Οι μύκητες στα νύχια των ποδιών (ονυχομυκητίαση) είναι μια λοίμωξη που συμβαίνει συνήθως σε περιόδους που τα πόδια είναι συνεχώς εκτεθειμένα. Η αντίθετη κατάσταση μπορεί επίσης να προκαλέσει μύκητες στα νύχια. Όταν φοράμε παπούτσια για μεγάλο διάστημα της ημέρας, τότε η υγρασία που παγιδεύεται στο θερμό περιβάλλον εσωτερικά των παπουτσιών, ευνοεί της συνθήκες για να δημιουργηθούν μύκητες στα πόδια.

Οι συνθετικές κάλτσες αποτελούν επίσης μια συνηθισμένη αιτία για δημιουργία μύκητα στα πόδια.

Το ερώτημα που γεννάται, είναι πως μπορούμε να διακρίνουμε τους μύκητες στα πόδια και να τους αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά με φυσικές θεραπείες;

Πως θα διακρίνουμε τους μύκητες στα νύχια

Ο μύκητας συνήθως δημιουργείται στην άκρη του νυχιού και κάνει την εμφάνιση του ως μια μικρή λευκή ή κιτρινωπή κηλίδα.

Αν δεν το αντιληφθούμε εγκαίρως για να το καταπολεμήσουμε άμεσα, τότε καθώς εξαπλώνεται, το νύχι μας μπορεί να αλλάξει σχήμα ή να γίνει εύθραυστο και πιο παχύ.

Καλό είναι, μόλις αντιληφθούμε την παρουσία μύκητα στα νύχια να ενεργήσουμε άμεσα ώστε να σταματήσουμε την εξάπλωση και να το καταπολεμήσουμε.

Υπάρχουν πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα που βοηθούν στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, όμως όσοι θέλουν να περιορίσουν τον μύκητα με φυσικές θεραπείες, τότε, οι θεραπείες που θα αναφέρουμε παρακάτω είναι κατάλληλες και αποτελεσματικές.

mykites sta nyxia podoloytro

Ποδόλουτρο

Με λευκό ξύδι και μαγειρική σόδα. Γεμίζουμε μια λεκάνη με νερό μέχρι τον αστράγαλο και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ξύδι. Αφήνουμε τα πόδια για ένα τέταρτο της ώρας και τα στεγνώνουμε.

Στη συνέχεια βουτάμε τα πόδια σε άλλη λεκάνη που έχουμε να φροντίσει να προσθέσουμε καθαρό νερό και 5 κουταλιές μαγειρική σόδα. Περιμένουμε επίσης για 15 λεπτά και αμέσως μετά σκουπίζουμε.

Επαναλαμβάνουμε τη συγκεκριμένη διαδικασία 2 φορές την ημέρα και σύντομα θα δούμε δραστικά αποτελέσματα.

mykites-sta-nyxia-aitheria-elaia

Αιθέρια έλαια

Σημαντική δράση έχει το έλαιο τειόδεντρου, λεβάντας και ιλάνγ ιλάνγκ. Φροντίζουμε πάντοτε να τα συνδυάσουμε με έλαια βάσης όπως το έλαιο χοχόμπα, καρύδας ή ελαιόλαδο, καθώς τα συγκεκριμένα αιθέρια έλαια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στο δέρμα αδιάλυτα.

Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει πολύ καλά αποτελέσματα όταν εφαρμοστεί στα πρώιμα στάδια της μόλυνσης

Παρασκευάζουμε ένα μείγμα από ίσες σταγόνες αιθέριου ελαίου της επιλογής μας, μαζί με λάδι. Με ένα βαμβάκι τρίβουμε ελαφριά την μολυσμένη περιοχή για 10 λεπτά και καθαρίζουμε το νύχι με καθαρό βουρτσάκι.

Όλες οι ιδιότητες από το έλαιο τεϊόδεντρου: Οφέλη και χρήσεις.

mykites-sta-nyxia-lemoni-skordo

Σκόρδο

Για το πολλαπλά οφέλη που παρουσιάζει το σκόρδο στην συνολική υγεία του οργανισμού μας έχουμε αναφερθεί πολλές φορές σε παλαιότερα άρθρα μας

Σκόρδο: Ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό

Το σκόρδο είναι κυριολεκτικά μια σούπερ τροφή που επίσης μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τους μύκητες στα νύχια.

Συνθλίβουμε μερικές σκελίδες σκόρδο για να πάρουμε το έλαιο του και το ανακατεύουμε με 2-3 σταγόνες ελαιόλαδο. Το μείγμα το χρησιμοποιούμε πάνω στο νύχι και τυλίγουμε για μερικά λεπτά την περιοχή.

Λεμόνι

Το κιτρικό οξύ που περιέχεται στο λεμόνι, εμποδίζει την εξάπλωση του μύκητα. Παίρνουμε το χυμό από ένα λεμόνι και αλείφουμε στα νύχια που έχουν μολυνθεί. Αφήνουμε για 15 λεπτά και ξεπλένουμε με χλιαρό νερό. Στεγνώνουμε καλά τα πόδια με καθαρή πετσέτα, καθώς η υγρασία βοηθά την εξάπλωση του μύκητα. Επαναλαμβάνουμε για ένα μήνα τουλάχιστον σε καθημερινή βάση.

Οι πετσέτες που χρησιμοποιούμε για να σκουπίσουμε τα πόδια, θα πρέπει απαραιτήτως να πλένονται πριν τις ξανά χρησιμοποιήσουμε.

Κανόνες πρόληψης ονυχομυκητίασης

  • Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά: Καθημερινό πλύσιμο των ποδιών είναι απαραίτητο για να μην μολυνθούμε.
  • Σωστά υποδήματα: Επιλέγουμε παπούτσια που επιτρέπουν στο πόδι να αναπνέει. Διαφορετικά τα πόδια μας θα είναι συνεχώς ιδρωμένα αυξάνοντας τις πιθανότητες εξάπλωσης του μύκητα.
  • Το ύφασμα της κάλτσας: Οι κάλτσες παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της ονυχομυκητίασης. Τα συνθετικά υφάσματα ιδρώνουν το πόδι και δημιουργούν κατάλληλες συνθήκες για εξάπλωση του μύκητα. Επιλέγουμε πάντοτε κάλτσες με καλή ποιότητα υφάσματος και ας πληρώσουμε κάτι τι παραπάνω. Σημαντικό είναι επίσης να αλλάζουμε τακτικά τις κάλτσες για να είναι πάντα καθαρές.
  • Περπάτημα με γυμνά πόδια: Δεν περπατάμε ξυπόλητοι και περισσότερο προσέχουμε τους κοινόχρηστους χώρους, όπως τα μπάνια στο γυμναστήριο ακόμη και την παραλία.