Το αλάτι Ιμαλαΐων, ευρέως γνωστό και ως «λευκός χρυσός» έχει εισβάλλει για τα καλά, στην ζωή μας, τόσο για τις γαστρονομικές όσο και για τις θεραπευτικές και καλλυντικές του ιδιότητες.

Δεδομένης της ικανότητα του να ενισχύει την υγεία των οστών ή ακόμη και να συμβάλλει στην βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, θα μπορούσαμε να πούμε πως το αλάτι Ιμαλαΐων είναι ένα θαυματουργό ορυκτό. Ή μήπως όχι;

Ας το ανακαλύψουμε….

Τι είναι το αλάτι Ιμαλαΐων

Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων εξορύσσεται στους πρόποδες της οροσειράς Salt Range. Μόλις 300 χιλιόμετρα μακρυά από τα Ιμαλαΐα.

Για περισσότερα από 200 εκατομμύρια χρόνια, το θαλασσινό νερό που έχει εγκλωβιστεί στις κοιλότητες του υπεδάφους εξαιτίας γεοτεκτονικών διεργασιών, εξατμίζεται αργά αργά δημιουργώντας ένα ορυκτό με υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, το αλάτι Ιμαλαΐων.

Όπως αντιλαμβανόμαστε, πρόκειται για έναν τύπο νατρίου, που ωριμάζει στο εσωτερικό της γης. Συνεπώς, δεν επηρεάζεται διόλου από περιβαλλοντικούς ρύπους και τοξίνες. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, το αλάτι Ιμαλαΐων έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο αγνά είδη αλατιού.

Αυτό όμως αρκεί για να το χαρακτηρίσουμε και πιο θρεπτικό από το επιτραπέζιο αλάτι;

Είναι το αλάτι Ιμαλαΐων θρεπτικό;

Παρόλο που έχει χαρακτηριστεί »αγνό» και  παράλληλα διακρίνεται από ένα χρώμα που »φανερώνει» την ύπαρξη μεγάλης ποικιλίας θρεπτικών συστατικών όπως μεταλλικά άλατα, τα οποία είναι απαραίτητα για την διατήρηση της ευρωστίας μας, υπάρχουν πολύ λίγα επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις θαυματουργές αξιώσεις του σχετικά με την υγεία και τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Αυτό συμβαίνει διότι το 98% της σύνθεσης του, αποτελείται από χλωριούχο νάτριο – ελάχιστα λιγότερο από το επιτραπέζιο αλάτι – και μόλις το 2%, από πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Για παράδειγμα, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ψευδαργύρου αντιστοιχεί στα 11 mg. Ένα κιλό αλάτι Ιμαλαΐων περιέχει περίπου 2,38 mg. Αυτό σημαίνει, πως για να λάβουμε 11 mg ψευδαργύρου θα πρέπει να καταναλώσουμε τουλάχιστον 4 κιλά από το συγκεκριμένο αλάτι.

Ενώ πολλά από αυτά τα 80+ επιπρόσθετα ορυκτά θεωρούνται αναγκαίο συστατικό της διατροφής μας, υπάρχουν ορισμένα συμπεριλαμβανομένου του μολύβδου και του πλουτωνίου, τα οποία εάν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας.

Λαμβάνοντας λοιπόν, υπ’ όψιν τη μικρή περιεκτικότητα των ανόργανων ουσιών που υπάρχουν στη σύνθεση του αλατιού και τις περιορισμένες ποσότητες αλατιού που καταναλώνει καθημερινά ο μέσος άνθρωπος, είναι σχεδόν απίθανο να υπάρχει κάποιο μετρήσιμο όφελος για την υγεία μας.

himalayan-salt

Το αλάτι Ιμαλαΐων παρέχει οφέλη για την υγεία;

Το αλάτι των Ιμαλαΐων περιέχει ελάχιστες ποσότητες μεταλλικών στοιχείων. Πάρα ταύτα, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.

Ορισμένα από αυτά περιλαμβάνουν την εξισορρόπηση του pH του οργανισμού, τη μείωση των σημείων πρόωρης γήρανσης, την ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα ή την καταπολέμηση της αϋπνίας. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες από αυτές τις αξιώσεις δεν έχουν κανένα επιστημονικό υπόβαθρο.

Οι μελέτες που υποστηρίζουν πως το αλάτι έχει ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό μας, ουσιαστικά αναφέρονται στις ευεργετικές επιδράσεις που έχει στο σώμα μας το χλωριούχο νάτριο.

Για παράδειγμα, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει πως μία μικρή ποσότητα αλατιού μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου. Αυτό υποδηλώνει ότι μια επαρκής ποσότητα χλωριούχου νατρίου που περιέχεται σε οποιονδήποτε τύπο αλατιού είτε επιτραπέζιο, είτε Ιμαλαΐων κλπ. θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των διαταραχών του ύπνου.

Επίσης, η ποσότητα των ανόργανων αλάτων που υπάρχει  στο αλάτι Ιμαλαΐων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επηρεάσει τις τιμές του pH στον οργανισμό. Οι πνεύμονες και τα νεφρά είναι αυτά που ρυθμίζουν αυστηρά το ρΗ. Επιπλέον, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και η γήρανση, ελέγχονται πρωτίστως από άλλους παράγοντες και όχι από το αλάτι.

Γιατί είναι τόσο ακριβό;

Η τιμή του είναι σαφώς μεγαλύτερη από αυτήν του επιτραπέζιου αλατιού. Σίγουρα θα αναρωτιέστε το γιατί.

Για να παραχθεί το επιτραπέζιο αλάτι πραγματοποιείται γεώτρηση σε υπόγεια θαλάσσια στρώματα, άντληση του αλμυρού νερού και στη συνέχεια το ραφινάρισμα του σε μονάδες καθαρισμού. Εκεί αφαιρούνται όλες οι ακαθαρσίες και τα φυσικά μέταλλα όπως μαγνήσιο και κάλιο και μένει μόνο καθαρό χλωριούχο νάτριο.

Από την άλλη, το αλάτι Ιμαλαΐων προκύπτει έπειτα από την εξάτμιση του θαλασσινού νερού που έχει εγκλωβιστεί εκατοντάδες μέτρα κάτω από το έδαφος. Στη συνέχεια, απαιτείται η διάτρηση της επιφάνειας του βράχου, η σύνθλιψη του αλατιού, και η διάσπαση του σε τεμάχια. Δεν υποβάλλεται στην ίδια επεξεργασία όσο το επιτραπέζιο αλάτι. Γιαυτό, τα μεταλλικά άλατα που υπάρχουν στη σύνθεση του παραμένουν άθικτα.

Με λίγα λόγια, το αλάτι Ιμαλαΐων είναι τόσο ακριβό διότι η διαδικασία εξόρυξης και διανομής είναι ιδιαίτερα δαπανηρή

Εναλλακτικές χρήσεις

Η πιο δημοφιλής χρήση του είναι ίδια με αυτήν του επιτραπέζιου. Δηλαδή ως ενισχυτικό γεύσης σε διάφορα πιάτα και στη συντήρηση των τροφίμων. Λόγω χαμηλότερης περιεκτικότητας σε χλωριούχο νάτριο η γεύση που προσδίδει στο φαγητό είναι καλύτερη.

Για αυτό άλλωστε το αλάτι Ιμαλαΐων είναι το αγαπημένο συστατικό διάσημων σεφ σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εκτός όμως από καρύκευμα, το αλάτι Ιμαλαΐων μπορεί να χρησιμοποιηθεί:

  • Για τον καθαρισμό του προσώπου.
  • Σε πίλινγκ σώματος.
  • Σε ποδόλουτρο.
  • Ως Ιονιστής.
  • Ως στοματικό διάλυμα.
  • Ως κερί.
  • Ως λάμπα.
  • Σε λουτρό με άλατα μπάνιου.