Το κυκλάμινο είναι το πανέμορφο λουλούδι με ποικιλία λευκού, μωβ, ροζ και κόκκινων χρωμάτων στα άνθη του. Ανθίζει στις αρχές του φθινοπώρου και αποτελεί την ιδανική επιλογή για να στολίσει τον χειμωνιάτικο μπαξέ, αφού η ανθοφορία του διαρκεί μέχρι τα τέλη της άνοιξης.

Στη χώρα μας χαίρουν ιδιαίτερης αναγνώρισης καθώς υπάρχουν στους περισσότερους κήπους και κοσμούν σχεδόν κάθε μπαλκόνι της επικράτειας. Τα κυκλάμινα διακρίνονται σε δύο είδη, το πρώτο είδος είναι τα άγρια που αναπτύσσονται σε βράχους και σε κάθε περιοχή της Ελλάδας. Το δεύτερο είναι τα «εμπορικά» κυκλάμινα που αποτελούν το πιο γνωστό είδος και θα τα βρούμε σε κάθε φυτώριο και ανθοπωλείο.

Μπορεί σαν φυτό να χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, ωστόσο γνωρίζοντας μικρά μυστικά δε θα μας δυσκολέψει καθόλου στην καλλιέργεια και θα μας χαρίσει λουλούδια με ζωηρά χρώματα και καταπράσινα φύλλα καθ όλη την περίοδο ανθοφορίας.

agrio-kyklamino

Άγριο κυκλάμινο

Φροντίδα και περιποίηση στο κυκλάμινο

Το κυκλάμινο δεν αναπτύσσει μακρύ ρίζωμα, γιαυτό το τοποθετούμε σε ρηχές γλάστρες με καλή αποστράγγιση και γόνιμο φυτόχωμα. Χρησιμοποιούμε τύρφη ή περλίτη για να έχουμε αφράτο χώμα.

Σαν φυτό δεν αγαπά τον ήλιο, γιαυτό πρέπει να το τοποθετήσουμε σε σημείο μακριά από τις ακτίνες του ηλίου. Επιλέγουμε λοιπόν σκιερό μέρος στο μπαλκόνι, που να έχει υγρασία και καλό αερισμό.

Η υγρασία και το δροσερό περιβάλλον θα το διατηρήσει για μήνες. Εμείς φροντίζουμε μόνο να ποτίζουμε καθημερινά με μέτρια ποσότητα νερού, ειδάλλως, αν το νερό είναι υπερβολικό, κινδυνεύει να σαπίσει η ρίζα του. Ποτίζουμε κατά τις πρωινές ώρες προσέχοντας να μην πέσει νερό στα φύλλα, αλλά μόνο στο χώμα. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να προσβληθεί από διάφορες μυκητολογικές ασθένειες.

Μια πιο διαδεδομένη τεχνική για πότισμα είναι να τοποθετήσουμε τη γλάστρα μέσα σε λεκάνη με νερό, ώστε να απορρόφηση την απαραίτητη υγρασία. 15 λεπτά είναι αρκετά, θα το διαπιστώσουμε και μόνοι μας, αφού η υγρασία θα φτάσει μέχρι την επιφάνεια της γλάστρας. Έτσι, δεν υπάρχει κίνδυνος να βρέξουμε τα φύλλα ή τα άνθη και θα αποτρέψουμε το σάπισμα τους.

Επιλέγουμε υδατοδιαλυτό λίπασμα το οποίο εφαρμόζουμε με το πότισμα την περίοδο της ανθοφορίας. Όταν μαραίνεται κάποιο λουλούδι το τραβάμε από τον μίσχο για να το ξεκολλήσουμε από τη βάση. Με αυτόν τον τρόπο επιτρέπουμε στα καινούρια άνθη να αναπτυχθούν κανονικά.

Κλάδεμα για σωστή ανάπτυξη

Όλα τα φυτά χρειάζονται κλάδεμα για να έχουν καλύτερο αερισμό και να τα βοηθήσουμε να δώσουν περισσότερους καρπούς ή άνθη. Το ίδιο συμβαίνει και στο κυκλάμινο, με τη διαφορά πως το συγκεκριμένο καλλωπιστικό φυτό δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις στο κλάδεμα.

Αφαιρούμε μόνο τα ξεραμένα άνθη και τα κιτρινισμένα φύλλα του, για να το βοηθήσουμε να αναπτυχθεί περισσότερο και να μας δώσει πλούσια ανθοφορία.

Ασθένειες

Οι ασθένειες στα φυτά είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα για να προλάβουμε τον μαρασμό τους. Όπως προαναφέραμε, το κυκλάμινο προσβάλλεται κυρίως από βοτρύτη και μυκητολογικές ασθένειες. Αν δεν προλάβουμε την μόλυνση τότε οι ρίζες του φυτού θα σαπίσουν και το φυτό μας θα μαραθεί.

Για να προλάβουμε τις ασθένειες του φυτού φροντίζουμε να το τοποθετήσουμε σε κατάλληλο μέρος (όπως περιγράψαμε παραπάνω). Είμαστε προσεχτικοί κατά την επιλογή, ώστε να πάρουμε υγιή φυτό από το φυτώριο και αρκετά προσεχτικοί με το πότισμα. Ρίχνουμε νερό μόνο στο χώμα, προσέχοντας να μην βρέξουμε τα φύλλα ή τα άνθη του.

Κυκλάμινο μέσα στο σπίτι

Το κυκλάμινο μπορούμε να το βάλουμε σε εσωτερικούς χώρους του σπιτιού, αρκεί να το τοποθετήσουμε σε μέρος με υγρασία. Αποφεύγουμε σημεία του σπιτιού όπου υπάρχει ξηρασία και ζέστη, όπως για παράδειγμα κοντά στο καλοριφέρ ή σε θερμαντικά σώματα.

Το τοποθετούμε λοιπόν σε φωτεινό και δροσερό σημείο του δωματίου, μακριά από παράθυρα όπου ενδέχεται να πέφτουν οι ακτίνες του ηλίου. Το κυκλάμινο χρειάζεται καλό αερισμό, αν επιλέξουμε να το βάλουμε μέσα στο σπίτι, φροντίζουμε μερικά βράδια να το βγάζουμε στο μπαλκόνι.