή επιλογή, καθώς σε ορισμένες  περιπτώσεις οι έμποροι ψαριών δεν διστάζουν να εφαρμόσουν διάφορες τεχνικές για να διατηρήσουν τη φρεσκάδα των ψαριών για μεγαλύτερο διάστημα. Σήμερα θα αποκαλύψουμε ορισμένα μυστικά τα οποία θα μας βοηθήσουν να διακρίνουμε και να επιλέξουμε φρέσκα ψάρια, που θα μας τροφοδοτήσουμε με έναν θησαυρό θρεπτικών συστατικών.

Τα ψάρια περιέχουν στη σύνθεσή τους πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας και θρεπτικά συστατικά που τα καθιστούν σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Στην πραγματικότητα, μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει ποικιλίες ψαριών μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας, να βοηθήσει στην σωστή ανάπτυξη των παιδιών, να βελτιώσει την όραση κ.α.

Δεδομένου λοιπόν, ότι παρέχουν πολλαπλά οφέλη, οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε φρέσκα ψάρια τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Οδηγίες για να αγοράσετε φρέσκα ψάρια

Τα σημεία που πρέπει να προσέξουμε και θα μας βοηθήσουν να αντιληφθούμε πότε το ψάρι είναι φρέσκο:

Κατά την επιλογή ψαριού προσέχουμε ώστε το χρώμα του να έχει μια φυσική μεταλλική λάμψη και η σάρκα να είναι λεία και σφικτή.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η ικανότητα της σάρκας να«αναπηδά», καθώς το πιέζουμε

Τα φρέσκα ψάρια έχουν ένα ήπιο, φυσικό και ευχάριστο άρωμα το οποίο θυμίζει..θάλασσα. Συνεπώς, αποφεύγουμε ψάρια με έντονη μυρωδιά.

Τα φρέσκα ψάρια έχουν ευλυγισία. Η ευλυγισία είναι ίσως ο πιο σημαντικός δείκτης για να καταλάβουμε τη φρεσκάδα στα ψάρια. Ο χρόνος που περνά το ψάρι εκτός θάλασσας του δημιουργεί ακαμψία και αυτό είναι δείγμα πως δεν έχει αλιευθεί πρόσφατα.

Ο έλεγχος των ματιών είναι ίσως από τους καλύτερους τρόπους για να καταλάβουμε αν τα ψάρια είναι φρέσκα ή όχι. Τα μάτια των ψαριών πρέπει να είναι διογκωμένα, λαμπερά και καθαρά. Αποφεύγουμε ψάρια που τα μάτια τους είναι βυθισμένα στο κεφάλι, διότι είναι ένδειξη πως είναι μπαγιάτικα.

Εάν πρόκειται για ολόκληρο ψάρι , τα βράγχια πρέπει να είναι λαμπερά ροζ ή κοκκινωπό στο χρώμα. Θα πρέπει επίσης να είναι ελαφρώς υγρά. Βέβαια, όσον αφορά τα βράγχια, δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι τα κόκκινα/ροζ βράγχια συνιστούν ένδειξη πως ένα ψάρι είναι φρέσκο.

Παρότι πολλοί υποστηρίζουν ότι τα καφετιά βράγχια είναι σημάδι γήρανσης, πρέπει να γνωρίζουμε ότι το χρώμα τους εξαρτάται επίσης από το φυσικό βιότοπο των ψαριών. Επομένως, δεν πρέπει να βασιζόμαστε μόνο στον παράγοντα αυτό, αλλά ελέγχουμε την συνολική κατάσταση του ψαριού.