Χοληστερίνη και χοληστερόλη – πλήρης οδηγός

Όταν ακούμε τη λέξη χοληστερίνη, η πρώτη σκέψη στο μυαλό μας είναι ότι πρόκειται για μια ασθένεια που οφείλεται στην κακή διατροφή, την κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσιες σε λιπαρά και ως επί το πλείστον «κακά» λιπαρά. Φυσικά δεν έχετε άδικο και στην ουσία όταν μιλούμε για την ασθένεια της χοληστερίνης, σε απλή γλώσσα σίγουρα αυτό εννοούμε.

Πιο συγκεκριμένα όμως η χοληστερίνη ή χοληστερόλη, είναι λιπίδιο που δημιουργείται σε μεγάλο βαθμό στο ήπαρ και όπως αντιλαμβάνεστε είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα και χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για τη σύνθεση της βιταμίνης D, των αλάτων και των ορμονών. Μεταφέρεται σε όλα τα μέρη του σώματος και τα ζωτικά όργανα μέσα από το αίμα και τις λιποπρωτεΐνες. Το 30% μεταφέρεται από την πρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) και μέχρι 70% από την χαμηλής πυκνότητας (LDL).

Είναι χωρισμένες σε καλή( HDL) και κακή (LDL) λιποπρωτεΐνη. Η καλή απομακρύνει από τα τοιχώματα των αρτηριών λιπαρές ουσίες και τα στέλνει προς το συκώτι, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο εμφάνισης εμφραγμάτων.

Από την άλλη, η LDL κακή χοληστερίνη σχηματίζει λιπαρά αποθέματα στα τοιχώματα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αθηροσκληρωτική πλάκα. Πολλά λέγονται για τη χοληστερίνη και τα περισσότερα από αυτά μπορεί να σας μπερδέψουν. Πρέπει να γνωρίζετε πως πρόκειται για μια ουσία που δημιουργείται σε μεγάλο ποσοστό στο σώμα μας και είναι σημαντική για την καλή λειτουργία των κυττάρων. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν έχουμε συσσώρευση υπερβολικής ποσότητας στο αίμα με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Γιαυτό είναι σημαντικό να γνωρίζεται τα επίπεδα χοληστερίνης στον οργανισμό. Έτσι θα καταφέρετε να τα ρυθμίσετε και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς και να αποκτήσετε καλύτερη διαβίωση.

Τα επιθυμητά επίπεδα στον οργανισμό

Τα επίπεδα της LDL κακής χοληστερόλης είναι:

 • Λιγότερο από 100mg/dl: Πολύ καλή
 • 100 έως 129mg/dl: Οριακή
 • 130 – 159mg/dl: Οριακά Υψηλή
 • 160 – 189mg/dl: Υψηλή
 • 190+mg/dl: Πολύ υψηλή

Καλή χοληστερόλη:

 • Κάτω από 40mg/dl: Χαμηλή (κίνδυνος καρδιοπαθειών)
 • Πάνω από 60mg/dl: Υψηλή (δρα προστατευτικά έναντι των καρδιοπαθειών)

Ολική χοληστερόλη:

 • Κάτω από 200mg/dl: Επιθυμητή
 • 200 – 239mg/dl: Οριακά Υψηλή
 • 240+mg/dl: Υψηλή

Τριγλυκερίδια:

 • 150 – 199mg/dl: Υψηλά και πρέπει να ρυθμιστούν.

Στόχος είναι να αλλάξουμε τρόπο ζωής ώστε να προλάβουμε την εμφάνιση της υπερχοληστερολαιμίας ή αν πάσχουμε από αυτή, να μπορέσουμε μέσω της διατροφής και της γυμναστικής να διατηρήσουμε τα επίπεδα σε φυσιολογικά όρια.

Ανακεφαλαιώνοντας να υπενθυμίσουμε πως πρέπει να αυξηθούν τα όρια της καλής HDL για να μπορέσουμε να προστατευθούμε από καρδιακές ασθένειες. Σε αυτόν τον οδηγό έχουμε μαζέψει και σας παρουσιάζουμε τις καλύτερες συμβουλές, για να μπορέστε να πετύχετε μέσω της διατροφής και των βοτάνων τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αποκτώντας περισσότερη υγεία και απολαμβάνοντας μια πιο χαρούμενη και ευχάριστη πλευρά της ζωής.

Οι φυσιολογικές τιμές χοληστερίνης

Οι αλλαγές στην καθημερινή διατροφή, βοηθούν σε ποσοστό έως και το 30% στη μείωση της χοληστερίνης. Βέβαια αυτό προϋποθέτει πως δεν προέρχεται από κληρονομικότητα ή από παθολογικούς λόγους, αλλά οφείλεται κυρίως σε κακή διατροφή πλούσια σε ζωικά λιπαρά.

Ποιες είναι η φυσιολογικές τιμές

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας «Circulation», υποστηρίζει πως στα άτομα από 35-55 ετών που έχουν οριακή αύξηση των τιμών της,  αυξάνεται ο κίνδυνος προσβολής από στεφανιαία νόσο κατά 40%. Συνιστούν να παρακολουθούμε τις μεταβολές που παρουσιάζονται, διότι σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να υπάρχει αύξηση ανά δεκαετία. Είναι γνωστό πως στην ηλικία των 55 ετών περίπου, εμφανίζονται για πρώτη φορά στεφανιαίες παθήσεις που οφείλονται σε αθροιστική δράση στην αύξηση τιμής της χοληστερίνης.

Οι υψηλές τιμές ολικής χοληστερίνης της τάξης των 500mg% που εμφανίζονται σε γονιδιακά επιβαρυμένα άτομα (ομοζυγωτές), προκαλούν στεφανιαία νόσο ακόμα και σε ηλικίες κάτω των 20 ετών. Ακόμη και πιο χαμηλές τιμές, της τάξης των 250mg% έχουν προδιάθεση να εκδηλώσουν στεφανιαία νόσο, κυρίως αν συνδυαστεί με παράγοντες όπως το κάπνισμα ή παθήσεις όπως διαβήτης και υπέρταση.

Όσοι πάσχουν από στεφανιαία νόσο πρέπει να θέσουν στόχο το 70mg% LDL και ιδιαίτερα στις επιθετικές μορφές της νόσου. Αυτό απέδειξαν τα τελευταία αποτελέσματα της μελέτης «IMPROVE – ΙΤ» που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας.

Η μελέτη Framingham δείχνει πως καλύτερη διαβίωση, είχαν τα άτομα με φυσιολογική πίεση. Πιο συγκεκριμένα, όσοι είχαν συστολική πίεση 110mmHg είχαν μεγαλύτερο χρόνο ζωής, από αυτούς που είχαν 120mmHg.

Τρόποι για να μειώσετε τη χοληστερίνη

Μάθετε πως να ρίξετε τα επίπεδα κάνοντας μερικές αλλαγές στην καθημερινότητα σας:

 1. Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή με χαμηλά λιπαρά. Τι θα λέγατε για τη μεσογειακή διατροφή;
 2. Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, καθώς έχει αντιοξειδωτική δράση και εμποδίζει τη συσσώρευση στα τοιχώματα των αγγείων.
 3. Εντάξετε το ελαιόλαδο στη διατροφή σας. Δεν επιβαρύνει το καρδιαγγειακό σύστημα και θα μειώσει τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης
 4. Βάλτε τις φυτικές ίνες στο καθημερινό σας διαιτολόγιο.
 5. Σταματήστε το κάπνισμα, καθώς αυξάνει τα επίπεδα της κακής LDL και μειώνει της καλής HDL.
 6. Γυμναστική και σωματική άσκηση. Κάνει καλό στην υγεία μας γενικότερα (ψυχική και σωματική) και βοηθά στην αύξηση της καλής χοληστερίνης, μειώνοντας ταυτόχρονα την κακή. Περπατήστε μερικά χιλιόμετρα την ημέρα. Ανεβείτε στο ποδήλατο και κάντε μια βόλτα ή ακόμα καλύτερα πηγαίνετε για τρέξιμο και σίγουρα θα δείτε σημαντικές αλλαγές στο σώμα και την υγεία σας.
 7. Φυσικά αν έχετε διαπιστώσει ότι έχετε αυξημένη χοληστερίνη, συμβουλευτείτε το γιατρό για να σας κατευθύνει σωστά και να χορηγήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή αν το κρίνει απαραίτητο.

Μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε στη διατροφή για χοληστερίνη!

Συμβουλή: Διαπιστώστε αν έχετε αυξημένη χοληστερίνη ελέγχοντας τα μάτια σας. Πηγαίνετε μπροστά στον καθρέφτη και ελέγξτε την περιοχή των ματιών. Αν διαπιστώσετε λευκά εξογκώματα μικρού μεγέθους, γύρω από τα βλέφαρα, ίσως είναι ένδειξη αυξημένης χοληστερίνης.

Τι τυρί μπορώ να τρώω όταν έχω υψηλή χοληστερίνη

Αν συγκρίνουμε λευκά με κίτρινα τυριά, τότε τα λευκά κερδίζουν τη μάχη και είναι προτιμότερο να καταναλώνονται από τους πάσχοντες. Τα κίτρινα τυριά έχουν περισσότερα λιπαρά με αποτέλεσμα να κρίνονται ακατάλληλα για όσους έχουν χοληστερίνη. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα λευκά δεν περιέχουν αρκετά λιπαρά, όπως για παράδειγμα η φέτα.

Τα ιδανικά τυριά είναι όσα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά κάτω των 18%, είτε πρόκειται για λευκά ή για κίτρινα.

Μερικά από αυτά είναι:

 • Άπαχα τυριά για τοστ
 • Φέτα χαμηλών λιπαρών
 • Ανθότυρο άπαχο
 • Κατίκι Δομοκού
 • Τυριά cottage

Βάλτε στη διατροφή σας τυριά με φυτικές στανόλες που σύμφωνα με την Αρχή ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμβάλλουν στην μείωση της χοληστερίνης μέχρι και 10%. Φροντίστε να ακολουθείτε πάντοτε μια ισορροπημένη και σωστή διατροφή.