Το όμορφο νυχτολούλουδο (Cestrum nocturnum) είναι ένας ιδιαίτερος θάμνος με όμορφα λουλούδια και μεθυστικό, γλυκό άρωμα. Το ύψος του φτάνει τα 3 μέτρα ύψος και τα άνθη του ξεχωρίζουν από το μακρόστενο κυλινδρικό στέλεχος που καταλήγουν σε αστεροειδές σχήμα.

Την ονομασία του την πήρε λόγω του μοναδικού αρώματος που αναδύουν τα άνθη κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αν και είναι αρκετά διαδεδομένο στη χώρα μας, εντούτοις είναι εισαγόμενο φυτό που προέρχεται από χώρες της Κεντρικής Αμερικής και τις Δυτικές Ινδίες.

Η ανθοφορία του ξεκινά με τις πρώτες ζέστες του καλοκαιριού και διαρκεί μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου. Σίγουρα αποτελεί μια καλή επιλογή για το παρτέρι του σπιτιού μας. Όμως στα μειονεκτήματα του θα μπορούσαμε να αποδώσουμε την απαιτητική φροντίδα που χρειάζεται τον πρώτο χρόνο ώστε διατηρήσει την ανθοφορία.

Δείτε ακόμα τα όμορφα και μυρωδάτα λουλούδια για τον κήπο ή το μπαλκόνι

Η σωστή φροντίδα στο νυχτολούλουδο

Το φυτό χρειάζεται αρκετή ηλιοφάνεια για να κάνει τη φωτοσύνθεση του, όμως προσέχουμε ώστε να μην το χτυπούν οι μεσημεριανές ακτίνες του ηλίου. Ο καλοκαιρινός μεσημεριανός ήλιος καίει το φύλλωμα του, δημιουργώντας μια ανοιχτόχρωμη κίτρινη απόχρωση στις άκρες, που προχωρά προς το εσωτερικό των φύλλων.

Γιαυτό το τοποθετούμε σε ηλιόλουστο σημείο κατά τις πρωινές και απογευματινές ώρες, που δεν το βλέπει το έντονο μεσημεριανό φως.

Αν το βάλουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι πρέπει να έχει καλή αποστράγγιση και να χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης. Αν το φυτέψουμε στον κήπο, απευθείας στο χώμα, τότε το νυχτολούλουδο θα έχει πιο δυνατή ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει μέχρι και 3 μέτρα ύψος.

Όσον αφορά το πότισμα, το νυχτολούλουδο χρειάζεται πολύ νερό. Το καλοκαίρι μπορεί να χρειαστεί καθημερινό πότισμα και τον υπόλοιπο χρόνο σίγουρα 2 με 3 φορές την εβδομάδα. Θα καταλάβουμε τις ανάγκες του σε νερό όταν δούμε τα φύλλα να μαραίνονται.  Ποτίζουμε αμέσως και σύντομα θα διαπιστώσουμε πως τα φύλλα ανακάμπτουν μέσα σε λίγη ώρα.