Το τελευταίο διάστημα έχει εισέλθει στη ζωή μας μία νέα μέθοδος διατροφής η οποία, δεν συνιστά μόνο έναν τρόπο απώλειας των περιττών κιλών, αλλά και ένα μυστικό υγείας και ευεξίας. Ο λόγος γίνεται για τη διαλείπουσα νηστεία.

Από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και σήμερα, η νηστεία, δηλαδή η εκούσια αποχή από την τροφή, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στη ζωή των ανθρώπων, κυρίως για θρησκευτικούς λόγους.

Εν τούτοις, τα βελτιωμένα επίπεδα υγείας του οργανισμού που παρατηρήθηκαν μετά από περιόδους νηστείας, αποτέλεσαν αφορμή έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέα προγράμματα διατροφής που απέκλειαν την κατανάλωση τροφίμων για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.  Κάπως έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε και η διαλείπουσα νηστεία.

Στο σημερινό μας άρθρο, θα εξετάσουμε λεπτομερώς τι είναι η διαλείπουσα νηστεία,  με ποιον τρόπο μας ωφελεί, καθώς επίσης και τα σημεία που πρέπει να προσέξουμε σε περίπτωση που θελήσουμε να την ακολουθήσουμε.

Τι είναι η διαλείπουσα νηστεία

Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν συνδυάσει τη νηστεία με την πείνα. Ωστόσο, στη διαλείπουσα νηστεία τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, αφού πρόκειται για ένα πρόγραμμα διατροφής που έχει ως κύριο σκοπό να διεγείρει την καύση της περίσσειας του σωματικού λίπους, χωρίς να προκαλέσει επιζήμιες συνέπειες για την υγεία μας.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή

Κατά τη διάρκεια του φαγητού, ο οργανισμός λαμβάνει έναν αριθμό θερμίδων που με διάφορες διεργασίες τον μετατρέπει σε ενέργεια. Δεδομένου όμως ότι οι θερμίδες που λαμβάνουμε σε κάθε γεύμα είναι πολύ περισσότερες από αυτές που μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα, ένα μεγάλο μέρος αυτών αποθηκεύονται στο σώμα μας για μελλοντική χρήση.

Στη διαδικασία αποθήκευσης των περιττών θερμίδων, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει μια ορμόνη γνωστή ως ινσουλίνη. Η ινσουλίνη συμβάλλει στην αποθήκευση της πλεονάζουσας ενέργειας με δύο τρόπους.

Ο πρώτος τρόπος περιλαμβάνει την αποθήκευση του λίπους στο ήπαρ και τους μύες και ο δεύτερος στην αποθήκευση του λίπους σε διάφορα σημεία του σώματος.

Πιο συγκεκριμένα, η ινσουλίνη αφού βοηθήσει στη διάσπαση των υδατανθράκων σε μεμονωμένες μονάδες γλυκόζης, τις συνδέει με τα λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας σχηματίζοντας το γλυκογόνο. Ένα είδος πολυσακχαρίτη που αποθηκεύεται στο ήπαρ και τους μύες.

Το ποσοστό γλυκογόνου που αποθηκεύεται στο ήπαρ και τους μύες είναι συγκεκριμένο. Αυτό σημαίνει πως η ποσότητα που περισσεύει συσσωρεύεται σε άλλα σημεία του σώματος, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ο περιορισμός που υπήρχε στο ήπαρ και του μύες. Έτσι έχουμε τη δημιουργία σωματικού λίπους, το οποίο σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή οδηγεί αναπόφευκτα σε αύξηση βάρους.

Πως λειτουργεί η διαλειμματική νηστεία

Στη διαλείπουσα νηστεία η διαδικασία πηγαίνει αντίστροφα. Όταν ο οργανισμός στερείται τροφής τα επίπεδα ινσουλίνης πέφτουν, δίνοντας σήμα στον οργανισμό να αξιοποιήσει πρώτα στα ζωτικά όργανα την ενέργεια που έχει αποθηκευτεί  (γλυκογόνο) και μετά στο υπόλοιπο σώμα (σωματικό βάρος).

Το γλυκογόνο είναι η πιο εύκολα προσβάσιμη πηγή ενέργειας. Διασπάται σε μόρια γλυκόζης  παρέχοντας ενέργεια σε όλα τα  κύτταρα του σώματος. Με τη διάσπαση του γλυκογόνου προσφέρουμε ενέργεια, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του οργανισμού για 24 με 36 ώρες. Με λίγα λόγια, ο οργανισμός χρειάζεται τουλάχιστον 24 ώρες προκειμένου να αφομοιώσει όλη την ενέργεια που έχει αποθηκευτεί από την κατανάλωση ενός πλήρους γεύματος.

Όπως αντιλαμβανόμαστε, η κατανάλωση τροφής ανά 24 ώρες συνιστά ένα εξαιρετικό τρόπο να διατηρήσουμε το βάρος μας χωρίς όμως να επιβαρύνουμε την υγεία ή τα επίπεδα της ευεξίας μας.

Η κατανάλωση συχνότερων γευμάτων δεν επιτρέπει στο σώμα μας να προβεί σε αξιοποίηση της αποθηκευμένης ενέργειας με αποτέλεσμα να παρατηρείται αύξηση σωματικού βάρους. Συνεπώς, το μόνο που πρέπει να κάνουμε για να εξαλείψουμε τον κίνδυνο απόκτησης περιττών κιλών, είναι να βοηθήσουμε τον οργανισμό να κάψει όλη την αποθηκευμένη ενέργεια, αυξάνοντας το χρόνο νηστείας μεταξύ των γευμάτων. Αυτή η διαδικασία, ονομάζεται διαλείπουσα ή διαλειμματική νηστεία.

Πρόγραμμα διαλείπουσας νηστείας

Σε αντίθεση με άλλες δίαιτες ή προγράμματα διατροφής, η διαλείπουσα νηστεία παρουσιάζει μια ευελιξία τόσο στον τρόπο, όσο και στον χρόνο που μπορεί να διεξαχθεί. Με λίγα λόγια, μπορούμε να κάνουμε τη διαλείπουσα νηστεία με διαφορετικούς τρόπους και για όσο διάστημα θέλουμε.

Οι τρόποι περιλαμβάνουν:

1ος τύπος 16:8

Αυτός ο τρόπος διατροφής περιλαμβάνει καθημερινή νηστεία για 16 ώρες, ενώ έχει και ένα «παραθυράκι» οκτώ (8) ωρών. Δηλαδή, καταναλώνουμε όλα τα γεύματα σε διάστημα οκτώ (8) ωρών και τις υπόλοιπες 16 απέχουμε πλήρως από κάθε τροφή.

Παράδειγμα: Καταναλώνουμε όλα τα γεύματα μεταξύ 11:00 π.μ. και 7:00 μ.μ.

2ος τύπος 20:4

Ουσιαστικά είναι ίδιος με τον τύπο 1. Ωστόσο, το παραθυράκι περιορίζεται στις τέσσερις (4) ώρες, ενώ η διάρκεια νηστείας επεκτείνεται στις είκοσι (20) ώρες.

Παράδειγμα: Καταναλώνουμε όλα τα γεύματα μεταξύ 14:00 μ.μ. και 18:00 μ.μ.

3ος τύπος

Αφορά την κατανάλωση ενός (1) μόνο γεύματος την ημέρα.

Παράδειγμα: Καταναλώνουμε ένα (1) γεύμα τις 7.00 μ.μ.

Αυτή ο τύπος νηστείας έχει αρκετά πλεονεκτήματα. Πρώτον, η μεγαλύτερη διάρκεια αποχής από τροφές την καθιστά πιο αποτελεσματική. Δεύτερον, ενσωματώνεται εύκολα στην καθημερινή ζωή. Τρίτον, εξοικονομείται χρόνος και χρήμα.

Για την απώλεια βάρους, το πρόγραμμα 24ωρης νηστείας συνιστάται τρεις (3) έως πέντε (5) φορές την εβδομάδα.

4ος τύπος 5:2

Στην συγκεκριμένη εκδοχή απαιτεί κάθε δεύτερη μέρα νηστεία ή την κατανάλωση μόνο 500 θερμίδων/ημέρα. Οι θερμίδες μπορούν είτε να καταναλωθούν σε ένα γεύμα, είτε να μοιραστούν σε περισσότερα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Παράδειγμα: Μία (1) μέρα νηστεία, μία (1) μέρα κανονικά γεύματα.

5ος τύπος 36ωρη νηστεία

Περιλαμβάνει την αποχή από κάθε τροφή για 36 ώρες.

Παράδειγμα: Την 1η μέρα καταναλώνουμε το δείπνο στις 7 μ.μ. και τρώμε ξανά την 3η μέρα στις 7 π.μ.

Αυτό ο τύπος νηστείας συνιστάται κυρίως σε ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

6ος τύπος 42ωρη νηστεία

Η αποχή από τις τροφές επεκτείνεται στις 42 ώρες.

Παράδειγμα: Την 1η μέρα καταναλώνουμε το δείπνο στις 6 μ.μ. και τρώμε ξανά την 3η μέρα στις 12 π.μ.

Αυτό ο τύπος νηστείας ΔΕΝ συνιστάται, καθώς ο οργανισμός στερείται για μεγάλο διάστημα βιταμινών και άλλων μικροθρεπτικών συστατικών. Εκτός βέβαια, αν λαμβάνονται συμπληρώματα.

Οφέλη

Αναφέραμε προηγουμένως, πως η διαλείπουσα νηστεία εκτός του ότι βοηθά στο να χάσουμε τα περιττά κιλά, συμβάλλει και στη διατήρηση της υγείας μας.

Σύμφωνα λοιπόν με έρευνες, ο συγκεκριμένος τύπος δίαιτας  ενισχύει το μεταβολισμό, εξισορροπεί τις τιμές σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα και τονώνει τα επίπεδα ενέργειας στο σώμα. Παράλληλα, βελτιώνει την πνευματική διαύγεια καθώς επίσης και τις γνωστικές λειτουργίες κυρίως την συγκέντρωση. Τέλος, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αποτοξίνωση του οργανισμού, μειώνει τον κίνδυνο δημιουργίας φλεγμονής και προάγει την μακροζωία.

Όμως τα οφέλη της δεν σταματούν εδώ. Υπάρχουν ακόμη περισσότεροι λόγοι για να την επιλέξουμε. Σε αντίθεση λοιπόν με άλλες δίαιτες, η διαλείπουσα νηστεία είναι εύκολη, απλή, οικονομική και το κυριότερο…..; Μας επιτρέπει να καταναλώσουμε επιδόρπια όπως γλυκά, παγωτά κ.α.

Προφυλάξεις – Παρενέργειες

Ενώ η διαλείπουσα νηστεία έχει πολλά και αποδεδειγμένα οφέλη, εξακολουθεί να είναι αμφιλεγόμενη. Επιπροσθέτως, υπάρχουν αναφορές για παρενέργειες όπως δυσκοιλιότητα, πονοκέφαλο, ζαλάδες, καούρες και μυικές κράμπες.

Επίσης, αντενδείκνυται για άτομα που πάσχουν από ασθένειες όπως ο διαβήτης και λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, έγκυες, θηλάζουσες, γυναίκες που προσπαθούν να γίνουν μητέρες και παιδιά κάτω των 18 ετών, καθώς και όσους πάσχουν από διατροφικές διαταραχές συμπεριλαμβανομένης της ανορεξίας.

*Το παρόν άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν προορίζεται ως ιατρική διάγνωση ή θεραπεία. Συμβουλευόμαστε πάντοτε το γιατρό μας για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας ή αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε στον τρόπο διατροφής μας.