Σήμερα θα δούμε τι χρειάζεται για να φυτέψουμε και να φροντίσουμε το γεράνι. Ένα όμορφο λουλούδι που θα διακοσμήσει το μπαλκόνι με τα ζωηρά του χρώματα και τα πλούσια άνθη.

Υπάρχει σε αφθονία σε κάθε μπαλκόνι ή κήπο της ελληνικής γης και είναι ένα αγαπημένο λουλούδι που ομορφαίνει τα καλοκαίρια μας. Τα γεράνια δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα για να μας δώσουν τα πρώτα μπουμπούκια και να ομορφύνουν την αυλή μας.

Το φυτό ανήκει στην οικογένεια Pelargonium και προέρχεται από εύκρατες περιοχές και συγκεκριμένα τη Νότιο Αφρική. Στην οικογένεια Pelargonium ανήκουν περίπου 250 είδη ποωδών φυτών και στη χώρα μας όταν αναφερόμαστε στο γεράνι εννοούμε το λουλούδι που ονομάζεται αλλιώς και μολόχα.

Αν και εισαγόμενο φυτό, η ονομασία του είναι ελληνική. Αν παρατηρήσουμε το σχήμα στα μπουμπούκια του, αυτό μοιάζει με το ράμφος του πτηνού γερανός, από όπου και πήρε τη λατινική ονομασία geranium.

Κατεξοχήν λουλούδι του καλοκαιριού, το γεράνι δεν αντέχει σε ψυχρές θερμοκρασίες, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες προτιμά μια ηλιόλουστη θέση στον κήπο ή τη βεράντα μας.

Μεταβείτε απευθείας σε κάποια από τις παρακάτω ενότητες

Τι φροντίδα χρειάζεται το γεράνι

Ένα λουλούδι που δεν θέλει ιδιαίτερη φροντίδα και μπορούμε να το φυτέψουμε σε γλάστρα, ζαρντινιέρα, καλάθια ή απευθείας στο έδαφος μέσα στον κήπο μας.

Επιλέγουμε μέρος ηλιόλουστο και εκτεθειμένο για πάνω από 3 ώρες στις ακτίνες του ηλίου. Το χώμα στη γλάστρα πρέπει να έχει καλή αποστράγγιση. Ενώ με αραιό πότισμα όταν η θερμοκρασία είναι αρκετά υψηλή, το γεράνι θα μας δώσει πλούσια ανθοφορία καθ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Για να μην το παρακάνουμε με το πότισμα και να είμαστε σίγουροι πως το φυτό ζητάει νερό, ελέγχουμε το χώμα για να διαπιστώσουμε αν είναι ξερό. Με το δάχτυλο σκαλίζουμε 3 εκατοστά βάθος για να ελέγξουμε αν το χώμα έχει γίνει ξερή σκόνη. Αυτό αποτελεί ένδειξη πως το φυτό μας διψά και θέλει πότισμα.

Τέλος, φροντίζουμε να κλαδέψουμε τα φύλλα που έχουν ξεραθεί και τα λουλούδια που μαράθηκαν. Αυτό θα κρατήσει τα γεράνια υγιή και θα δώσει περισσότερη ανθοφορία.

Ποια είναι τα Λουλούδια της άνοιξης που έχω στο μπαλκόνι μου

Μεταφύτευση

Από ένα φυτό μπορούμε να δημιουργήσουμε πολλά γεράνια. Κόβουμε έναν φρέσκο βλαστό και κλαδεύουμε τα φύλλα που βρίσκονται κοντά στη βάση. Μεταφυτεύουμε σε γλάστρα και ποτίζουμε ελαφρώς. Τις πρώτες ημέρες το τοποθετούμε σε σκιερό μέρος και ποτίζουμε τακτικά. Μόλις ξεραθούν τα φύλλα του βλαστού και πέσουν, θα αρχίζουν να ξεπροβάλλουν τα πρώτα κλαράκια του καινούριου φυτού.

gerani loyloydi

Χρήσιμες πληροφορίες για τα γεράνια

Το ύψος του φυτού δεν ξεπερνά συνήθως τα 40 εκατοστά και τα φύλλα του είναι χνουδωτά με ιδιαίτερη μυρωδιά, κάτι που το κάνει εξαιρετικό εντομοαπωθητικό.

Εικάζεται πως το γεράνι ανακαλύφθηκε στην Αφρικανική Ήπειρο και διαδόθηκε πολύ γρήγορα σε ολόκληρο τον κόσμο. Λέγεται λοιπόν πως ο ίδιος ο Thomas Jefferson μετέφερε το φυτό από την Γαλλία στην Αμερική.

Τα γεράνια είναι ανθεκτικά στις περισσότερες ασθένειες. Ωστόσο, αν και σπάνια, ενδέχεται να προσβληθεί από μελίγκρα.

Δείτε τι είναι η μελίγκρα ή αφίδες και πως να την καταπολεμήσετε