Η λεβάντα είναι ίσως από τα πιο γνωστά ηρεμιστικά βότανα της φύσης και ένα φυτό που μπορεί να βλαστήσει και να αναπτυχθεί με λιγοστές κλιματικές απαιτήσεις και ελάχιστη φροντίδα.

Μπορούμε να τη φυτέψουμε σε κήπους, χωράφια ή γλάστρες και εκτός από καλλωπιστικό φυτό, να χρησιμοποιήσουμε τη λεβάντα για την ιδιαίτερη μυρωδιά με τις ηρεμιστικές ιδιότητες ή για να παρασκευάσουμε ζεστό ή κρύο ρόφημα λεβάντας.

Για να φυτέψουμε λεβάντα σε γλάστρα, στο μπαλκόνι μας, είναι μια διαδικασία που δεν έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Φροντίζουμε μόνο να την τοποθετήσουμε σε ηλιόλουστο μέρος και όσο το δυνατόν σε σημείο που δεν υπάρχουν μεγάλα ποσοστά υγρασία.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από τη αρχή..

Τι θα χρειαστούμε

Καθώς η λεβάντα αναπτύσσει δυνατή ρίζα, θα χρειαστούμε γλάστρα μεγαλύτερη από 30 εκατοστά ύψος και τουλάχιστον αντίστοιχη διάμετρο.

Ένα τσουβάλι φυτόχωμα γενικής χρήσης με καλή αποστράγγιση είναι ιδανικό για την ανάπτυξη του φυτού, αρκεί να ποτίζουμε 1 φορά την εβδομάδα κάθε άνοιξη και φθινόπωρο. Τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να ποτίσουμε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

Φυτεύουμε λεβάντα σε γλάστρα

Μπορούμε να φυτέψουμε σπόρους λεβάντας απευθείας στη γλάστρα, όμως ο πιο εύκολος τρόπος, είναι να μεταφυτέψουμε μόσχευμα από ένα ώριμο φυτό.

Αφαιρούμε από άλλη γλάστρα ένα βλαστό λεβάντας μαζί με τη ρίζα και κάνουμε μεταφύτευση στην γλάστρα ή τη ζαρντινιέρα που έχουμε στο μπαλκόνι.

Για τη μεταφύτευση, προσθέτουμε χώμα στη γλάστρα αφήνοντας κενό 10 – 15 εκατοστά από την επιφάνεια της. Τοποθετούμε το μόσχευμα και σκεπάζουμε τη ρίζα με χώμα, καλύπτοντας περίπου 2 εκατοστά του βλαστού. Τέλος, πιέζουμε ελαφρά (με τα χέρια μας) γύρω από τον κορμό και κοντά στη ρίζα του φυτού. Ποτίζουμε ώστε να αποκτήσει ελαφριά υγρασία το χώμα και ολοκληρώνουμε με μικρή ποσότητα λιπάσματος.

Αν κάνουμε τη μεταφύτευση σε ζαρντινιέρα μπορούμε να φυτέψουμε πολλές λεβάντες μαζί, για να να δημιουργήσουμε μπορντούρα. Για πλήρη εδαφοκάλυψη αφήνουμε απόσταση 30 εκατοστών από κάθε φυτό.

Για καλύτερα αποτελέσματα, πιο δυνατή βλάστηση και ανθοφορία, θα κλαδέψουμε το φυτό μας, τον πρώτο μήνα της άνοιξης και θα χρησιμοποιήσουμε πλήρες λίπασμα μια φορά το μήνα, αρχές της άνοιξης έως τα τέλη φθινοπώρου.

Το φύτεμα λεβάντας σε γλάστρα, είναι μια εύκολη διαδικασία που θα γεμίσει το μπαλκόνι με έντονα χρώματα και αρώματα.

lavender

Πως χρησιμοποιώ τη λεβάντα;

Η λεβάντα είναι ένα βότανο που αντλεί ηρεμιστικές ιδιότητες από το έντονο άρωμα του. Εκτός αυτού θεωρείται ένα φυτό που απωθεί κουνούπια και έντομα. Ως εκ τούτου, είναι ιδανική επιλογή για το μπαλκόνι ή τα πρεβάζια του σπιτιού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Φυσικά οι χρήσεις της είναι αρκετές και ποικίλλουν. Έτσι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη λεβάντα για αρωματοθεραπεία. Αποξηραίνουμε το φυτό και το διατηρούμε σε ιδική υφασμάτινη θήκη, κάτω από το μαξιλάρι μας.

Μπορούμε να αρωματίσουμε ντουλάπες για να σώσουμε τα ρούχα από το σκόρο.

Να φτιάξουμε ροφήματα που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της λαρυγγίτιδας, του πονόδοντου και της δυσπεψίας.

Λοσιόν για δερματική χρήση ενάντια στη φαγούρα και την πιτυρίδα.

Ακόμη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αιθέρια έλαια λεβάντας για το λουτρό μας.

Για να αποξηράνουμε τη λεβάντα

Κατά την πρωινή υγρασία κόβουμε τα άνθη του φυτού μαζί με τους βλαστούς. Στη συνέχεια αφαιρούμε τα φύλλα και απλώνουμε σε ταψί που έχουμε καλύψει με εφημερίδες. Τοποθετούμε το ταψί σε στεγνό και σκιερό μέρος μέχρι να αποξηρανθούν.