Η καστανή ζάχαρη είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές γλυκαντικό που χρησιμοποιείται σε πολλές, γλυκιές κυρίως, παρασκευές, ενώ θεωρείται και ως ένα υγιεινό υποκατάστατο της λευκής ζάχαρης.

Συγκεκριμένα, η καστανή ζάχαρη είναι ένας τύπος ακατέργαστης ζάχαρης, ο οποίος, σύμφωνα με τον διάσημο εξερευνητή Μάρκο Πόλο, καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά πριν από χιλιάδες χρόνια, στην Νοτιοδυτική Ασία και συγκεκριμένα στην Κίνα.

Κατά τη διάρκεια του 12ου και 13ου αιώνα η καλλιέργεια της εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, ενώ η δημοτικότητα της εκτοξεύτηκε στο ύψη γύρω στα 1700. Ήταν την εποχή που η ζάχαρη ξεκίνησε να χρησιμοποιείται ευρέως ως γλυκαντικό τόσο στην Αγγλία, όσο και στις αμερικανικές αποικίες, επειδή ήταν πολύ φθηνότερη από τη λευκή ζάχαρη.

Στις μέρες μας, η καστανή ζάχαρη θεωρείται ως μια καλή εναλλακτική λύση της λευκής ζάχαρης καθώς δεν είναι λίγα αυτά που έχουν γραφεί και ειπωθεί για τις δυσμενείς επιπτώσεις της συχνής κατανάλωσης της. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα και ποιος ο μύθος; Στο σημερινό άρθρο θα αναφέρουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με την καστανή ζάχαρη και αν πράγματι είναι τόσο υγιεινή όσο λέγεται.

Διατροφική αξία

Η καστανή ζάχαρη εκτός από την γλυκιά γεύση της, μας χαρίζει και μια μικρή αλλά διόλου ευκαταφρόνητη, ποσότητα θρεπτικών συστατικών.

Πιο συγκεκριμένα,

Στα 150 γραμμάρια καστανής ζάχαρης περιέχονται περίπου:

 • 142,23 gr υδατάνθρακων
 • 0,16 mg βιταμίνης Β3
 • 0,191 mg βιταμίνης Β5
 • 0,059 mg βιταμίνης Β6
 • 193 mg καλίου
 • 0,093 mg μαγγανίου
 • 13 mg μαγνησίου
 • 1,7 μg σεληνίου
 • 41 mg νατρίου
 • 6 mg φωσφόρου
 • 1,03 mg σιδήρου
 • 120 mg ασβεστίου
 • 0,068 mg χαλκού

Οφέλη για την υγεία

Κύριο δομικό συστατικό της καστανής ζάχαρης είναι η μελάσα, η οποία εκτός από το σκούρο χρώμα, προσφέρει και πολύτιμα θρεπτικά οφέλη.

Αρχικά να αναφέρουμε πως η καστανή ζάχαρη, σε αντίθεση με την λευκή, είναι ένα προϊόν που δεν επεξεργάζεται. Αυτό σημαίνει πως η σύνθεση της δεν επιβαρύνεται με χημικά πρόσθετα, γεγονός, που αυτόματα την καθιστά πιο υγιεινή.

Επιπλέον, η παρουσία σημαντικών μετάλλων συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου, του σιδήρου, του καλίου κ.α. συμβάλλει στη πρόληψη ή την αντιμετώπιση της αναιμίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, βοηθά στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της δυσμηνόρροιας και τονώνει τα επίπεδα της ενέργειας του οργανισμού.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η συμβολή της καστανής ζάχαρης και στην πρόληψη της παχυσαρκίας. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα γλυκαντικό το οποίο ενώ περιέχει σχεδόν τον ίδιο αριθμό θερμίδων με την λευκή ζάχαρη, ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης του, μας επιτρέπει να την χρησιμοποιήσουμε -πάντοτε με μέτρο- ως βασικό συστατικό σε πολλές γλυκιές παρασκευές, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κίνδυνος απόκτησης περιττών κιλών.

Οι ευεργετικές ιδιότητες της καστανής ζάχαρης

Ενώ η καστανή ζάχαρη είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές προϊόν, λίγοι γνωρίζουμε τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές, αντιαλλεργικές, αναζωογονητικές και ενυδατικές της ιδιότητες.

Στην πραγματικότητα, η καστανή ζάχαρη σε συνδυασμό με μερικές φέτες τζίντζερ, συμβάλλει στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος και στη μείωση των συμπτωμάτων του άσθματος, ενώ η προσθήκη ελάχιστης ποσότητας ζάχαρης σε ένα μπουκάλι νερό μπορεί να καταπραΰνει τυχόν στομαχικές διαταραχές σε βρέφη (αέρια, κοιλιακό πόνο κ.α.)

Επίσης, εξαιτίας της κοκκώδους υφής της, αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο στην υγεία της επιδερμίδας μας. Αναλυτικότερα, έχει την ικανότητα όχι μόνο να αποτρέπει τη δημιουργία δερματικών διαταραχών (μόλυνση κ.α.) αλλά η απευθείας εφαρμογή στο δέρμα, βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, χαρίζοντας παράλληλα την ενυδάτωση και τη λάμψη που έχει ανάγκη.

Σημείωση! Η καστανή ζάχαρη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απολέπιση και την ενυδάτωση όχι μόνο του σώματος, αλλά και του προσώπου.

Καστανή ζάχαρη ή λευκή;

Οι διαφορές

Αναφέραμε προηγουμένως πως η καστανή ζάχαρη είναι ιδιαίτερα δημοφιλής διότι θεωρείται ως ένα από τα πιο υγιεινά γλυκαντικά.

Είναι όμως η πραγματικότητα ή απλά ένας ακόμη διατροφικός μύθος;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή….

Η καστανή ζάχαρη δεν είναι τίποτα άλλο από έναν τύπο ακατέργαστης ζάχαρης στην οποία έχει προστεθεί μικρή ποσότητα μελάσας προσδίδοντας της το χαρακτηριστικό σκούρο χρώμα αλλά και μαλακότερη υφή. Αυτό σημαίνει πως έχει σχεδόν ανάλογο αριθμό θερμίδων και θρεπτικών συστατικών με την αγαπημένη μας, αλλά ανθυγιεινή λευκή ζάχαρη.

Γιατί όμως επικρατεί η άποψη πως η καστανή ζάχαρη είναι πιο υγιεινή; Η απάντηση είναι απλή..

Η λευκή ζάχαρη είναι ένας απλός υδατάνθρακας. Αυτό σημαίνει πως η κατανάλωση της, πέραν του ότι αυξάνει τα επίπεδα λίπους στο σώμα, προκαλεί και σοβαρά προβλήματα υγείας. Μεταξύ των οποίων διάφορες μορφές καρκίνου, διαβήτη κ.α.

Από την άλλη, η καστανή ζάχαρη «κερδίζει» στα σημεία εξαιτίας της μελάσας. Συγκεκριμένα, έχει μαλακότερη υφή (περισσότερη υγρασία λόγω μελάσας). Η γεύση της είναι λιγότερο γλυκιά ενώ περιέχει περίπου 0,25 λιγότερες θερμίδες ανά γραμμάριο από τη λευκή ζάχαρη. Επίσης, διαθέτει ελάχιστα υψηλότερο αριθμό μεταλλικών στοιχείων από την εξευγενισμένη λευκή ζάχαρη. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχει μελάσα.

Ως εκ τούτου, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως, η καστανή ζάχαρη ενέχει τους ίδιους παράγοντες κινδύνου για την υγεία όπως η λευκή. Για τον λόγο αυτό δεν συνιστάται σε διαβητικούς και άτομα που θέλουν να χάσουν τα περιττά κιλά.

Συμπέρασμα

Επικρατεί η αντίληψη πως η καστανή ζάχαρη είναι πιο υγιεινή από τη λευκή. Εντούτοις, πρόκειται για δύο τύπους ζάχαρης οι οποίοι μας προσφέρουν τον ίδιο αριθμό θερμίδων. Η λύση λοιπόν δεν είναι να αντικαταστήσουμε την λευκή ζάχαρη με την καστανή. Η λύση είναι να καταναλώνουμε με μέτρο. Είτε επιλέξουμε λευκή ή ακατέργαστη καστανή ζάχαρη.