Οι ντομάτες συνιστούν μια από τις πιο υγιεινές, νόστιμες και δροσιστικές τροφές της Μεσογείου. Η υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο και άλλα θρεπτικά συστατικά διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της συνολικής υγεία του οργανισμού.

Δεδομένου ότι ευδοκιμεί μόνο κατά τη διάρκεια συγκεκριμένης περιόδου του έτους και συγκεκριμένα από το τέλος καλοκαιριού μέχρι αρχές φθινοπώρου, η περίοδος για να επωφεληθούμε από τα πολλαπλά οφέλη τους, είναι μικρή.

Πάρα ταύτα, η θέληση μας να απολαμβάνουμε αυτόν τον πολύτιμο καρπό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους μας οδήγησε στο να εφεύρουμε διάφορους τρόπους συντήρησης και επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής τους. Ένας από αυτούς περιλαμβάνει την αποξήρανση της ντομάτας ή αλλιώς τις γνωστές μας λιαστές ντομάτες.

Τα τελευταία χρόνια, οι λιαστές ντομάτες έχουν επανέλθει δυναμικά στο τραπέζι μας, καθώς εκτός από έναν τρόπο συντήρησης, ο ιδιαίτερος τρόπος παρασκευής και η μεγάλη ποικιλία των θρεπτικών συστατικών, τις έχουν καταστήσει ως ένα από τα πιο δημοφιλή υλικά της γκουρμέ κουζίνας και όχι μόνο.

Στο σημερινό άρθρο μας, θα μάθουμε λεπτομερώς τα βήματα που απαιτούνται για να φτιάξουμε εύκολα και απλά, λιαστές ντομάτες, προκειμένου να ωφελούμαστε ολόκληρο το χρόνο, από τα γαστρονομικά και θρεπτικά οφέλη της ντομάτας.

Ντομάτα, ένας πολύτιμος αντιοξειδωτικός καρπός

Μεταβείτε απευθείας σε κάποια από τις παρακάτω ενότητες

Πως φτιάχνουμε λιαστές ντομάτες

Για τις λιαστές ντομάτες θα χρειαστούμε:

Υλικά

  • Σφιχτές κόκκινες ντομάτες μικρού μεγέθους (κατά προτίμηση πομοντόρι ή ντοματάκια Σαντορίνης)
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι χονδρό
  • Αρωματικά της επιλογής μας (σκόρδο, ρίγανη, θυμάρι, πιπέρι κ.α.)

Μέθοδος παρασκευής

Πλένουμε καλά τις ντομάτες κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό. Αφού τις αφήσουμε να στραγγίξουν, τις τεμαχίζουμε στη μέση ή σε τεταρτημόρια (ανάλογα το μέγεθος) και τις τοποθετούμε προσεκτικά σε μία σχάρα ή λαδόκολλα, με την κομμένη πλευρά να κοιτά προς τα επάνω.

liastes-ntomates

Έπειτα, τις αλατίζουμε με χονδρό αλάτι και στις σκεπάζουμε με ένα τούλι ώστε να μην πλησιάζουν τα έντομα. Στη συνέχεια, αφήνουμε σε ηλιόλουστο μέρος για περίπου μία (1) εβδομάδα. Φροντίζουμε να είναι σε δύσβατο σημείο για τις γάτες ή άλλα οικόσιτα. Στο μεσοδιάστημα αναποδογυρίζουμε τις ντομάτες ώστε να αποξηρανθούν και από τις δύο πλευρές.

Μετά το μέρας της εβδομάδας και αφού δούμε ότι έχουν αποξηρανθεί πλήρως, τις τοποθετούμε για λίγες ώρες σε δροσερό περιβάλλον και μετά τις αποθηκεύουμε σε γυάλινα, αποστειρωμένα, αεροστεγή δοχεία.

Τέλος, προσθέτουμε το ελαιόλαδο (να καλύπτει τις ντομάτες) μαζί με τα αρωματικά της αρεσκείας μας και αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.

Μερικά μυστικά…

Ακολουθούν ορισμένα μυστικά τα οποία θα μας βοηθήσουν να φτιάξουμε τις πιο νόστιμες λιαστές ντομάτες…

Τα βράδια οι ντομάτες δεν πρέπει να μένουν έξω. Έτσι, μόλις πέσει ο ήλιος βάζουμε το ταψί μέσα στο σπίτι και το τοποθετούμε ξανά έξω, το επόμενο πρωί.

Προσέχουμε καλά ώστε οι ντομάτες να έχουν αποξηρανθεί πλήρως. Διαφορετικά υπάρχει περίπτωση, όταν τοποθετηθούν στο βάζο, να μουχλιάσουν.

Η ποικιλία ντομάτας παίζει καθοριστικό ρόλο στο γευστικό αποτέλεσμα. Οι μακρόστενες και μικροσκοπικές ντομάτες είναι πιο νόστιμες.

Σε περίπτωση που οι ντομάτες μας αποξηρανθούν περισσότερο από όσο πρέπει, μπορούμε να τις «σώσουμε» μουλιάζοντας σε νερό.