Τα μούσμουλα είναι ο νόστιμος και υγιεινός καρπός της μουσμουλιάς. Ενός πανάρχαιου δέντρου που ευδοκίμησε για πρώτη φορά στην Κίνα. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, το υποτροπικό ανοιξιάτικο φρούτο με τη γλυκόξινη γεύση, εισήχθη στη χώρα μας τον 19ο αιώνα. Από τότε μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα από τα αγαπημένα φρούτα.

Έχει χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα και καφετί κηλίδες, οι οποίες αποτελούν ένδειξη γλυκύτητας. Στη φύση υπάρχουν δύο ποικιλίες μουσμουλιάς, η στρογγυλή και η μακρύκαρπη, με την δεύτερη να θεωρείται πιο νόστιμη.

Στο σημερινό μας άρθρο, θα περιγράψουμε λεπτομερώς όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα μούσμουλα, ώστε αυτό το υπέροχο φρούτο να αποκτήσει την αναγνώριση που δικαιωματικά του αξίζει!

Διατροφική αξία

Ένα (1) μούσμουλο μετρίου μεγέθους περιέχει τα εξής θρεπτικά συστατικά:

  • Θερμίδες: 47 Kcal
  • Υδατάνθρακες: 12 gr
  • Πρωτεΐνες: 4 gr
  • Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: 1 gr
  • Βιταμίνη Α: 2 gr
  • Βιταμίνη Β6: 9 gr
  • Βιταμίνη C: 3 gr
  • Ασβέστιο: 5 gr
  • Φυτικές ίνες: 7 gr
  • Σίδηρο: 5 gr
  • Μαγνήσιο: 2 gr
  • Κάλιο: 266 mg
  • Νάτριο: 1 mg

Τα μούσμουλα περιέχουν επίσης οργανικά και φαινολικά οξέα, ταννίνες, φλαβονοειδή και καροτενοειδή.

loquat

Οφέλη από τα μούσμουλα

Τα νόστιμα μούσμουλα μπορεί να διαθέτουν μικρό αριθμό θερμίδων, μόλις 47 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, παρ’ όλα αυτά, είναι πλούσια σε αδιάλυτες φυτικές ίνες και πηκτίνη. Η πηκτίνη είναι ένας δομικός πολυσακχαρίτης που έχει την ικανότητα να διατηρεί την υγρασία στο εσωτερικό του παχέος εντέρου λειτουργώντας ως καθαρτικό.

Με αυτόν τον τρόπο, βοηθά στην προστασία του πεπτικού από ασθένειες όπως ο καρκίνος κ.α. Από την άλλη, οι φυτικές ίνες προάγουν το αίσθημα κορεσμού αποτρέποντας την υπερκατανάλωση τροφής, η οποία συχνά οδηγεί σε αύξηση βάρους ή ακόμη και παχυσαρκία.

Εκτός από φυτικές ίνες και πηκτίνη, τα μούσμουλα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α (παρέχει περίπου 1528 IU ή το 51% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης).

Η βιταμίνη Α βοηθά στη διατήρηση της υγείας των ματιών και του δέρματος, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμικών παθήσεων συμπεριλαμβανομένου του γλαυκώματος και καταρράκτη, όπως και σημείων πρόωρης γήρανσης.

Άλλα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στα μούσμουλα και προσφέρουν ιδιαίτερα οφέλη στον οργανισμό είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C καθώς και πληθώρα μεταλλικών στοιχείων και ιχνοστοιχείων όπως το κάλιο, ο σίδηρος, το ασβέστιο κ.α.

Ουσιαστικά πρόκειται για πολύτιμες χημικές ενώσεις που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Ορισμένες από αυτές περιλαμβάνουν την εξισορρόπηση των τιμών της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την ενδυνάμωση των οστών.

Επιπροσθέτως, τα μούσμουλα φαίνεται πως διεγείρουν και τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων. Μια διαδικασία η οποία σε συνδυασμό με την περιεκτικότητα του φρούτου σε σίδηρο, βοηθά στην τόνωση του κυκλοφορικού με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα ενέργειας και ευεξίας.

Ιδιότητες

Σπουδαίες φαίνεται να είναι και οι ιδιότητες του φρούτου, καθώς όπως έχει αποδειχθεί συμβάλλουν στην διατήρηση της ευρωστίας μας.

Ειδικότερα, τα μούσμουλα διαθέτουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις δράσεις που αποτρέπουν το σχηματισμό χρόνιων φλεγμονών, ενώ τα φύλλα του προσφέρουν στον οργανισμό αντιιικές και αντικαρκινικές δράσεις.

Τρόποι να καταναλώσουμε τα μούσμουλα

Ο πιο δημοφιλής και θρεπτικός τρόπος να επωφεληθούμε από τα οφέλη του καρπού είναι να τα καταναλώσουμε φρέσκα, απευθείας από το δέντρο.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι που μπορούμε να τα καταναλώσουμε. Μπορούμε να τα συμπεριλάβουμε σε φρουτοσαλάτες μαζί με μάνγκο, πορτοκάλι και μπανάνα.

Μπορούμε επίσης να τα χρησιμοποιήσουμε ως βασικό συστατικό σε γκουρμέ σάλτσες και σε αλμυρά ή γλυκά επιδόρπια, καθώς και για να παρασκευάσουμε ζελέ, μαρμελάδα και σιρόπι.

Προφυλάξεις -Παρενέργειες

Τα μούσμουλα είναι ένα θρεπτικό και νόστιμο φρούτο που μπορούμε να καταναλώσουμε άφοβα. Ωστόσο, συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή στο σπόρο που βρίσκεται στο εσωτερικό τους, ιδιαίτερα από τα παιδιά.

Έχει διαπιστωθεί πως το κουκούτσι από τα μούσμουλα περιέχει ουσίες που ονομάζονται κυανογόνα γλυκοσίδια. Ουσιαστικά, πρόκειται για τοξικά αλκαλοειδή τα οποία εάν καταναλωθούν μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά συμπτώματα όπως εμετό και δύσπνοια, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις ακόμη και το θάνατο.