Η φύση μας έχει χαρίσει μεγάλη ποικιλία φυτών και πανέμορφα λουλούδια για κάθε εποχή του χρόνου. Την άνοιξη, το καλοκαίρι ή ακόμα και το χειμώνα, τα πολύχρωμα λουλούδια με τα ζωηρά χρώματα και τα έντονα αρώματα, διακοσμούν την αυλή ή το μπαλκόνι και μας μεταφέρουν σε ένα ειδυλλιακό τοπίο που ξεφεύγει από το συνηθισμένο γκρι της τσιμεντούπολης.

Η καλλιέργεια καλλωπιστικών φυτών είναι μια εύκολη υπόθεση όταν δεν απλώνεται σε μεγάλη έκταση, αλλά περιορίζεται σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας, τόσο όσο κρίνει αναγκαίο ο καθένας μας ανάλογα το χώρο που διαθέτει για να καλυφθεί ο τόπος με ζωηρά χρώματα που θα ομορφύνουν τη ζωή μας.

Στη φύση υπάρχουν φυτά για κάθε εποχή του χρόνου, έτσι, πέρα από τα λουλούδια που ανθίζουν την άνοιξη ή το καλοκαίρι, θα βρούμε και λουλούδια του χειμώνα που αντέχουν στο κρύο.

Μεταβείτε απευθείας σε κάποια από τις παρακάτω ενότητες

Λουλούδια του χειμώνα

Υπάρχουν λουλούδια που ανθοφορούν όλο το χρόνο και άλλα που ανθίζουν τον χειμώνα. Ας δούμε τα πιο δημοφιλή φυτά που φέρουν άνθη τους κρύους μήνες του χρόνου και αποτελούν μια ευχάριστη «νότα» για τη διακόσμηση στο μπαλκόνι μας.

lavender

Λεβάντα

Το άρωμα της έχει χαλαρωτικές ιδιότητες και τα άνθη ζωηρό μοβ χρώμα που ταιριάζει αρμονικά σε κάθε κήπο ή μπαλκόνι. Η λεβάντα είναι ένα ανθεκτικό φυτό που αντέχει στη ζέστη και στο κρύο.

Μπορούμε εύκολα να την φυτέψουμε σε γλάστρα αφού δεν μεγαλώνει ιδιαίτερα και δεν καταλαμβάνει μεγάλο χώρο. Φροντίζουμε μόνο να την τοποθετήσουμε σε σημείο που δεν έχει δυνατό αέρα.

Δες όλα τα βήματα για να φυτέψεις λεβάντα

Εκτός από καλλωπιστικό λουλούδι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αποξηραμένα άνθη της στην ντουλάπα ως απωθητικό του σκόρου.

Αν τυλίξουμε τα αποξηραμένα άνθη με ειδική υφασμάτινη θήκη και τα βάλουμε κάτω από το μαξιλάρι μας, θα επωφεληθούμε από της χαλαρωτικές της ιδιότητες για έναν ξεκούραστο ύπνο.

primrose

Πρίμουλα

Πανέμορφο λουλούδι που ανθίζει προς τα τέλη Δεκεμβρίου και διατηρεί τα λουλούδια του καθ’ όλη την περίοδο της άνοιξης. Η πρίμουλα είναι το φυτό που ανθίζει πρώτο το χειμώνα, ενώ τα λουλούδια του εμφανίζουν μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Ανάλογα μάλιστα την ποικιλία υπάρχει και διχρωμία χρωμάτων στα πέταλα της.

Για να έχουμε πλήρη ανθοφορία την τοποθετούμε σε σκιερό μέρος, αφού η πρίμουλα δεν χρειάζεται έντονο ήλιο.

Σίγουρα πρέπει να μάθεις αυτές τις απαραίτητες πληροφορίες για την πρίμουλα, το όμορφο φαρμακευτικό φυτό του χειμώνα.

jasmine

Γιασεμί

Ακόμη ένα λουλούδι με υπέροχη μυρωδιά που θα πρέπει να κοσμεί τη βεράντα ή τον κήπο μας. Το γιασεμί είναι ένα αναρριχώμενο φυτό που αντέχει χειμώνα καλοκαίρι. Φροντίζουμε λοιπόν να το φυτέψουμε σε σημείο που να υπάρχει δυνατότητα να αναρριχηθεί και το μόνο που χρειάζεται είναι πότισμα 1 – 2 φορές την εβδομάδα.

Υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικές ποικιλίες, με τις πιο γνωστές να είναι το πολυανθές με το συγκλονιστικό άρωμα, το κίτρινο γιασεμί, το ρυγχόσπερμα, το χιώτικο και το αράπικο γιασεμί. Σαν φυτό το γιασεμί ευδοκιμεί όλο το χρόνο, όμως δεν αντέχει στις ακραίες καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα παγώνει κάτω από τους -5 βαθμούς Κελσίου. Βέβαια, στην Ελλάδα αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, αφού τα περισσότερα μέρη δεν έχουν τόσο έντονα καιρικά φαινόμενα.

narcissus

Νάρκισσος

Δεν θα μπορούσαμε να μην συμπεριλάβουμε το φυτό που ξεχωρίζει στην παγερή, χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα λόγω τις ζωηρής διχρωμίας λευκού και κίτρινου που φέρουν τα άνθη του και του μεθυστικού του αρώματος.

Το βολβώδες λουλούδι που ανθίζει στα τέλη του χειμώνα και στην καρδιά της άνοιξης, μας χαρίζει πανέμορφα άνθη που σίγουρα θα μας σαγηνέψουν. Είναι κατάλληλο για κήπο ή γλάστρα στο μπαλκόνι, απλά φροντίζουμε να το βάλουμε σε ηλιόλουστο μέρος.

chimonanthus

Χειμωνανθός

Στη χώρα μας είναι μάλλον περισσότερο γνωστό ως τραγούδι του Γιάννη  Χαρούλη, παρά ως ένα όμορφο καλλωπιστικό φυτό. Στη γειτονική Ιταλία όμως, ο χειμωνανθός τυγχάνει μεγάλης απήχησης και όχι άδικα.

Το φυτό με το ποιητικό όνομα, είναι ένας καλλωπιστικός θάμνος που ανθίζει στην καρδιά του χειμώνα. Παρότι εισάγεται σε γλάστρα, συνήθως δεν αντέχει σε στείρο περιβάλλον και προτιμάται η άμεση πρόσβαση στο χώμα για να επεκτείνει ανενόχλητα τη ρίζα του. Γιαυτό δεν ενδείκνυται η φύτευση σε γλάστρα και είναι προτιμότερο να το τοποθετούμε σε κήπους και αυλές.

Ο χειμωνανθός αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς και το ύψος του δεν ξεπερνά τα 4 μέτρα. Τα φύλλα του έχουν λογχοειδές σχήμα με ανοιχτό πράσινο χρώμα, ενώ η ανθεκτικότητα του στο κρύο είναι εντυπωσιακή.

Αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες  που φτάνουν τους 25 βαθμούς κάτω από το μηδέν. Η πλούσια ανθοφορία του ξεκινά τον Δεκέμβριο και διαρκεί μέχρι αρχές του Μάρτη.

Πέρα από τη χειμωνιάτικη ανθοφορία του, θα το αναγνωρίσετε από τα εντυπωσιακά άνθη λευκού ή κίτρινου χρώματος, με την έντονη πορτοκαλί ή κόκκινη καρδιά στο κέντρο.